24 apr. 2009

e-mail iritant, sau "ca la mine nu-i la nimeni"

Zilnic răspund la zeci de e-mail-uri, legate strict de job. Frustrarea depăşeşte limitele când lumea nu respectă nici cele mai simple reguli de corespondenţă. Bănuiesc că buna parte din corespondenţi o fac din originalitate, mai exact din lipsă de originalitate în alte domenii. Vorba aia – “ca la mine nu-i la nimeni.”

Deci mă rup:

Utilizarea serviciilor de poştă gratuită.
Repet, vorbim de business corespondenţă. Eşti afiliat la vre-o organizaţie? Păi atunci utilizează adresa respectivă, indiferent de comoditatea serviciul respectiv. Mie mi se rupe că gmail este mai comod, şi are POP3, şi că tot se forwardează spre el.

Adresa de e-mail stupidă,
care nu se asociază cu persoana care a scris mesajul. Exemplu: brightestgirl@gmail.com sau clonned@fmail.com, şi mai mul nimic. De unde puii mei eu să ţin minte cine-i clonned and WhoTF is brightestgirl? Scrie de pe adresa asta lui thestupidestguyonearth@fmail.com

Adresa fără numele complet
Ex: vasilebombonica@guvernul.md. Dom Vasîli, adresa ta tre să apară în câmpul From: ca, From: Vasile Bombonica <vasilebombonica@guvernul.md>. Să nu credeţi că sunt super fericit când fac reply şi imi apare “Dragă vasilebombonica” în loc de “Dragă Vasile”. La fel de iritante sunt şi abrevierile. V. Bombonica la reply îmi dă “Dragă V.”

Numele scris cu alte caractere decât cele latine
“Hi 梁霞” Mă doare in cot cum se scrie numele tău în limba ta maternă cu toate căsuţele eroglifiate şi diacriticele ciudate la juma de litere. Eu şi mai ales compul meu poate citi doar caracterele latine. La reply, în caz dacă ai speranţă la vre-un răspuns, vor apărea doar pătrăţele.

Reply la sfârşit de mesaj
Dacă îmi răspunzi, porneşte cu răspunsul, şi nu cu ce am scris eu. Nu am timp să caut prin toată miriadă de mesaje unde ai bagat şi tu doua cuvinte.

Semnături cu toate gradele şi adresele posibile
Dacă nu ne cunoaştem este OK să vad adresa, telefonul, gradele şi rangul. La fel este ok când semnătura (footer-ul) nu-i lung şi borboţat. Dar când scrii doua rânduri, şi semnătura este de zece să ştii ca mă rupi.

Send confirmation
Nu am înţeles faza asta niciodată. Cred că aşi trimite confirmare doar în câteva cazuri foarte excepţionale, şi relax, tu nu eşti printre ele.

Mai sunt câteva, dar cu alea pot trai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu