3 mai 2009

Alegerea Preşedintelui – un contract financiar swap

Se vorbeşte mult despre votul 61 pentru alegerea Preşedintelui ţarii, votul iuda, votul logic, votul kamikadze. Nu contează cum îl numim, oricum jocul politic este clar. Comuniştilor le-ar trebui acest vot din pământ, excepţie fiind dorinţa de a se mai juca de-a alegerile şi Ceapaev. Alegerile repetate pare o mişcare absolut stupidă pentru comunişti, deci vor găsi ei votul respectiv. Pentru opoziţie lucrurile sunt mai complicate. Conform declaraţiilor pre-post-electorale, votul decisiv nu ar trebui să vină de la ei, care implică alegeri repetate. Nu-i clar dacă acest scenariu este convenabil opoziţiei, dar ar fi unul logic. Declaraţia deschisă că votează un preşedinte comunist este echivalentă cu o sinucidere adevărată pentru liderii partidului (vezi roşca şi ppcd), iarăşi scenariu puţin probabil. Dar, nu uităm că votul va fi unul închis. Atât timp cât opoziţia merge la vot, totul devine limpede şi clar.

În esenţă, comuniştii propun să cumpere votul şi cineva din opoziţie accepta această propunere. Un contract clasic de tip swap.

Swap (finanţe) – contract de schimbare a unei hârtii de valori prin alta.
Pentru ce-i mai perverşi a se vedea şi Swap (a.k.a. Swinging)

Orice contract are preţ!
În primul rând, comuniştii ar fi naivi dacă vor cumpăra doar un singur vot. Pentru siguranţă vor cumpăra 3-5 voturi (just in case). La urma urmei contractul nu-i trecut prin bursă, deci nimeni nu garantează că una dintre părţi nu fa da faliment (counterparty risk). În al doilea rând, cumpără contract ieftin. Vor fi naivi să-i propună contract lui Dorin sau Vlad. Nu că nu există preţ pentru contractul dat, doar că este mai scump şi cu risc mai mare. Ăştea au planuri mari pentru politică, deci preţul curent are valoare cu mult mai mare decât să zicem al candidatului numărul 9 sau 13 (habar nu am cine-i). La fel, Dorin şi Vlad pot să-şi permită să tragă o ţeapă (risk). Şi vă rog, nu-mi spuneţi de patriotism, mai bine mort decât cu comuniştii, şi alt bullshit. Vorbim despre politică, în plus de politică in Moldova. În final preţul contractului respectiv va fi variabil, la fel cum două persoane diferite pot obţine rate bancare de împrumut diferite sau salarii diferite pentru aceeaşi muncă. Cum va fi efectuată această tranzacţie financiaro-politică este doar un detaliu tehnic: numerar, post administrativ, favori etc.Oricum va fi cu mult mai ieftin şi mai puţin dureros decât să se facă alegeri repetate.

In concluzie
Dacă opoziţia boicotează votarea (bănuiesc că legitim pot s-o facă, cel mai probabil că nu avem preşedinte nou, cu excepţia cazului în care totuşi se găseşte acel cumpărător-kamikadze. Dacă opoziţia întră în „butka de votare”, cu o probabilitate de 99% preşedintele va fi ales. Interesant că în dependenţă de aceste două scenarii, preţul contractului variază enorm (câteva zeci de ori?). Dar să nu ne facem griji, la acest capitol politicienii moldoveni sunt profesori mari, şi vor determina cu exactitate preţul.
În plus, dacă opoziţia hotărăşte că ar fi mai bine pentru ţară, viitor, economie şi stabilitate totuşi să voteze un preşedinte comunist, nici nu trebuie să anunţe despre aceasta. Este mai mult decât suficient doar să meargă la votare.

PS: am organizat o mini votare pe pagina centrală, aşa că welcome cu părerea.

UPD 4 Mai, 2009.
Între timp Sorin Hadârcă propune o alta abordare a problemei prin intermediul Teoriei Jocurilor. Formalizarea idei este continuata de in blogul Analize False. O idee interesantă şi bine abordată, ce-i drept eu nu prea văd de ce acest model ar fi valabil. Prea mulţi factori importanţi ca să fie redusă doar la doi jucători. Mai ales ca nu-i joc simetric, si preferinţele sunt foarte diferite. Tocmai de asta contractele SWAP şi derivatele lor nu-s analizate ca un Joc şi nu prea este aplicabilă teoria Nash.

26 de comentarii:

  1. Mi se pare ca "the coin is biased" :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Analize False,

    asa pare sa fie :) ii biased.

    RăspundețiȘtergere
  3. Quant, great idea !

    Dar la momentul de fatza смахивает mai mult la SWAPATION...

    RăspundețiȘtergere
  4. Larry, agree, este mai mult swaption decat swap, dar hai sa nu nebunii cititorii nostri si cu derivate peste swapuri :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sorry, pal :)

    Постараюсь не умничать :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Larry, ei iaca :)

    tocmai ca asa ce si astept. Nici nu stii ca intr-o buna zi cineva de la ASE ne intreaba ce-i asta si cum.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce fel de trader esti si unde, Larry Livingstone ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Fr3Zy, eu-s la Barings Bank, in departamentul lui Nick Leeson...

    Facem tranzactzii cu derivative pe Nikkei225...

    RăspundețiȘtergere
  9. Delta1 Volatility Exotics Arbitrage ?
    De cit timp lucrezi ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Alfa Strategy in mare parte, dar mai dam foiala shi cu exotice...

    RăspundețiȘtergere
  11. Congrats, nu stiam ca au mai ajuns in trading moldoveni in institutii mari.

    RăspundețiȘtergere
  12. Did I say something stupid ? :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Fr3Zy, look here

    http://en.wikipedia.org/wiki/Barings_Bank

    RăspundețiȘtergere
  14. Cred ca l-am suparat :(

    Nu trebuia sa glumesc asha de insistent :(

    RăspundețiȘtergere
  15. Hm, eu de fapt cunosc istoria Barrings si Nick Leeson.
    Eu de fapt am crezut ca Larry lucreaza acolo, dar conform reactiei tale probabil ca nu e asa.

    RăspundețiȘtergere
  16. Fr3Zy, eu-s de capu' meu :)))

    Unde vreau, de acolo shi tranzactzionez, conexiune sa fie...

    Odata chiar eram la o inmormantare shi am fost nevoit sa trag un trade de pe smartu' meu chiar din cimitir :(

    No joke...

    RăspundețiȘtergere
  17. Larry, lasa ca sunt sigur ca Fr3Zy a inteles gluma. :)

    RăspundețiȘtergere
  18. am facut un mic update la postare: referitor la Game Theory si Alegerea Guvernului.

    RăspundețiȘtergere
  19. Am mai recitit inca odata postul si am gasit citeva cuvinte/fraze cheiei:

    1) "...deci vor găsi ei votul respectiv..."
    2) "Vorbim despre politică, în plus de politică in Moldova."

    Noi aici vorbim despre GT, contracte etc. Dar daca sa consideram particularitatile moldave atunci comunistilor nici nu le mai trebuie votul opozitie. Sa gaseste un parlamentar comunist care introduce doua buletine de vot in cosul de cu voturi. Si atunci finita la comedia. Pe urma dute si cauta-l :D

    My point is daca implici factorul uman atunci se primeste rocket science. Daca faci abstractie de acest factor uman obtii macar ceva rezultate, in caz contrat putem sa ghicim mult si bine. Dar pina la urma noi asta si facem...

    RăspundețiȘtergere
  20. Analize False :)

    you got the point!
    De aia si spun ca alegerea este un PROCES ALEATORIC si nu unul DETERMINISTIC. That's the nice thing about modern finance. Si nu conteaza toti factorii.

    RăspundețiȘtergere
  21. Eu in general pun procesele aleatorii in categoria proceselor deterministice daca transition probability function este stiuta. In privinta proceselor nondeterministice treaba e mai sluta.

    Dar eu cred ca avind costurile la mina s-ar putea de calculat strategia cea mai buna pentru un jucator sau altul chiar si in cazul unei probleme nondeterministice. Numai ca costurile se tine in secret.

    Off ce as dau eu sa am un mantou care m-ar facea invizibil :D

    RăspundețiȘtergere
  22. Analize False,

    well, aproximative asa, dar totusi proces aleatoric pentru mine ii aleatoric chiar daca transition function ii cunoscuta.

    Daca se stie pretul, atunci se stie totul. El va contine in el toata informatia, inclusiv si probabilitatile. Dar, tine seama ca pretul este dependent de cine semneaza contractul, dupa cum am spus mai sus. Pentru Dorin si Vald un pret, pentru candidatul #9 (whatever ii el) ii alt pret. Cu alte cuvinte, optimizarea ta din GT va fi inclusa in pret, si tine de Utility level si preferences of each party.

    Vedem noi ce se intampla pana la urma. Oricum, approach-ul vu GT ii unul fine.

    Unde l-ai invatat?

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu o sa-ti vine a crede, am invatat GT privind filmul serial Numb3rs :D

    RăspundețiȘtergere
  24. o da, asta chiar nu-mi vine a crede :)

    cred ca stii, ca intreg serial este discutat dpdv matematic, mai mult sau mai putin in detalii WM

    RăspundețiȘtergere
  25. derivate pe politicieni :DD

    RăspundețiȘtergere