5 mai 2010

VIR 7.1, guvernul, si studii peste hotare

cred ca toata lumea deja a vazut stirea despre tanarul Victor Berzan si medalia de aur pentru VIR 7.1


Fara mari analize - bravo (si maladetz). Pentru varsta lui (elev) pur si simplu excelent. Ce a facut nu-i simplu de realizat, si necesita o tona de timp si doua tone de pasiune. Normal ca toti sunt in zarva cu intrebarea ce o sa faca Victor mai departe. Tampenii deosebite putem citi evident pe Unimedia Comentarii Cum spun moldovenii "comenturile rup".

Ok, in primul rand el va hotara si singur, in dependenta de ofertele care le va obtine. Nu-i despre asta postarea. Sa vorbim la general. Principalul sa nu o faca pe marele campion si sa stea si sa astepte oferte de la MIT si Stanford sau altele din top Be Proactive, in cazul in care vrea sa faca studii mai departe de Politehnica de la Chisinau sau Bucuresti (cu toata stima). Mana pe carte si un bac bine tras, engelza cizelata la maximum, niste scoruri la testele standard, si aplicatii cat mai multe. Apropo, toate conditiile de mai sus le satisfact buna parte a aplicantilor, asa ca bonus-ul de gen VIR7.1 o sa fie "the key point". Si totusi, cateva intrebari apar:

1) si de ce tre de rupt in strainatate? patria, pamant natal, iarba pe dealuri si alte chestii mioritice. In majoritatea cazurilor sunt deacord. In cazul dat (si nu numai!) cu robotica lucrurile pe meleaguirile natale sunt cam in spate. De exemplu un asa proiect ca DARPA Grand Challenge este mai greu de realizat prin MD/RO dar in schimb este unul absolut real in alte parti. Da, autocaruri cu autopilot, facute de STUDENTI (detalii la NOVA). Nu vreti robotica? How about Formula Hybrid International Competition. Da stimati compatrioti, echipe de studenti fac auto hibride cu tehnologii noi! Acum imaginativa ca aveti posibilitatea de participa la un asa proiect (da, pe gratis, in afara orelor obisnuite). Asa se inventeaza viitorul. Dar noi "alegeri, revolutii, mite, note, politica, unire ..."

2) Presupunem ca ati rupt cartea si ati ros fundul la pantaloni (de la scierea a multor mii de randuri de cod) si sunteti admis la una din top-tech-schools. Cazul ideal - ati rupt si o bursa, de pe undeva cumva. In majoritatea cazurilor studiile vor trebui achitate (socialism numai prin grecia ;)), fie partial, fie integral, si astea nu-s ieftine. Un muritor de rand nu prea poate sa-si permita cam $30-50K pe an, cu toate ca merita de intrat in datorii chiar pana la gat, cat de greu nu var vine sa crediti. Problema este doar de gasit creditorul. De unde? Din PMAN!

1+2=3) Totusi ce facem cu "brain draining"-ul? Este un subiect aparte, despre care neaparat o sa scriu (intre timp priviti cum gandesc moldovenii-experti la acest capitol, Publika/Fabrika de pe 29 martie). De ce oare Guvernul sa nu pornesca o programa speciala pentru sustinerea tinerilor talentati de asi face studii peste hotare in forma de acordare a unui imprumut? Ar fi un proiect cu mult mai avantajos si mai necesar decat asa o tampenie cum ar fi Prima Casa (despre asta tot tre sa-mi expun parerea). Conditiile imprumutului simple - poftim banii; revii in tara dupa studii pentru cel putin 3-5 ani si lucrezi pe specialitate si datorie se iarta; hotarasti sa stai in strainatate - no problems, intorci datoria cu procentele respective. Detalii de genul "da, daca nu se intoarce si nu plateste, da daca se dau pe mita, da daca, da daca ..." nu-i asta esenta. Astfel se rezolva si 1) si 2) si 3). Asa ca domni ministri, consilieri, si alti "nachalnishei", think about! Vorbim de cateva sute de mii de $/an, doar cateva burse, bine selectate, si anuntate public cu-i si pentru ce. Si tara proslovita, si talente realizate mai departe decat la Moskova sau Italia, si in final o investitie cu cap (ori % mai mari decat bondurile americane ori creieri proaspeti in tara).

10 comentarii:

  1. Radio controler din Tetris :D, shi are shi micro usb, deci a creat din ce a gasit prin casa - Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. "voice from hl1 and portal"

    haa, dap asta ii prima incorporare reala a lu GLaDOS

    "to put a LCD to remote control"

    va inchipuiti, sta cineva si se joaca in tatris da cind mai aproape, da acolo colorLCD shi omu stringe "batareshi in cosh"

    super, bravo lui

    RăspundețiȘtergere
  3. 100% k robotul poate cinta "still alive" :D

    http://www.youtube.com/watch?v=NCt2nZF2nLk

    RăspundețiȘtergere
  4. Mdeee...

    cum era acolo la Cantemir : "Nasc si la Moldova oameni..."

    Respect !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ideea cu imprumutul pentru a face studiile in strainatate nu e noua. Am intilnit multi din Pakistan, China si India care erau bursieri in asa tip de program elaborat de guvernul tarilor respective.

    O fisca este ca dupa ce se intorc in tara ei trebuie sa lucreze pentru stat adica in majoritatea cazurilor asta se echiveleaza cu predatul la univer. Merita? Probabil pentru stat da, dar pentru individ cred ca e un fel de degradare. Sigur primii bursieri sunt acei ce se vor jertvi pentru binele generatiilor urmatoare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Leonidas,
    clar ca ideia nu-i noua. Intr-adevar multe tari fac asta, si la nivel cu mult mai larg.

    Well, merita sau nu sa revina in tara deamu vor hotara ei singuri :) Degradare? Intr-un fel deacord, dar oricum mai bine decat sa nu avut "upgrade-ul" deloc. It is a win-win situation.

    Andrew :) apu ...

    RăspundețiȘtergere
  7. ? "apu ..."
    mmmm, nu ma pronunt asupra "rupt in strainatate"

    RăspundețiȘtergere
  8. Bravo baiatu! eu in locul lui daca as vrea mai multe de la viata as fi fost mai egoista si as pleca atita timp cit pot creste in alta parte si imi vor fi oferite posibilitati in masura.

    Si tot nu inteleg care e opinia ta, nu vb de el ci in general de plecare din tara. pro sau contra?

    stiu una, din o gasca de 11 persoane din asem am ramas 3 in md dupa absolvire. de ce? ca lumea a simitit ca employmentu si studiile de mai departe nu sunt la nivel, ajunshi acolo nu pot spune ca toti is happy. unii nu se mai bucura ca fac parte din big fake corporate culture unde esti o unealta. altii s-au saturat de invatat dar toti enjoyng anyway the environment sh lipsa bortilor din capurile moldovenilor si de pe drumuri;))
    anyway tot e relativ si depinde de persoana ce vrea sa fie: un porc la ingrasare abroad sau un mistrets acasa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Oxana, eu partial/complet am dat raspuns in (1) de ce un om interesant in robotica ar fi bine sa ajunga mai departe decat politehnica din bucuresti. In rest ... nu stiu, ii cu mult mai complexa intrebarea cu statu in MD sau peste hotare. Vorba ta, pur si simplu este greu de pus lucrurile unul langa altul. Promit o postare.

    RăspundețiȘtergere