The Big Short: Inside the Doomsday Machine, de M.Lewis.
La general, coeficientul de "interesant" este, IMHO, cam 0.3 comparativ cu Liar's Poker (acelaşi autor). Este o lectură uşoară, cam plictisitoare, dar merită de răsfoit.
Pros: redă mai mult sau mai puţin real evenimentele de pe timpul crizei, şi esenţa ei. Cel puţin nu spune ca totul s-a întâmplat din cauza unei formule, comparativ cu alţi deştepţi.
Cons: Explică cam vre-o douăzeci de ori ce înseamnă CDS, CDO, tranche, si tot nu ca lumea. Despre 100% correlation şi alte poveşti mai recente de pe Wall Street sa-i spună celor de la MBA. Greşeală clasică: povesteşte despre ce s-a întâmplat, postfactum, dar le prezintă anti. Da, normal ca dacă merg la casino şi văd ca a căzut 13 pe masa de ruletă, aşi spune că da, exact pe 13 aşi fi mizat acum câteva momente. Problema e să spui până la eveniment, şi nu după. Mai simplu, cum spun moldovenii "după război mulţi eroi". Însuşi idea generală a cărţii "erai trei persoane care au ştiut" îmi pare o aberaţie totală. Garantez, că dacă merg intr-o sală de 10000 persoane, şi propun un joc de a împărţi nişte $-şi mai mult sau mai puţin cinstit, fără mari specificaţii a regulilor sau altor detalii a jocului, se vor găsi persoane care chiar vor 'ghici' strategia jocului şi vor câştiga, mai ales dacă merg cu întrebatul după ce are loc jocul! So What?
In rest: dacă sunt doritori de a citi cartea, noi o posedăm in formă EE (Electornica+English). Un email si ai link-ul.
28 sept. 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Tnumbs Up, man !
RăspundețiȘtergereInca n-am ajuns la ea, dar neaparat ma apuc...
alex@games.com sunt doritor
RăspundețiȘtergerevirvan soba4ka nospam gmail punct com please
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergere