28 dec. 2011

|| //||


© Quant

Scari. La un moment, sper, sa fac o expo doar cu scari.

ps: One thing I hate for sure - generic holiday messages with millions of CCs and two millions of BCCs. Chances that I will respond are almost surely (or almost everywhere) null.

31 mar. 2011

Paris


© AlphaMaster.

Mai multe in curand.

1 mar. 2011

e-reader

Cum spuneam mai înainte, detin un tablet Lenovo (adica tablet adevarat) de acum 4 ani. It is amazing, si mi-o inlocuit multe hartii pe masa, drafturi scrise, corectari sau notite scanate etc. Cand spun adevarat, inseamna poti scrie cu pixul pe ecran ca pe hartie, si are puterea unui comp stationar cu WinXP pe el. Nici una nu poate fi facatua la iPad, de exemplu. Cand l-am luat aveam in cap naivitatea ca in genere tot o sa fie pe el. Orice poate fi scrie pe hartie poate fi scris si pastrat pe el, desigur teoretic. Practic, gandurile, si lucrurile care le fac si le produc sunt cu mult mai complicate si sofisticate decat o pagina sau doua, si necesita multe, multe, multe hartii scrise si aruncate la cos, pana produci ceva orginal de 20-40 pagini tiparite. La fel credeam si despre un comp cu multa memorie - o data ce il ai, poti tine in el orice, si daca ai nevoie gasesti si te uiti peste un articol, carte, notita, etc. Da, atunci cand citesti ceva linear, pagina dupa pagina, si NU te intorci de la pagina x la x+11, si apoi la x+30, si tot asa. Inca mai rau cand ai vre-o 20 de astfel de chestii cu care lucrezi. Atunci tiparite pe hartie nici nu pot fi comparate cu scrollling pe ecran (chiar daca ai un setup de 2 monitoare de 24" fiecare, si un laptop alaturi si el cu monitor extern). Si nu-i vorba de percepere (scrisul pe hartie este mai placut ochiului) ci doar de comoditate. Desigur daca esti coder sau datajuglling geek, atunci un Linux sau un Excel iti inlocueste toate hartiile (defapt altfel nici nu poate fi). If you go beyond that ... you need my friend tons of paper and a good quality pen.

Referitor la carti. Maine Apple anunta (probabil) noul iPad, numitul tablet, care defpat ii un i-reader avansat, dar departe de un comp. Well, si pretul este 1/3 din pretul unui tablet adevarat. Unul din principii de care ma tin - nu cumpara prima versiune la prostii electronice. Oricum este beta, oricum a doua o sa fie cu mult mai buna, oricum a doua va fi anuntata foarte curand. Dupa versiunea doi lucrurile devin mai stabile. Mult m-am chinuit sa-mi ridic sau nu iPadul, sau sa astept totusi versiunea doi. Ambele decad, ca nu-s loh sa am doua, si nici nu-s labarel de apple products. Intre timp, mai multi imi sugerau sa am un Kindle, pentru citit carti. Astea de la Amazon nu au reusit sa creeze asa un hype pe langa jucaria Kindle, era si cam scumputa, si nu era cool. Cu alte cuvinte era doar un e-reader. Clar ca imi trebuie un e-reader, ca mai citesc si eu carti din cand in cand. Mai exact zilnic, inainte de culcare (sharp). Nu citesc in timpul zilei literatura artistica, si nici in week-end (no time for such pleaures), doar seara, in avion, sau vacante. Te-ai gandi un iPad ar fi ideal. The answer is NO. Prima e prea greu pentru un reader. Cand citesti 5 minute ii OK, cand stai pe fotoliu si il tii pe brate ii OK, dar cand il tii in mana - doare mana dupa cateva minute. Reflecta lumina si ii greu de citit, mai putin seara. Apoi, cineva (un alt prieten care deja se taraia de la iPad) mi-o aratat acest studiu Reading on iPad before bed can affect sleep habits, si mi-o dat sa ma joc cu ambele iPad si Kindle3. Asta a fost tipping point si mi-am luat Kindle, acum cateva luni. It is amazing, it is gorgeous! A costat doar $139, ii versiunea 3, ii usor (240gr, doar 1/3 din greutate iPad), poti citi CARTI in orice conditii, bateria tine usor o luna (iPad 6-7ore). Si da, studioul in cauza despre somn - testat, si din pacate ii corect. Chestia de e-ink de la Kindle ii incredibila, si nici nu poate fi comparata cu un ecran LED/LCD.

Deci, pana la urma asteptam mane sa vedem ce reprezinta iPad2, si ne luam si noi unul, care o sa-mi salveze taraitul laptopului zilnic in rugzac, si ... si gata :) sau poate ca o sa fiu si eu cool guy ;)

17 feb. 2011

jeopardy

Jeopardy - joc TV de intrebari-raspunsuri. Astazi a jucat Watson (o masina de la IBM) contra a doi campioni Jeopardy. Rezultatul? Incredibil! A mai facut greșeli masina, dar in general ia batut pe campionii umani rau de tot. Sa primesti o intrebare in limba naturala (adica vorbita de oameni, nu limbajul masinei), s-o interpretezi, sa gasesti raspunsul potrivit, si asta super repede? Uhhh cu mult mai complicat decat sa joci sah. De altfel DeepBlue tot de la IBM o venit, care l-a ars pe Kasparov. Intr-un cuvant si fara mari detalii: baietii de la IBM au ajuns chiar departe, mai departe decat credeam ca o sa ajunga in perioada data.

Cand IBM a vandut producerea hardware lui Lenovo, multi aveau dubii ca o sa reuseasca doar cu softul si tehnologiile. Privind la ce fac, si ce proiecte realizeaza devine clar ca banii mari (hope si viitorul prosper) nu-s la producerea pe banda rulanda a marfurilor si trandirea siglei Made in *****. Inca mai rau daca speranta este in agricultura cu produse aruncate in ambalaje cu design din '50 si cu pretindere ca pot fi competitive pe piata internationala. Viitorul este in technologii si nu in cut_and_paste.

12 feb. 2011

lectura

Cand se intampla criza, la buna parte a cunoscutiilor mi-o fist imposibil de greu sa le explic ce inseamna To Big To Fail, si cum vine 'finito' dacă dispare lichiditatea de pe piaţă. Toţi erau furioşi pe 'fat cats' şi bonusurile exagerate pe care le ridicau ani de ani. Şi na, aveau dreptate prietenii ce tine de bonusuri, dar nu şi cu criza în întregime. Pacat ca atunci inca nu era cartulia asta:

Too Big to Fail: The Inside Story of How Wall Street and Washington Fought to Save the Financial System and Themselves, by Andrew Ross Sorkin. O cartulie (600+ pag) în care autorul descrie toata faza crizei in super detalii. Arată cum se luau decizii de miliarde de dolari, care erau fortele pieţii, cum a cazut Lehman, cum se chinuia Goldman, si pe cat de arogant si ...t in pantaloni erau Citi. Chiar daca Hank Paulson era fostul CEO Goldman, sau Geither cu trecut tot pe Street, aveau respectul meu şi pana a citi cartea. Dupa aceasta ... well, citiți-o ...

Recomand să fie citită de către toți studenţii de la Burse şi Valori, şi poate chiar toţi care pretind cât de cât să aibă de afacere cu banii. Nu ar strica să fie citită şi de actualli cârmuitori de la ministere, ministerase, banci, bancute si alte borcanase.

http://rapidshare.com/files/XX7X80533/9780670021253.zip
litera iks trebuie inlocuita cu cifra patru.

WPP 2010

Cel mai prestigios premiu pentru fotojurnalism. In diverse forumuri lumea tot se plânge precum că este prea multă politică ascunsă în acest concurs şi că este prea dur. Auuuuuu, este premiu pentru fotojurnalism, şi nu pentru 'portrete de studiou'. Sunt prinse momente cu impact. Anul asta chiar am vazut şi câteva idei originale. Evenimentele principale ale anului sunt atinse. Buna partea a pozelor sunt excelente cu plus.

Enjoy World Press Photo of the Year 2010

Între timp, renumitul site foto.md, mai exact publica de acolo, nici nu se obosește să bage vre-un anunţ despre WPP2010. La fel neobservata a ramas şi expo lui Potîrniche. În schimb nu scapă aşa lucruri importante cum Miss and 'Mister Letto' si alte handikapuri moldovenesti.

6 ian. 2011

Expo: Acasă. Împăcare în culori

Vad ca asa site ca Unimedia nu-i pasa de ce se intampla in viata culturala din MD, in schimb au rubrica Mondem (urasc acest cuvant). Mai rau ca asa site 'krutoi' ca foto.md tot nu are treaba cu expozitiile foto din republica, probabil ca sunt preocupati cu alte chestii mai importante (a fost candva un site bun).

Intre timp, se deschide expoziţia maestrului fotograf Mihai Potîrniche, găzduită de Centrul Expoziţional 'Constantin Brîncuşi'. Indiferent pe cat de mult intelegeti in fotogoragie recomand sa va opriti pe la aceasta expozitie. Dl este printre cei putini care pot fi numiti fotografi maestri in MD. Are poze deja clasice.

Da, si are si cateva carti publicate, cu fotografii din Moldova. Aia cu peizaje ii foarte buna, chiar daca un pic scumputa (150lei, parca). Tot o recomand. Eu am procurat-o de la libraria .... aaaa ... Stefan cu Alecsandri, cred eu.

Enjoy!

UPD: dureaza pana la 16 ianuarie.