22 aug. 2010

The Alchemists ...

Postare asta sta la mine în cap de mai bine de juma de an, doar că nu aveam timp s-o pun pe hârtie-ecran. La provocarea lui Larry spun câteva cuvinte despre o carte şi un film.

Cartea The Quants: How a New Breed of Math Whizzes Conquered Wall Street and Nearly Destroyed It. Dacă vreţi să vă faceţi o impresie absolut greşită despre ce este şi ce înseamnă a fi quant, apoi citiţi-o. Pe lângă faptul că conţine o sumedenie de inexactităţi (date greşite, nume inexacte), oricum cea mai mare gafă este confundarea noţiunii de Quant. Clar ca autorul habar nu are ce se întâmplă în lumea reală. Autorul este ferm convins că tot ce fac quantii este căutarea arbitrajului şi a algoritmului perfect de a târgui pe piaţa financiară în mod automatizat fără pierderi. Greşit! Sortul de quanti despre care vorbeşte tipul este minor, sai mai bine spus căutarea arbitrajului este partea minoră din tot ce face un adevărat quant. Eu aşi spune ca "hunting for arbitrage" este mai mult un hobby. Buna parte a timpului un quant face modelare, care implică determinarea preţului şi hedgengului, masurarea riskului etc. Da, tot mai populare devin algo-stat trading-ul, si high frequency trading (HFT) dar oricum, până a echivala asta cu "to be a quant" este mult. Defapt, era şi de aşteptat după ce am aflat despre cine este vorba in carte, şi de către cine este inspirată istoria. Aceleaşi personaje super cunoscute, arogante, şi pline de pafos, care demult au devenit pur şi simplu plictisitori. Nu dau nume, şi nici nu comentez prea mult pe sama lor, doar una: tipii respectivi de o buna bucată de timp tot ce fac este pr agresiv. Deţin o scoală de quanti, la care culmea(!) învaţă lumea aceleaşi metode şi modele vechi pe care le critică in interviuri, bloguri şi cărţi, doar că costă de câteva ori mai mult decât la top schools.

Filmul - cam aceaşi situaţie ca şi cartea. Chestii de genul "preţ neliniar" şi alt BS noi am auzit mult. Iarăşi pentru publicul larg poate şi sună cool şi inovativ, pentru speţ lucrurile sunt evidente. Eu ştiu una, dacă eşti aşa de dur, apoi adă şi soluţii la problemele respective. Repet, toată lumea normală la cap ştie de toate aceste artifacte. Ce nu se ştie sunt soluţiile.

În final, citiţi, priviţi, dar nu luaţi aproape de suflet. Pe departe nu quanţii au fost âia care au creat criza financiara. Repet, toată criza a fost un lanţ lung, lung de evenimente, pornind de la legislaţia despre mortgages, până la de-regularizarea peţii hârtiilor de valori din sectorul credit risk (cds, cdo, lcdo etc). Quantii erau doar o piesă mărunta in toată afacerea.

ps1: ciudat ca unul dintre personaje este omul care a scris My Life as A Quant
ps2: Ţinem seamă, nici unul dintre persoanele pomenite mai sus nu afost prezent la Evenimentul la care se întâlnesc "real quanti", inclusivi "head of quant group" de la bancile majore.

5 comentarii:

  1. Quant, in ambele materiale (book si documentar) gasim asa o ştukă - Financial Modelers' Manifesto... Cineva ştie de el in afară de Derman şi Wilmott ?

    Şi incă şeva - Wilmott spune de Gaussian copula ca o modalitate universală de modelare in finanţe ? Şi asta-i unica distribuţie utilizată pe Wall Street ?

    RăspundețiȘtergere
  2. desigur lumea stie de manifest :) a fost o gluma tare buna. uite multe, multe discutii aici unde initial a fost publicat docul cu nume

    Gaussian copula a fost doar un benchmark pentru modelarea CDO. Period! Similar ca si Balck-Scholes-Merton model pentru optiouni, doar benchmark, dar otti stiu ca nu-i correct. Fii atent, implied vols anuntate pe market vin de la BSM model, si stiind pe cat este de mare smilul (diferenta marketului de la teorie) lumea targuieste. La fel si cu CDS, CDO. Tu chiar crezi ca aia de la GS utilizua gaussian-copula. Culmea ca ambii stiu tare bine ca nu-i asa in viata de toate zilele, dar asta deja este alta istorie. Iti dau seama, ca juma de Congress vorbea despre CDS si SDO, the lastest developments. Chio-ta eu nu am auzit de "gaussian-copula" is all what we know :DDDD Cam asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Man, пасиб :-)

    Сразу видно şini pe REAL Street висеште :-)))

    RăspundețiȘtergere
  4. wow ma simt ca un paduchi...good to know though :)

    RăspundețiȘtergere