22 oct. 2010

copyright-uri, torrentzuri şi Kotovskii

multă zarvă şi panică a creat recent Legea Cu Privire la Dreptul de Autor. Nu ma apuc eu acum să tălmăcesc legea respectivă, şi pe cât de legal ar fi închiderea googlia-şmuglia în MD, cel puţin din motivul că nu sunt jurist.

... dar câteva gânduri generale despre copyright o să-mi permit.

Buna parte a celor care fac zarvă habar nu au ce înseamna a crea ceva nou, a fi posesorul © în faţa numelui său, sau ce poţi simţi când eşti furat-plagiat de către "™societatea democratică MD". Ei habar nu ai ce înseamna a fi protejat de această lege, şi după argumentele super logice care le aduc, sărmanii nu au nici o şansă să ajungă în poziţia ©NumeleLor.

Defapt, nu legea, dar una din aplicările ei la renumitul TorrentsMD a creat tremurici în rândurile internetiştilor moldoveni. Şi dacă să fim cinstiţi (aşa cu mîna pe inima sau alt organ la dorinţă), li se rupe intenritişitlorMD de drepturile de autor, şi dacă nu se închidea site-ul, erau să stea holbaţi în continuare după trackuri de filme si mp3-uri. Sunt ofensaţi că nu mai pot profita de internet şi libertatea lui, care in esenţa se reduce la copiera filmelor şi muzicii. Generaţia Facebook-Odnoklassniki (vorba lui Larry) consideră că pot face argumente pe loc gol, şi trebuie luaţi în serios, că nu de alta imediat scriu în blog despre cum au fost trimişi după colţ. Unele argumente:
(a) torrents este folositor şi bun nu doar la copiat filme şi muzică. El mă ajută la ...
O da. Este bun şi folositor doar la una - copierea ilegala a resurselor digitale protejate de către drepturile de autor. Aşa, în 99.999999 la sută. Să fim serioşi, de câte ori aţi copiat ceva LEGAL de pe torrents? La urma urmei, dacă ceva este în public domain, apoi nu este nevoie de torrents. Mergi şi-l tragi de pe site-ul oficial. Traficul extern costa bani? well, aşa-i viaţa asta.
(b) ... că dacă continuăm tot aşa apu şi goggle.md (omfg) se va închide.
Nope. Nimeni încă nu a închis google in MD. Doar în China! şi ală nu până la capăt. Iacă dacă se închidea google.com era altă poveste. În genere, gânduri extremiste sunt periculos.
(c) este o reţea de caritate.
What? Are you f. serios? De a împărţi ceva furat se numeşte caritate? În aşa caz, eu propun de organizat un monument, tot pe cal, întitulat "Nepotul lui Kotovskii, torrents forever!"
(d) vrem libertate! vrem democraţie! nu vrem control!
Compatrioţi, nu încurcaţi democraţia cu anarhia.

Şi alte argumente sofisticate. Dacă cumva ai încă vre-o unul două, lasă-l în comentarii. Promit să-ţi răspund.

Referitor la doamna vice-ministru.
În principiu este straşnic să dai voie unor kopkii prosti să facă jurnalism. Ei nu doar vor trânti titluri ŞOCANT:, sau vor lua poze, articole, şi alte informaţii din marele internet cu gândul "da pofig de drepturi de autor, şi sântem-n-america", ei o să fie inculţi la culme şi absolut dezinformaţi, dar cu microfonul în mână la pus întrebări. Băi kopkii, când voi încă citeaţi cărţi urmărind rândul cu degetul, cineva crea internetul in MD. Da, anume crea, dar nu se juca dea democraţia! A pus primul portal, primul search, primul free-hosting, primul free-mail service, prima reţea de banere, etc. Internetul MD era junglă! Aşa că până a face acuzări, mai bine documentează-te. Şi da, primul disc licenţiat de MSWindows l-am văzut la cantora unde doamna vice ministru era pe atunci şefă (nu, nu am lucrat împreună).


În concluzie.
Înţeleg că va-ţi deprins cu torrents, şi că era comod, şi gratis. Dar nu vă prostiţi cerând prin ţipete şi zarvă ceva care în esenţă este ilegal. Încercaţi să vă gândiţi cum va-ţi simţi dacă aţi munci şi cineva la sfârşit de lună îţi ia banii şi-i pune în buzunar. Ca posesor de © în faţa numelui meu (de mai multe ori), şi din păcate trecut prin pierderi financiare din cauza nerespectării drepturilor de autor, pot să spun una - este tare, tare dureros când vezi că eşti furat. Mi-o fost spartă maşina(le) de câteva ori (în MD şi în SUA), furat portmoneul (în MD, cu cash considerabil în el), am pierdut toata informaţia de pe hard (buna parte nebackupuit), dar toate sunt fleacuri comparativ cum am fost tras de "™societatea liberă şi democratică MD".

UPD: niste ganduri normale la cap despre tema in cauza
in blog la vv
Larry, of course

18 comentarii:

  1. Words of wisdom de la badea :-)

    Dzăşi fuckin' baluri !!!

    Всё pun link...

    RăspundețiȘtergere
  2. evisoft (cel cu sabia si urcat pe cal) acuma tzipa k casele de distributie nu vor sa dea royalties la artisti...
    i-am bagat comentariu ca there is a reason - artistii, in marea lor majoritate, se apuca de droguri cum numa dau de bani...
    sa-l vedem ce o sa cante, dau 80% ca va zice ca comentariul e irelevant...

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.youtube.com/watch?v=djVaJN0f0VQ

    statul ar trebui sa promoveze drepturile de autor prin publicitate, spoturi, etc dar nu sa aplice asha metode drastice

    si at the end, cum naiba au blocat TMD daca domainu este .com? deci el este controlat de state nu? serveru deamu e clar ca l-au gasit dupa IP, dar de ce nu au facut un server tot in state... :/

    RăspundețiȘtergere
  4. A thing is worth only what someone else will pay for it /Res tantum valet quantum vendi potest/
    Dacă costurile programelor pe care le descărcăm prin sharing n-ar fi cosmice, oamenii le-ar cumpăra, că majoritatea-s de bun simţ.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim, şi pizdîk вдруг oamenii a priori toţi sunt experţi по ценообразованию...

    Bun simţ spuneţi, da ? la moldoveni ???

    Человек - звучит гордо, а паразит - честно...

    RăspundețiȘtergere
  6. După acelaşi principiu s-ar putea de închis şi Youtube, care-i diferenţa? Adică dacă asculţi un cîntec sau te uiţi la un film în streaming e ok, da dacă stă la mine în comp apu gata-i încălcarea drepturilor de autor!

    RăspundețiȘtergere
  7. îmi vine a râde. Băiței voi doar maturi ști, gândți îngust. Succes la preziceri financiare.

    RăspundețiȘtergere
  8. @evisoft - shii cu 'naezdu' ista? :D

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Alex Vorn
    :) desenele animate sunt funny ;) dar iarasi, pana in momentul cand tu esti furat. Mai grav cand traiesti in saracie, de de aici te fura prin torrents (read most of MD artists)

    Eu nu zic ca guvernul are dreptate! Eunt lucruri cu mult mai importatente pentru MD decat sa inchida torrents. Dar asta-i cu totul alta intrebare.

    Cum au inchis .com? .com nu apartine la state, sau moldovei. Este general domain, daca pot sa-i spun asa.

    uite un articol publicat mai tarziu decat postul asta. partial raspunde la intrebarea cum lupta lumea cu pirateria.

    @anonim1.
    pardon, dar nu ai dreptate. Preturile, si echilubrul se stabilieste altfel (vezi hint de larry). Noi, inca suntem oameni muribunzi, si atat timp cat este ceva gratis, noi, oamenii in general, o sa preferam gratis decat sa platim. Comunismul inca nu a ajuns pe pamant, si nici in moldova.

    @anonim2
    dupa care principiu? Ca pentru ca asculti tre sa paltesti? apu da. Pentru info, youtube inchide si sterge 'tons of' materiale care incalca legea drepturilor de autor. Nebunii de genul ca ascul pe gratis Geta Burlacu pe you tube nu merg. Pe youtube nu-i calitate, spre deosebire de MP3 care sunt convertite de pe cd-ul original. Ei, si cred ca nu tre sa aduc aminte ca pentru fiecare cantec ascultat la raiou, teoretic statia radio respectiva palteste ceva banuti companiei record (artistului).

    Evisoft, oricand mi-o placut sa discut cu persoane care gandesc larg! Ce-i drept ca discutia de regula se termina repede cand vad ca din persoanele respective esa numai pafost/atitudini. Nu cred ca vrei sa trec acum cu o critica peste fiecare puctisor care la-i atins in interviul respectiv. Bravo tie ca vrei sa pari original si inventator, dar tare mare bug-uri ai in logica care ai aratat-o.

    replici de genul "succese la preziceri financiare" sa le lasi alcuiva. Noi, pentru info, ne ocupam de alte chestii, mai importante sa zicem asa. hint: nobody tries to predict the market.

    @VV
    agree cu practic toate pucntile din postul tau, ami putin cu concluzia ;) are torrents ceva comun cu copyright-urile.

    RăspundețiȘtergere
  10. Quant, probabil există o diferenţă între muzică şi softuri. Cea mai mare este că prima este pentru consum, a doua pentru producţie (de regulă) şi generarea de venituri.

    Cred că its a huge difference între a downloada un cântec pe care să-l asculţi şi să-l ştergi, şi un să zicem Corel cu care să-ţi câştigi pâinea cu icre.

    În privinţa softului aş fi de acord cu reguli mai dure, cât despre muzică şi filme mai puţin, mi se pare tare exagerată idea să-i impui pe toţi să cumpere.

    Pentru că eu n-aş face asta niciodată, şi am scris de ce.

    RăspundețiȘtergere
  11. Lupul Sur,
    nu-s sigur in ce sens exista diferenta respectiva. Pentru producerea ambelor au lucrat persoane, care vor remunerare. Buna parte a softurilor tot sunt pentru distractie, si nu direct pentru obtinerea unui profit. Mai mult, pentru soft-uri remunerarea merge la compania XYZ, pe cand pentru muzica in mod practic direct mucianului.

    Diferenta totusi este ca pentru soft, poti tranti un COD/Parola/Licenta, sau poti baga un free-trial, sau o versiune redusa si alte nebunii de la producatorii de soft. La muzica mai greu sa pui 'asculta 10 ori', si apoi cumpar-o, cu toate ca ar fi o cool :). Pe de alta parte you-tube practic rezolva problema asta. Daca esti ok sa asculti calitate youtube, no-problems. Cu filmele la fel. Imagineazati ca ai produs un film, ai luat o multime de risk in buzunar, si ai produs pana la urma filmul. Si hopa, toata lumea are posibilitatea sa-l traga gratis. Cred ca tare putin o sa mearga la cinematograf, sau inca mai hazliu, o sa cumpere DVD-uri originale. Observa, ca in MD practic nici nu exista vinderea DVD-urilor originale cu filme (eu nu am vazut, at least). Why? well, din cauza torrents, si mai mult din cauza anarhiei in privinta pirateriei, etc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu stiu cum, dar iaca un comentariu bun nu a aparut pe aici (poate autorul l-o sters). Eu zic ca merita sa-l public, on behalf of Alex:

    //////////
    Interesant articol, dar vreau sa comentez (a).

    BitTorrent este un protocol de comunicatii, care permite optimizarea procesului de distributie a datelor, ex:
    - face transferul mai rapid (copii din mai multe surse simultan, decit de pe un singur server a producatorului - care are o viteza de transfer limitata)
    - reduce costul acestuia (costul pentru trafic se distribuie printre peers/seeders, in loc sa fie platit exclusiv de producator)
    - il face mai fiabil (daca una din surse dispare - fisierul oricum poate fi obtinut din alta parte)

    _Datele_ pe care transferi cu acest protocol te fac bun/rau; doar utilizarea acestuia nu implica faptul ca ai un ochi, un picior si un papagal pe umar (-:

    Deci, chiar daca ceva e in public domain, oricum e o idee buna sa fie pe torrents. Spre exemplu, eu distribuiam in asa mod o video-lectie de-a mea; pe care altfel ar trebui s-o tin pe hosting platit (cu limita de trafic) sau sa tin permanent aprins computerul de acasa - ca lumea sa copie direct de la mine.



    Sa zici ca "torrent e facut pentru copyright infringement" e ca si cum ai spune "Windows e facut pentru copyright infringement", pentru ca majoritatea celor implicati in aceste transferuri ilegale de date, sunt utilizatori Windows.


    Cu restul argumentelor sunt de acord. Omului de rind ii este tot una de acele drepturi si principii morale, il doare faptul ca "au inchis kranikul".


    z.j. exemplele tale despre furturi sunt irelevante. Au furat ceva din masina, au furat bani - nu e acelasi lucru cum "au facut o copie a datelor". In cazul informatiei este important sa observi ca se face o COPIE, iar posesorul original nu ramine FARA date.

    Istoria despre datele pierdute de pe hard disk ce legatura are cu asta? Vrei sa-ti recomand o strategie buna si automatizata de backup'uri?

    ***

    Nu afirm ca transferul ilegal nu e un lucru rau, vreau doar sa fac o distinctie. Altfel, te transformi si tu in "bla bla amush inchid si Google", pentru ca generezi argumente care ating cititorul la nivel emotional (cui ii place sa i se fure portmoneul?), dar nu sunt veridice (furt de portmoneu NU= copiere de date).
    ///////////////////////////

    Alex:
    (a) da, deacord, si nu neg ca torrents, sau oricare alt p2p isi are partea pozitiva, si merita sa existe. La fel cum nu afirm ca acum guvernul/statul ar a facut un lucru absolut necesar si a inchis torrentsMD. Sunt lucruri cu mult mai importante, dar asta deacum este alta intrebare. Problema ca in MD 99.99999 din traffic torrents este copyright infringements - that's all.

    (b) referitor la exemple. Exact asta si am vrut sa spun, dar probabil ca m-am expimat mai putin explicit. Cel ami dureros a fost momentul in care am aflat ca am fost furat/lipsit de niste idei, si am pierdut dreptul de autor peste ele, respectiv o multime de bani. Da, in MD, si da de o organizatie super stimata. Probabil ca (? hmmm, yes) a fost si cea mai mare suma financiara care am pierdut-o vre-o data. Lumea si acum strange roade pe ideia respectiva. Toate restul (bani, masina sparta, hard drive) au fost fliacuri, cat moral atat si material.

    IN concluzie: da, copierea datelor este o forma foarte diferita de furt, si nu exista alb/negru unde inca ii ok si de unde se porneste furtul. That's the whole point.

    ps: cu toate ca sunt back-upuit, orice idei se asculta cu atentie.

    RăspundețiȘtergere
  13. "Cel ami dureros a fost momentul in care am aflat ca am fost furat/lipsit de niste idei, si am pierdut dreptul de autor peste ele, respectiv o multime de bani. Da, in MD, si da de o organizatie super stimata. Probabil ca (? hmmm, yes) a fost si cea mai mare suma financiara care am pierdut-o vre-o data. Lumea si acum strange roade pe ideia respectiva. Toate restul (bani, masina sparta, hard drive) au fost fliacuri, cat moral atat si material."

    Stai un pic! Dacă cineva ţi-a furat o idee, pe care tu nu ai reuşit să o patentezi, asta e cu totul altceva... nu cred ca ceea ce s-a întâmplat are relevenţă în contextul torrentsului. Dreptul de autor eu îl înţeleg aşa: eu scriu un roman, un cântec, un program, cineva îl fură de la mine din comp şi o publică cu (c)NumeleHoţului. Şi câştigă o grămadă de bani.

    Chestia cu distribuirea copiilor este cu totul altceva. Autorul are venituri din drepturile sale de autor, doar că mai puţine. Şi nu atât autorul, cât numeroşii mediatori.

    Dar asta nu înseamnă că trebuie de închis torrensul. Piaţa este atât de saturată cu muzică şi filme, că oamenii oricum n-o să cumpere. Arta niciodată n-a fost o ocupaţie care aduce mulţi bani, ea întotdeauna a fost pentru elite.

    RăspundețiȘtergere
  14. Lupul Sur,
    nu toate ideile se patenteaza, si nu tot ce are in fata lui © este patentat. In genere patentarea, dreptul de autor si public domain sunt lucuri diferite. Unul si acelas lucru poate sa le aiba pe toate trei.

    Distribuirea copiilor este un pic mai diferita, agree, dar nu cu mult pana la urma. Tu privesti lucrurile ca un consumator, eu ca un producator - asta-i diferenta.

    Daca piata ar fi suprasaturata, cum spui tu, preturile ar cadea, si lumea ar prefera sa cumpere decat sa traga pe torrents. De ex. pe aici inchirierea unui DVD costa $1/zi. Il ridici de la red-box (aparat de inchiriat dvd-uri), chiar de la coltul casei, pentru dvd-urile proaspat scoase pe piata. Sau platesti $9/luna, si netflix iti trimite acasa prin posta dvd-urile care le doresti, sau le faci streaming (la unele din ele) prin net. Well, pentru mine este cu mult, cu mult, mai rentabil sa utilizez aceste serviciii decat sa trag prin torrents filmele. Simple like that.

    Trebuia inchis torrents? AM spus mai sus, guvernu, eu cred, ca are alte probleme, cu mult mai globale si importante, dar ma rog, fiecare face ce poate pana la urma. Eu vorbeam de reactia unora, si de drepturile de autor. Nothing else.

    RăspundețiȘtergere
  15. oameni dragi, evisoft e un fizician neudachnik!

    facea borti in cer pe la olimpiadele de fizica, ca la informatica era prost ca noaptea.

    si acuma s-o recalificat in PIZDUN.

    da Luchianiuc, respectiv - подпёздыш...

    and not the other way around as you might have presented it!

    RăspundețiȘtergere
  16. Chestia cu torrents incurca unei singure familii aici - familia Cojocaru. Vitalie, Svetlana, si fiul lor, Cristian.

    Familia respectiva profita din soft piratat de la Voxtel, unde lucreaza Vitalie Cojocaru. De softul respectiv profita Cristian, care incearca sa-si faca cariera de mare admin pe seama asta. Incercati sa faceti un reid pe la Inlac, Sandriliona, Le Bridge, Ernst&Young, Grant Thornton, si vedeti de au licente. Nu au. Pentru ca respectivul Cristian le-a furnizat copii pirat care le-a luat de la taica-sau Vitalie, care le-a luat de la Voxtel. La fel profita si Svetlana, directoare fiind la Institutul de Matematica a Academiei de Stiinte, oferind cursuri contra plata pe acest soft piratat.

    Respectivii is mari prieteni cu viceministra, platind-o pe respectiva prin faptul ca toate aceste companii is clienti la SunInternet.

    Cand erau torentele, orice doritor putea sa se invete singur, acuma fii bun de plateste familiei Cojocaru...

    RăspundețiȘtergere