Recomand spre lectura doua carti de Nassim Nicholas Taleb
1) The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable
2) Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets
Nu ca asi fi deacord cu tot ce scrie, sau cum scrie, dar are multe idei interesante. Explica clar si fundamental ce este aleatoric, si ce nu este, si cum aceste doua lucruri sunt intelese gresit. Fiind ex-trader exemplele vin in buna parte din piata financiara. Cunoscut (din 2003) prin ipoteza ca piata este supraevaluata si un eveniment rar, dar cu impact mare va duce piata sub zero (aproximativ ce vedem azi). Detinator a unui hedge-fund care a cumparat angro optiouni Put pe parcursul ultimilor 10 ani. Preintampin, cartile sunt scrie intr-un limbaj greoi, multe repetari, si cu aroganta abundenta, dar merita citite.
Si mai recent, un interview cu autorul NNT, tinut de Charlie Rose. Inclusiv, defineste Capitalismul II si viitorul pietei financiare.
UPD: Intre timp, inca un articol de NNT, nu mai putin arogant decat cartile. De-ar fi chiar asa ...
Daca tot am ajuns la probabilitati, si evenimente aleatoare, o mica
Problema: Un magician cu un set standard de 52 de carti de jucat alege la intamplare o persoana din sala, si roaga sa fie verificat daca setul de carti este veridic, nesemnat, si roaga sa fie amestecat bine. Cu ochii inchisi, magicianul ridica o carte din set, si spune, ca prezice ca este As de Rosu. Care este probabilitatea ca magicianul a presiz corect.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
1. Magicianul nu poate alege o persoana "la intimplare" - ipoteza falsa, ori creierul uman este incapabil sa genereze variabile printr-un tiraj aleatoriu :)
RăspundețiȘtergere2.Daca consideram ipoteza ca adevarata (si rosu=hearts) atunci P(A Hearts)=1/52.
Nu gasesc subtilitatea in problema.
Fr3Zy,
RăspundețiȘtergeresi da si nu. Vezi ca ai dat singur doua variante :) Bravo!!! Problema, care solutie este corecta. D.p.d.v.d practic ar fi prima, teoretic a doua. Exact asta si este subtilitatea problemei! many times we are just fooled by randomness. Pierdem firul unde este aleatoric si unde nu. Clar ca-i simplu, dar incearca sa intrebi lumea din jur si sa vezi care-i raspunsul lor.
Solutia mea ar fi: este magician, deci probabilitatea este aproape 1. Aproape deoarece chiar si magicianul poate gresi.
:)
RăspundețiȘtergereDa, de fapt daca e magician este posibil ca are capacitatea de a genera tiraje aleatorii :)
On the other hand that doesn't really matter much caci ca magician oricum probabilitatea ca va avea dreptate este aproape unu, dupa cum zici :)
e de genu problemei cu Fat Tonny si Dr. John din Black Swan;)))
RăspundețiȘtergereklar ca probabilitatea va fi aproape 1. good biznes:D
Da Tolik ii de aia :)
RăspundețiȘtergere