5 dec. 2008

Marea Treime

General Motors, Ford Motor si Chrysler LLC continue sa "roage" guvernul pentru un ajutor de $34mlrd.

Retrospectiva:
Noviembrie 21, 2008 - trei directori executivi zboara din Detroit la Washington DC pentru a cere de la congres $25mlrd in forma de imprumut. Fiecare CEO zboara cu jetul personal. Congresul SUA refuza acordarea imprumutului. Argumentul general - care este garantia ca in jumatate de an troika nu va cere inca 25mlrd.

Decembrie 4, 2008 - doar in 2 saptamani suma ajutorului financiar se ridica la $34mlrd. De data aceasta executivii merg spre Catipol Hill cu autocarul.
This time they wised up and elected to drive the approximately 500 miles from Detroit to D.C. And, to illustrate just how worthy their respective automotive enterprises are, they're all driving hybrid vehicles. (cnn.com)
Sa discutat mult si peste tot despre posibilitatile si urmarile unui posibil familiment. Este clar ca cel trei mari producatori de autocaruri au esuat in managment, au pierdut competitia, un buna parte din cauza salarilor exagerate ($70/ora comparativ cu Toyota $31/ora), coruptia in sidicate, sistem de asigurare medicala absolut ridicol.
DAR! fara a intra in detalii, incopetenta manageriala este la suprafata. Trei persoane, care se afla la cateva mile unul de altul, zboara fiecare cu get personal spre Washington, in timp ce compania este in criza financiara totala. Apoi, arunca in vant zeci de ore si energie pentru a demostra ca au masini care ajung de la Detroit la DC. Ambele miscari au fost absolut tampite si fara nici un graunte rational in ele. Cum poate sa-si permite un CEO a unui gigant auto sa pierdea atata timp in autocar, intre timp compania fiind pe cale de faliment? Cat a costat benzina si soferul? Desigur mai putin decat a opera jetul privat, dar nu mai ieftin decat a zbura cu clasa business cu o campanie aieriana simpla. Asa se intampla cand PR devine mai important decat logica.

UPD:
Decembrie 5, 2008 - WSJ reporta
Chrysler LLC has hired the prominent law firm Jones Day as bankruptcy counsel, according to several people familiar with the matter. The firm was hired several weeks ago to help the ailing auto maker prepare for a possible Chapter 11 bankruptcy filing.

December 6, 2008, CNN
The deal would keep the most troubled companies out of bankruptcy court at least through the end of March.

December 10, 2008
Deal Done CNN reports:
Deal on $14 billion auto bailout. White House, congressional Democrats reach agreement on stopgap rescue plan. Quick House vote possible but Senate foes dig in.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu