16 dec. 2008

Rate de imprmut aproape Zero

Fed-ul (banca nationala a SUA) a anuntat ratele de deposit 0.0 - 0.25%

Rata Fed-ului represinta rata de baza (cheie) in economia tarii; rate de deposit de la Fed de catre Banci ( de regula imprumut/deposit peste noapte).

Teoria simplificata a ratelor de deposit: in cazul in care economia merge prea bine, ratele de deposit se ridica, impunand "lumea" sa faca deposite (savings) si invers, daca economia intra in recesiune, Fed-ul micsoreaza ratele. Atunci "lumea" incepe sa cheltuie mai mult, companiile au acces la imprumut ieftin, care implicit ridica producerea, si prin urmare si economia tarii in general.

Acum un an rate Fed era 5%. Economia merge prost, deci micsoram rata. Pana unde o micsoram?















O micsoram pana la ... zero. Prima data in istoria Fed-ului de mai bine de o suta de ani, rata fundamentala a scazut sub 25 bps. Interesant ca piata a prezis o rata intra 0.25% - 0.5%. Pana la anunt, rata era de 1%, adica piata estima a micsorare de cel mult 0.5%. Deci avem o surpriza.1,2)

Unde-i problema?
Problema nu exista atat timp cat lucrurile incep sa mearga mai bine, dar pare sa nu fie asa. Ce face Fed-ul mai departe, daca totusi economia nu se redreseaza? Mai taie ratele? Problema este ca nu mai are unde, deja este zero.3). Exista alte metode de "a porni" economia, care necesita abordari mai putin clasice, si desigur MULT NOROC la mijloc. O analiza mai ampla si mai economica a problemei putem gasi pe NYT.

Eu mai mult astept miracol si noroc decat miscari creative.

-------------------
1) The rate presiza de piata poate fi extrasa din FFTR (Federal Fund Target Rate) care sunt targuite la Chicago Board of Trade
2) Istoric, datele Fed au fost si 18-19%, sfarsitul anilor 80.
3)
Exemplu clasic de rate zero pentru o perioada indelungata - Japonia, care a trecut prin faza similara, dar totusi erau alte timpuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu