19 ian. 2009

Criza Mondiala si Moldova

Din mai multe stiri pe netul moldovenesc, am observat ca lumea nu prea intelege despre care criza este vorba. De exemplu, insusi titlul "Criza mondiala ... ". Care criza? In comentariul radio totusi autorul spune criza economica.

Pe de alta parte, conducerea tarii nu ramane in spate sa profite de situatia creata pe piata internationala, si sugereaza ca Moldova este bravo, si "criza mondiala" nu ne-a afectat.

Asadar, care criza si de ce Moldova nu-i/este afectata de ea? Realmente avem doua crize, mai mult sau mai putin distincte: criza financiara, si criza economica. In tarile dezvoltate, cu un sistem bancar bine structurat, initial a venit criza financiara, in buna masura datorita pietii ipotecare, transferata la randul sau prin instrumete complicate ca CDS, CDO, MBS in alte forme de investitii, care si au creat turbulenta pe piata financiara mondiala. Din faptul ca majoritatea contractelor, mai tarziu numite tocsice, erau vandute/cumparate OTC (over the counter), putini (ca sa nu spun nimeni) au stiut cate contracte au fost vandute si care este impactul lor. In plus, cea mai mare gresala a fost pretul gresit la aceste contracte (cauza greselei o lasam pentru alta discutie). Ca rezultat am avut falimente de banci, inghetare de credite, pierderea increderii in sistemul bancar, care in mod inevitabil a creat un imbold pentru o criza economica - stagnare in creastera PIB, rate de depozit aproape zero etc. Asa s-a intaplat in tarile dezvoltate (SUA, Marea Britanie, Japonia, UE etc).

Unde-i Republica Moldova in aceast scenariu? Moldova este in sala, impreuna cu multi alti spectatorii, si la direct nu are nimic in comun cu marea opera "Criza Financiara si Economica 2008". In primul rand Criza Financiara NU are de unde sa se simta la direct in Moldova, deoarece asa cuvinte ca CDS, CDO, MBS, LBS etc sunt enigme pentru bancile moldovenesti, inclusiv banca nationala. In Moldova nu exista investitii de portfolio. Moldova nu a fost expusa la venituri de capital bazate pe instrumente financiare de ultima ora. Bancile moldovenesti maxim detin niste dolari si euro, si poate niste bonduri bine garantate. Intr-adevar, trebuie de admis, ca bancile moldovenesti sunt de laudat ca nu au pornit investitii mai complicate fara a avea specialisti in domeniu. Tinem seama, ca lauda vine pe seama bancilor si nu a conducerei tarii. Criza Economica VA fi simtita in Moldova, dar iarasi, doar tangential. Moldova este spectator, si nu face parte din trupa teatrului. Daca se inchide cortina, spectatorul pleaca. Din pacate, usa teatrului este inchisa, si spectatorii (inca vre-o 140 tari) nu pot parasi sala la dorinta lor, la mijlocul spectacolului. Cum va fi afectata Moldova? Factori pot fi inventati multi, dar principalul factor ramane remitentele. Rusia si PIGS reprezinta sursele principale de remitente. In toate aceste tari starea economica este mai mult decat critica (multe cifre pot fi aduse drept exemplu). In Rusia majoritatea moldovenilor lucreaza in constructii, ramura afectata la direct. In PIGS banuiesc ca avem la egal barbati si femei (nu am statistica). Partea femenina va avea de suferit mai putin, deoarece ingrijirea de batrani (munca pentru majoritatea moldovencilor) nu depinde de starea economica. Mai mult, deoarece strainii, in particular moldovenii, sunt platiti mai putin, o posibilitatea ar fi sa creasca cererea la "ingrijirea de batrani". Cu barbatii lucrurile stau diametral opus. Buna partea a barbatilor lucrau la constructii. Piata imobolilul in Italia (si restul PIGS) deja este in stagnare, deci prin urmare multi moldoveni vor deveni someri. Ca rezultat, Moldova va obtine considerabil mai putine remitente - sursa de baza a stabilitatii economiei Moldovei petru ultimii N ani. Cat de grave vor fi urmarile, si cu cate procente vor scadea remitentele este imppostibil de spus. Toti care fac pronosticuri in buna parte speculeaza cu niste cifre, nu mai mult. Cert una, nu va fi mai bine.

UPD1: aparent, conform statisticilor oficiale, in Italia nivelul angajatilor in Constructii are dinamica pozitiva in 2008 (exceptie zona de sud). Nu-i vorba, aceasta statistica nu se aplica direct la moldovenii nelegali din Italia, dar indirect este un indice ca constructiile totusi o duc mai bine decat insusi criza.

In Rusia doar 25% constructii finisate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu