29 ian. 2009

Criza Economica şi Pachetul de Stimulare in SUA - To Be or Not To Be

După cum am menţionat anterior, primul pas spre redresarea economiei SUA propus de către Preşedintele Obama este implementarea Pachetului de Stimulare. În esenţa Guvernul propune sa pompeze trilioane de dolari in economia ţării îndreptaţi spre construcţia drumurilor, podurilor, reformarea sistemul de comunicare in sistemul de spitale etc. Pe scurt, aceste proiecte vor crea locuri de munca noi, vor porni consumul, si prin urmare si economia in general. Fiecare dolar investit acum va întoarce realmente mai mult decât un dolar in bugetul guvernului. La baza acestor argumente sta teoria Keynesiana. Nu vom discuta pe cât de corectă si aplicabilă (situaţiei) este această teorie, cel puţin din simplul motiv ca există persoane cu mult cam competente în această întrebare. Dar, paradoxal, sau poate nu, economiştii de mana întâi (the best of the best) nu pot ajunge la o concluzie cât de cât unanimă. De mai bine de o luna urmăresc lupta, ca să nu spun războiul, dintre economiştii de elită: Paul Krugman, Greg Mankiw, John Cochrane, Eugene Fama, Brad DeLong.

Ţinem seama că toţi operează cu aceleaşi idei, buna parte predate de aceeaşi excelenţi economişti la cursurile de bază. Discuţiile şi divergenţele respective îmi sugerează din nou ca economia este o ştiinţă care foarte bine explică trecutul. Probabil că Pachetul de Stimulare are şanse 50/50 de a fi unul bun.

În altă ordine de idei, observăm că ideea principală este ridicarea nivelului de consum. Da, SUA este societatea consumatorilor, şi buna parte a economiei se ţine anume pe acest principiu. Referitor la acest capitol recomand de privit un clip de StoryOfStuff.

Concluziile le lăsăm pe seama cititorilor.

UPD 02 Feb: Discuţia continue Krugman vs Cowen

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu