7 ian. 2010

media cu medie sub mediocru

ok, nu chiar toti moldovenii doar aia de la noutati, sau cum le place lor sa fie numiti de la MEDIA.

Mai urmaresc si eu din cand in cand (adica zilnic) noutatile din tara, metoda fiind una - internet. Ca sa spun ca ii jale mare cu noutatile moldovenesti pe net ar fi putin si lejer. Ii tare mare jale ...

Ce-mi doresc? Nimic deosebit, doar (at least) un site cu noutati recente, relevante, scrise profesionist (scurt si clar), neutru. Ei si nu ar strica si cu un design bunicel.

Ce avem (stim):

azi.md - candva era site-ul de baza, dar timpul trece. Pe departe este the best (cum ii placea sa spuna unui creator al site-ul) la capitol design. Arata excelent, aranjat pana la pixel; gama de culori, layout - totul cum scrie cartea (de la vest, de la vest). Dar, totusi 1.23 noutati pe zi este putin. Fluxul de noutati pare sa fie adus pe site cu caurata lui mos Ion. De exemplu astazi, 7 ianuarie: nici o noutate; la Evenimnete - una de pe ianuarie, si restul din anul trecut. Guys, afara-i 2010 (hint: datele se transmit la Mbs/sec).
Admit, noutatile sunt scrise binisor.

protv.md - uhhh. Nu stiu ce mare artist a lucrat la design, dar la fuckut "bine". Congrats, nota 3.shioliaca din 10. Din pacate continutul este mai mult o copie-prelungire a postului TV decat o sursa de nouatati. Dar noi cautam nouati, preferabil fara video.

jurnaltv.md - despre design-culori-font tacem, dar usor protv poate sa le dea lectii (cu plata). Dar nu-i despre asta, totusi cautam noutati. din pacate din fericire citesc repede, deci privitul noutatilor decade, mai ales ca din exteriorul MD se incarca video-streamul tare incet. Timpul este un lux.
Ah, da, si doua bare cu publicitate din parti, si una peste cap ... cam mult, cam mult, chiar daca esti sarac.

unimedia.md da, da, cum puteam sa uit de "portalul de ştiri nr. 1 din Moldova". Un lucru este clar - sunt rapizi cu stream suficient de plinut (comparativ cu azi.md). Si ... si gata.
Design - sucks, big time sucks. Lansat acum cateva luni dar arata ca in 1993. La urma urmei, da deschidei si voi site-uri de stiri normale si nu inventati bicicleta.
Titlurile: sa-mi explice mie cineva, la ce scoala i-au invata sa scrie asa titluri (de azi, ca sa nu mergem departe)
Miza alegerilor parlamentare din regiunea Transnistreană în 2010 este pregătirea alegerilor prezidenţiale dintre Şevciuc şi Smirnov în 2011
chiar mai scurt nu-i posibil?

VEZI AICI ce cărţi au citit câţiva dintre politicienii din R. Moldova
ar fi ciudat daca ma apucam sa caut in alta partea si nu AICI. Asta fiind nouate principala (cu tare mare bold).

„Voronin şi Tkaciuk pot să dea lecţii despre cum să pierzi puterea”, susţine Ciubaşenco
wow, socant !!!

"Bătaie" în presa română: Mediafax cere falimentul RealitateaTV
oho-gogogo .... chiar asa? ...

Scumpirea ţigărilor în România face să duduie piaţa neagră cu cele de contrabandă aduse din Moldova

Am senzatia ca citesc o revista de calitate sub zero care tot ce poate face e sa tranteasca titluri cat mai tipatoare si cu intriga. Asa, un fel de scremut in gol. Doresc sa citesc titlul si sa gasesc in interiroul publicatiei ce este in titlu!
Articolele - credeam ca eu scriu rau, dar nu, sunt profesionisti care scriu cu mult mai prost.
Ei, da asa fliacuri cum ar fi "pozitii nu prea neutre", "repetarea unui articol de cate 5 ori pe o pagina" sau "poze luate de undeva de pe net care nu ai absolut nimic cu nouatea" practic se iarta.
Chiar imi erati simpatici, dar de la zi la zi calitatea tot sub apa. Sincer va doresc reabiliatare cat mai rapida.
*(printre altele numarul ZERO sta inaintea lui UNU, asa ca ... think about)

Sper ca jurnalistii nostri sunt demni si pot primi critica cu cinste. Dar eu raman cu intrebare - totusi unde citesc noutati despre MD?

ps1: bbc/cnn/nyt/telegraph noi si asa le stim, totusi vroiam ceva cu PunctMd
ps2: despre "a pune linkuri spre site-uri" noi stim

9 comentarii:

  1. Quant, amigo, post curajos !

    ...si echidistant !!

    Jios căşiula !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Larry, thanks man.

    pai da eu spun ce cred, si nu am probleme de genul "i have to be nice, since i need rating" sau alt BS.

    RăspundețiȘtergere
  3. aboneaza-te la stirile ce le selectez eu - http://www.google.com/reader/shared/labordei

    Daca folosesti Google Reader - da-mi link-ul la fluxul tau.

    RăspundețiȘtergere
  4. La Bordei,

    thanks, abonat! lucru bun, chiar bun.

    RăspundețiȘtergere
  5. Google Reader poate şi e bun, dar e aceeaşi ce se poate găsi şi pe restul siteurilor media.

    Poate jurnal.md (fără TV) într-un fel ar corespunde cerinţelor tale.

    În rusă point.md - se acumulează ştirile de pe mai multe siteuri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ianos, treaba nu e in Google Reader, el e doar platforma de distribuire a fluxului RSS.

    Ce i-am propus lui Quant e fluxul de stiri selectat de mine. Nu pretind ca ar fi fluxul absolut, insa daca ai citi doar acest flux te vei tine la curent cu toate stirile importante ce tin de RM si de diaspora.

    RăspundețiȘtergere
  7. Tolia sau Vitalie? Io înţeleg ce i-ai propus, dar nişte ştiri selectate de cineva e departe de a avea toate ştirile care l-ar putea interesa pe altcineva. Personal vad folos din reader doar pentru a primi centralizat RSS-urile de pe mai multe site-uri.

    La ce bun cineva s-ar abona la fluxul tău, dacă e aceeaşi ce poate primi de pe fluxuri de unde ai luat şi tu, că doar tu nu faci propriile ştiri. Dacă vei spune ca pe fluxul tău e deja "rugumat" - nu mă impresionează, ca ceea ce ţie ţi se pare neinteresant, pe altul îl poate interesa.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ianos, si da si nu.
    In primul rand eu urmaresc stirele de pe site-urile mari, deci noutatile mari nu am cnn/bbc/bloomberg/nyt

    Ma interesa ceva strict legat de MD. Ce a propus LaBordei este exact ce cautam. Desigur sunt selectate, desigur fiecare cu gusturile lui, dar ... la urma urmei orice site are in spate niste persoane cu gusturi. Ei dar daca vorbim de unimedia, pai pare rau dar sunt tare biased! Deci, ca un sonsumator obisnuit, o selectie de stire imi este suficient, mai ales ca nimeni nu ma incurca sa browseuesc mai multe site-uri cam am chef pentru asta.

    LaBordei - thanks!

    RăspundețiȘtergere
  9. Quant - welcome! Daca faci sharing - da-mi linku.

    Ianos -
    (Anatol la pupitru) Da, fluxul labordei e doar o selectare a stirilor ce le consider importante eu personal, si nu ofera toate stirile ce le-ar gasi oricine importante (de ex: pe Unimedia stirile pornografice sint populare).

    Daca ai timp sa citesti toate fluxurile din RM - nu ai nevoie sa fie pre-selectate. Iar daca vrei sa-ti economisesti timpul atunci preselctia e exact ce trebuie (si poti investi timpul pentru a citi mai multe stiri in domeniul ce te intereseaza mai adanc).

    Daca fiecare din noi ar urmari stirile din sfera de interese personale si am face "share" la fluxul ce-l consideram important, atunci se primeste principiul "important news find me".

    RăspundețiȘtergere