4 feb. 2009

Continente, continente ... cate grade are vodka ... Rusia kanechno ...

O metodă veche de a face mişto de oameni este de a pune întrebări „simple” trecătorilor obişnuiţi. De exemplu în SUA talk-showul “The Tonight Show with Jay Leno” аre chiar rubrică specială Jay Walking. Mai devreme sau mai târziu găseşti persoane care dau răspunsuri “interesante”, deci gluma se primeşte. Recent am găsit un interviu similar făcut de moldoveni (care cred ca la văzut deja întreaga blogosferă moldovenească). E de râs şi de plâns. Desigur rezultatele acestor interviuri nu reprezintă ţara şi nivelul ei intelectual, şi sunt mai mult o glumă, dar vorbă veche, orice glumă conţine un mic adevăr.

Nu-i vorba, m-au amuzat răspunsurile, şi sinceritatea respondenţilor. DAR, şi există un dar, însuşi întrebările sunt amuzante.

- Câte grade are vodka?

După cum şi au răspuns majoritatea, depinde. Intrevare gresit formulata.

- Care este cea mai mare ţară care se află pe doua CONTINENTE?

Răspunsul sugerat de autori – Rusia, şi continentele fiind Europa si Asia.

Bănuiesc, că autorii NU sunt la curent ca răspunsul la această întrebare este ca şi in cazul cu vodka - depinde. Există câteva clasificări. Două din ele, cele mai frecvent utilizate:
6 continente – America de Nord, America de Sud, Eurasia, Africa, Australia si Antarctica

7 continente – America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Africa, Australia si Antarctica

Aţi observat ca bătrânelul care a răspuns la restul întrebărilor a ezitat la această întrebare? În fosta URSS, şi actualmente în Rusia, unele ex-republici sovietice şi Japonia, este utilizată prima clasificare, după care Rusia este situată pe un singur continent - Eurasia. Până prin ’90, era inadmisibil să încurci părţile lumii cu continentele.

Europa de vest, america de nord utilizează clasificarea cu 7 continente, după care Rusia este cea mai mare ţară situată pe doua continente.

Alte clasificări şi detalii.
Dragi autori, până a porni gluma, documentaţi-vă, chiar dacă nu sunteţi profesionişti, şi chiar dacă o faceţi la mişto. De altfel, merci, a fost o glumă dublă :)

6 comentarii:

  1. e o aiureala.. tara pe doua continente putea fi si Turcia, Egiptul, semn ca nici autorii intrebarii nu sunt la curent cu geografia sau cu modul de chestionare...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da Vitalie, exact. Culmea ca nici autorii nu-s prea in pas cu informatia. Pe de alta parte, inca multi alti cititori CARTURARI sunt suparati pe nivelul intelectual al tarii. Vezi de exemplu discutia de aici: http://ciorici.com/2008/12/27/america-kaneshna/

    Observa, NIMENI, cu exceptia mea, nu a observat pe cat de incorecte sunt intrebarile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare ca tu ai uitat de Oceania. Oricum ei intreaba care este CEA MAI MARE tara de pe 2 continete. Rusia este raspunsul corect, cel putin asa se invata la scoala

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am observat. Facindu-mi studiile inca in scoala sovietica eu eram sigur ca raspunsul la aceasta intrebare este Egipt. Am incercat sa caut in Internet raspuns. Am ramas perplex cind in Wikipedia am gasit ca sunt 7 continente si nu 6. Apoi am ajuns si la acest blog. Merci pentru clarificari.

    RăspundețiȘtergere
  5. raspunsul corect este Rusia (sergiu cucuta_)

    RăspundețiȘtergere
  6. Rusia şi continentele fiind Europa si Asia. (sergiu cucuta)

    RăspundețiȘtergere