28 feb. 2009

Tot cu ochii pe Citi

Nu ca am acţiunile C in buzunar, dar sunt curios (şi este important) o să cadă sau ba una dintre cele mai mari bănci comerciale, Citigroup (C), şi până la ce extreme Statul va da ajutor material băncilor (read bailout and nationalization). Citi timp de o săptămână cade de la 1.95 (Vineri, 20 Feb) la 1.50, (Vineri, 27 Feb). Este aproape de fund, cu tot cu ajutorul statului şi procurarea acţiunilor preferenţiale. În urma tuturor tranzacţiilor, guvernul SUA va deţine peste 36% din Citi.

In final un video scurt despre Face Bank, care mi-a ridicat dispoziţia pentru toată ziua.

Vreau sa am unul pe masa :)

26 feb. 2009

and the BLOGOVAT 2009 GOES to … (Partea I)

Spre deosebire de Oscar pentru Blogovăţ nu există piaţă de pariuri deci pronostic implicit nu mai ţine. Rămâne să facem analiză şi să cream piaţa.

Cum am apreciat blogurile_ Foarte subiectiv! La unele o să dau şi analiză, la blogurile alese si linkuri. Ţin să menşionez că NU particip la Blogovăţ, şi prezint alegerea mea doar din interes sportiv, şi nu cu scopul “bă, bagă un vot şi pentru mine”.

Criteriile prezentate de organizatorii Blogovăţ:
1) Calitatea conţinutului;
2) Frecvenţa actualizării;
3) Inovativitatea;
4) Design şi utilizabilitate;
5) Contribuţia la dezvoltarea blogosferei din Moldova.

Şi cum aleg eu:
  • (a) Conţinut original şi calitativ (combină criteriul 1 şi 3 al organizatorilor). Deci, bloguri preponderent cu noutăţi furate/copiate nu mă interesează. Blog-uri despre cum aţi petrecut dimineaţa, sau adunătura de umor de oficiu de mana a doua cad în cădere libere din listă. Bloguri pline cu poze de pe tot netul – pas. Informaţie nedocumentată şi fără indicarea sursei originale – au dispărut de pe orizont. Cu alte cuvinte vreau CONŢINUT şi nu „conţinut”

  • (b) Scris in ROMÂNĂ. Totuşi este "Blogovăţ.MD - festival al blogurilor din Republica Moldova" (apropo, faceti redirect. la moment blogovat.md ii mort). Deci, pare rău, dar alea în rusă sau engleza dispar din lista în mod automat

  • (c) Frecvenţa actualizări. Perfect dacă se actualizează aproximativ o dată două ori pe săptămână. Deci, aia cu 5 postări în ultimul an pot să stea liniştiţi, şi invers blogurile cu infecţie de burtică (блогговый понос, 69 postări pe zi) – pardon.

  • (d) Blogurile care în mod explicit au avut postare de genul “Cum Să Votaţi Pentru Mine” pierd din rating. Motivul – lipsa de imaginaţie.

Design-ul unui blog nu prea mă priveşte atât timp cât nu este scris roz pe alb, sau negru pe negru, sau nu are prea multe floricele pe câmpii, fie mai verzi, fie mai roz. La capitolul utilizabilitate (usability, eng) in genere nu are sens de discutat, deoarece majoritatea blogurilor sunt plasate pe domenii gratis (blogspot, wordpress, etc). Îmi place să văd site-uri cu un design plăcut, bine structurat şi gândit, înţeleg în usability şi apreciezi aceste „mărunţişuri”, doar că de data această nu cred că este cazul de pus prea mult accent pe acestea. Mai mult, membrii juriului au bloguri practic FĂRĂ design şi FĂRĂ usability.

Despre Punctul 5) – contribuţia la dezvoltarea Blogosferei Moldoveneşti. Dacă aşi participa la blogovăţ, aşi întreba ce mai este şi asta şi cu ce se mănâncă. Ar fi oare infinitatea de mesaje despre Blogovăţ? Sau poate pomenirea Blogosferei Virtuale si moldoveneşti la fiecare a doua postare? Deci dupa mine cam straniu punct, să nu zic acum mai brutal. Se omite. Dacă sunt satisfăcute 1,2,3 şi punctul meu b) atunci în mod implicit este satisfăcut si 5).

Pornim cu "Cel mai bun articol de blog"
  1. Moldova - economie agrară, autor Alexandru Culiuc.
    După mine, pe departe cel mai bun articol. In mod explicit şi clar sunt tratate câteva (opt) afirmaţii (ipoteze) bine cunoscute precum că "Moldova este o ţară agrară." Fiecare paragraf al analizei merită citit. Îmi aminteşte despre Freakonomics (o carte care sigur merită citită). Mai recent, o idee similară despre unele ipoteze ce ţin de Los Angeles

  2. Emigranţii moldoveni – între statistici şi realitate, autor Stela Popa
    O tentativă bună de a reda starea emigranţilor în stil narativ. Ceva cifre şi statistici. Temă hot dar până la urmă articolul nu are o idee cheie, sau un gând dus până la un sfârşit logic. Spre deosebire de autorul precedent, Stela scrie mai româneşte – propoziţii prea lungi, cuvinte mai complicate decât cere textul, mai mult mioritic decat analitic.
Restul articolelor ori sunt apa chioară (compuneri pe teme libere) ori prea uşurel scrise şi necesită analiză mai profundă şi idei mai conturate. Admit, unele din ele au idei bune, şi păcat ca nu sunt duse la un sfârşit logic.

Blog media
Cred că îmi scapă ceva şi nu prea înţeleg ce este blog media, dar aparent mai bine de jumătate de bloguri nu prea se încadrează in această categorie. La fel nu-mi este clar de ce există această rubrică separată şi nu este o parte din blogurile de specialitate. La fel şi categoria Societate Civilă. Oricum, câteva bloguri din categoria Media sunt bunicele, cu un stream bun de noutăţi şi istorii tratate în mod particular. Aşadar, lista s-a redus la trei:
1) Stela Popa - "Nu fi simplu (tele)spectator!"
2) un observator
3) Jurnalist de Dimineata

Jurnalist de dimineaţă cade din listă deoarece blogul a fost pornit doar anul acestă (dacă greşesc, sorry). "Nu fi simplu (tele)spectator!" şi "Un Observator" cam la egal. Place că sunt noutăţi mai puţin sdandard, chiar dacă mai puţin hot. Evident ambii blogeri sunt jurnalişti profesionişti, şi nici nu mă apuc acum să fac teoria chibritului despre cum scriu. Succese.

Blog societatea civilă – categoria dată mă depăşeste, deci o sărim.

Continuare:
Partea II - Blog de Specialitate

Partea III - Blog Personal

23 feb. 2009

... and the OSCAR goes to ... sau "cum am votat?"

Pentru prima dată am privit Oscarul atent, fără chef şi fără pariuri. Însuşi ceremonia a fost superbă. Scenariu excelent, umor fin, muzică şi realizare bună. Nu regret de acelea câteva ore “pierdute” în faţa televizorului. Previziunile mele pentru 6 poziţii cheie au fost aproape exacte. Am „ghicit” 5 poziţii din 6, cu excepţie Actor în Rol Principal. Ok, este şi de înţeles, au votat membrii academiei pentru care Milk ar fi mai important (politic) decât The Wrestler.

Film: Slumdog Millionaire
Actor, rol principal: Mickey Rourke (The Wrestler)
Actor, rol principal: Sean Penn (Milk)
Actriţă, rol principal: Kate Winslet (The Reader)
Actor, rol secundar: Heath Ledger (The Dark Knight)
Actriţă, rol secundar: Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
Director: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)

Aşadar, cum am făcut alegerea?
Simplu, am văzut toate filmele, am analizat, am citit multe recenzii, am discutat cu prietenii şi cunoscuţii din industria filmului (am stat 5 ani in LA), şi în final …. OK, joke …
Pentru primul an când am participat la completarea buletinelor de vot din cadrul Oscar Party, chiar văzusem majoritatea filmelor în premieră (avem trecere la Paramount Picture Theather, pe Melrose 555). Ascultam ce spun specialiştii, şi tot în final ghicisem doar 2 poziţii din 6. În următorii ani mi-am schimbat strategia la 180 grade. Pentru un finansist, soluţia era evidentă, am calibrat modelul conform pieţii 1). Treceam peste câteva totalizatoare unde se puneau pariuri pentru Oscar, şi aflam părerea pieţei. Cu alte cuvinte, aflam care sunt probabilităţile maximale, şi votam exact după ele. Similar am prezis şi anul acesta, am luat probabilităţile de pe intrade.com, no magic. Corect, puţin farmec in metoda dată, dar unde dragii mei aţi văzut farmec pe o piaţa financiară :)

Printre altele, în momentul când am făcut previziunea, probabilităţile erau:
0.84 Film: Slumdog Millionaire
0.60 Actor, rol principal: Mickey Rourke (The Wrestler)
0.62 Actriţă, rol principal: Kate Winslet (The Reader)
0.97 Actor, rol secundar: Heath Ledger (The Dark Knight)
0.64 Actriţă, rol secundar: Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
0.84 Director: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)

Dacă eram forţat să votez pentru toate poziţiile (de exemplu cum făceam la Oscar party) şi puneam $10 pe fiecare categorie, câştigam $10.9-$10=$0.9. La fel, observaţi că cea mai mică probabilitatea de cîştig 0.6 a avut M.Rourke (The Wrestler), care şi nu a coincis.

Ca şi oricând, în finanţe – calibrarea şi diversificare.

---------------
1) calibrarea modelului – determinarea coeficienţilor modelul din preţurile curente

21 feb. 2009

Piata la sfarsit de saptamana

Ar putea să se întâmple că săptămâna care vine să ne trezim încă cu vreo doi giganţi financiari sub apă: Citigroup Inc (C), si Bank of America Corp (BAC). Cu toate că ambele bănci in obţinut ajutor din partea Guvernului SUA (90mlrd), criză de capitalizare continue să persiste.

Astăzi:
Citigroup (C) cade cu 22%, preţ închidere $1.95. Timp de un an, acţiunile C au pierdut mai mult de 92%, de la $22 la $1.95.
Bank of America (BOC) – preţ închidere $3.79 (-3.56%), şi pe parcursul anului scade de la $40 la $5.56.

Graficul sumar cu evoluţia procentuală a marilor bănci comerciale
C, BAC, Goldman Sachs (GS), JP Morgan Chase (JPM) si S&P500 (^GSPC).


Sursa: Yahoo Finance

Toate băncile sunt in zona roşie. Cel mai bine o duce JPM cu o dinamică similară cu S&P500. GS îşi revine după injectarea de capital de către stat în Noiembrie. Tandemul C şi BAC rămân să fie în atenţia investitorilor cu zvonuri de naţionalizare.

17 feb. 2009

Obsedarile Blogosferii Moldovenesti

Odată cu lansarea Blogovăţ 2009 am trecut fugitiv peste blogurile participante, şi … cam jale. Efectiv, în blogosfera moldovenească predomină câteva teme

Limba noastră. Obsedaţi mai suntem cum scrie lumea. Anume CUM scrie si nu CE scrie. O infinitate de articole despre cât de “cărturari” sunt autorii unor bloguri, pe cât de important este să scrii corect, pe cât de oribil arată unele fraze, etc. Da, ar fi o problema, dar totuşi eu nu am răspuns la întrebarea “De ce românii sunt atât de obsedaţi de limba mamă”? Cred că este undeva în subconştient, sau poate lipsă .... de a vorbi despre ceva mai profund.

Alegerile Parlamentare. O da, înţeleg că este foarte important, dar ceva mai original decât cut-and-paste de pe alte site-uri cu noutăţi? Doar câteva publicaţii care conţin analize bine scrise şi, cel mai important, independente. Dar blogurile respective nu participă la blogovăţ.

Compilare de noutăţi. Noutăţi de peste tot si despre orice. OK, evident cel mai uşor este să preiei o noutate de pe undeva şi s-o traduci, în cel mai bun caz, si să te alegi cu o postare noua la tine in blog. Dar, care-i sensul, în afară de a mări traficul la blog, care mă rog, ar fi cel mai important criteriu pentru menţinerea unui blog. Eu pot citi noutăţile, de regulă şi cu analize profesioniste, si pe site-urile originale. Cel mai rău, ca buna parte a autorilor nici nu mai dau link la noutatea originală. O excepţie ar face blor-roll-news specializate pe anumite direcţii, dar de astea nu prea sunt, dar care si există sunt plictisitoare.

Da, nu dau link nici la un blog, si nu pun nici un exemplu concret, din motive evidente.

Apropo, blogovăţ ar fi o ideie bună, dar mă depăşeste denumirea Blog-Ovăţ.

Participanţilor succese. Alegerea mea o pun mai târziu pe acest blog.

16 feb. 2009

Criza Financiara pentru incepatori

The Baseline Scenario prezinta in mod accesibil si simplistic, elementele crizei financiare (in engelza) http://baselinescenario.com/financial-crisis-for-beginners/

upd: 18 Feb, 2009
Aseara am vazut documentarul (ENG) de la pbs.org - Frontline: Inside the Meltdown. Trateaza in detalii si suficient de clar (pentru public larg) despre cum au fost facute marele hotarari "bailout". Arata cat decat cum opereaza o banca investitionala, si cum reactioneaza piata financiara la noutati. Merita de privit (gratis), chiar daca in MD nu exista bursa de valori (ok, ok, semi-exista).

Intrebari?

Curiozităţi de la Quant

Similar problemei Anul2000 (Y2K) pentru Windows, am aflat că există Problema Anului 2038 pentru sistemul de operare Unix/Linux (The year 2038 problem, Unix Millennium bug, "Y2K38").
Amintim, pentru Windows problema Y2K provenea de la faptul că datele (ziua) aveau formatul ZZ.LL.AA, eg 14 Februarie, 1998 se scria in formatul calculatorului 14.02.98. S-a acceptat acest format doar din motive de economisire de memorie. Evident, la 1 ianuarie 2000 data ar fi apărut ca 01.01.00, adică anul zero, care putea crea un haos atât local cât şi global. În final problema sa rezolvat de la sine. Lumea a trecut pe calculatoare mai performante, toate softurile au fost adaptate la sistemul in care anul se scria cu 4 cifre.
Problema Y2K38 vine de la modul în care sistema Unix păstrează Timpul Maşinei, numărat in secunde, cu începutul (seconda zero) la 00:00:00 1 Ianuarie, 1970. Un calculator are memorie fixată şi finită. De exemplu, cel mai mare număr (long int32) păstrat/accesat în memoria unui calculator pe 32-biţi (buna parte calculatoarele de astăzi) este 2,147,483,647. Exact atâtea secunde sunt între 00:00:00, 1 Ianuarie, 1970 şi 03:14:07, 19 Ianuarie, 2038. După acest moment calculatorul îşi va reseta timpul intern, atribuind valori negative.

Chiar dacă staţi pe Windows, si Unix/Linux nu vă priveşte, pot să "vă bucur" că majoritatea serverilor stau pe Unix, majoritatea soluţiilor industriale sunt sub Unix, buna parte a nodurilor din reteau internet stau pe Unix. Windows predomină la nivel de utilizator obişnuit.

Printre soluţiile Y2K38: de trecut pe sisteme cu 64biţi, care si ele sunt cu memorie limitată, doar că Armageddon va veni peste aproximativ 290 miliarde de ani.

Rubrica curiozităţi va cuprinde noutăţi şi istorii care au trezit interes autorului, deci nu neapărat noi sau populare.

13 feb. 2009

Cine câştigă Oscar-ul anul acesta?

La 22 Februarie, intersecţia Hollywood cu Highland, se va întinde covorul roşu, sute de limuzine vor aduce actori de toată mâna, milioane de oameni o să facă chefuri şi o să privească cine ridică faimoasa statuetă Oscar 1). În Los Angeles, şi sunt sigur că nu numai în LA, este tradiţie de a trage un Oscar Party, unde distracţia principală sunt pariurile Cine câştiga Oscar (pe fiecare poziţie în parte). Listă completă pentru anul 2009 2)

Anul astă, Quant-ul voteză astfel:
Film: Slumdog Millionaire
Actor, rol principal: Mickey Rourke (The Wrestler)
Actriţă, rol principal: Kate Winslet (The Reader)
Actor, rol secundar: Heath Ledger (The Dark Knight)
Actriţă, rol secundar: Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
Director: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
"Cum şi de ce anume aşa", după 22 Feb, cu toate că lucrurile stau la suprafaţă :)

----------------------------------
1) Însuşi la intersecţie nu-i mare fun. Am fost o dată (2004).
2)Buletin de vot cu lista tuturor niminărilor

5 feb. 2009

Pachetul de stimulare - intrebari si raspunsuri

Zilnic cineva dintre cunoscuţi mă întreabă lucruri simple din domeniul pieţelor financiare. Ultimul timp tot mai des întrebările ţin de pachetul de stimulare propus de Obama. Viaţa devine mai uşoară, CNN publică răspunsuri academice (sau teoretice dacă vreţi) la unele întrebări frecvente despre Pachetul de Stimulare si Criza Economica din SUA.

4 feb. 2009

Continente, continente ... cate grade are vodka ... Rusia kanechno ...

O metodă veche de a face mişto de oameni este de a pune întrebări „simple” trecătorilor obişnuiţi. De exemplu în SUA talk-showul “The Tonight Show with Jay Leno” аre chiar rubrică specială Jay Walking. Mai devreme sau mai târziu găseşti persoane care dau răspunsuri “interesante”, deci gluma se primeşte. Recent am găsit un interviu similar făcut de moldoveni (care cred ca la văzut deja întreaga blogosferă moldovenească). E de râs şi de plâns. Desigur rezultatele acestor interviuri nu reprezintă ţara şi nivelul ei intelectual, şi sunt mai mult o glumă, dar vorbă veche, orice glumă conţine un mic adevăr.

Nu-i vorba, m-au amuzat răspunsurile, şi sinceritatea respondenţilor. DAR, şi există un dar, însuşi întrebările sunt amuzante.

- Câte grade are vodka?

După cum şi au răspuns majoritatea, depinde. Intrevare gresit formulata.

- Care este cea mai mare ţară care se află pe doua CONTINENTE?

Răspunsul sugerat de autori – Rusia, şi continentele fiind Europa si Asia.

Bănuiesc, că autorii NU sunt la curent ca răspunsul la această întrebare este ca şi in cazul cu vodka - depinde. Există câteva clasificări. Două din ele, cele mai frecvent utilizate:
6 continente – America de Nord, America de Sud, Eurasia, Africa, Australia si Antarctica

7 continente – America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Africa, Australia si Antarctica

Aţi observat ca bătrânelul care a răspuns la restul întrebărilor a ezitat la această întrebare? În fosta URSS, şi actualmente în Rusia, unele ex-republici sovietice şi Japonia, este utilizată prima clasificare, după care Rusia este situată pe un singur continent - Eurasia. Până prin ’90, era inadmisibil să încurci părţile lumii cu continentele.

Europa de vest, america de nord utilizează clasificarea cu 7 continente, după care Rusia este cea mai mare ţară situată pe doua continente.

Alte clasificări şi detalii.
Dragi autori, până a porni gluma, documentaţi-vă, chiar dacă nu sunteţi profesionişti, şi chiar dacă o faceţi la mişto. De altfel, merci, a fost o glumă dublă :)