26 feb. 2009

and the BLOGOVAT 2009 GOES to … (Partea I)

Spre deosebire de Oscar pentru Blogovăţ nu există piaţă de pariuri deci pronostic implicit nu mai ţine. Rămâne să facem analiză şi să cream piaţa.

Cum am apreciat blogurile_ Foarte subiectiv! La unele o să dau şi analiză, la blogurile alese si linkuri. Ţin să menşionez că NU particip la Blogovăţ, şi prezint alegerea mea doar din interes sportiv, şi nu cu scopul “bă, bagă un vot şi pentru mine”.

Criteriile prezentate de organizatorii Blogovăţ:
1) Calitatea conţinutului;
2) Frecvenţa actualizării;
3) Inovativitatea;
4) Design şi utilizabilitate;
5) Contribuţia la dezvoltarea blogosferei din Moldova.

Şi cum aleg eu:
  • (a) Conţinut original şi calitativ (combină criteriul 1 şi 3 al organizatorilor). Deci, bloguri preponderent cu noutăţi furate/copiate nu mă interesează. Blog-uri despre cum aţi petrecut dimineaţa, sau adunătura de umor de oficiu de mana a doua cad în cădere libere din listă. Bloguri pline cu poze de pe tot netul – pas. Informaţie nedocumentată şi fără indicarea sursei originale – au dispărut de pe orizont. Cu alte cuvinte vreau CONŢINUT şi nu „conţinut”

  • (b) Scris in ROMÂNĂ. Totuşi este "Blogovăţ.MD - festival al blogurilor din Republica Moldova" (apropo, faceti redirect. la moment blogovat.md ii mort). Deci, pare rău, dar alea în rusă sau engleza dispar din lista în mod automat

  • (c) Frecvenţa actualizări. Perfect dacă se actualizează aproximativ o dată două ori pe săptămână. Deci, aia cu 5 postări în ultimul an pot să stea liniştiţi, şi invers blogurile cu infecţie de burtică (блогговый понос, 69 postări pe zi) – pardon.

  • (d) Blogurile care în mod explicit au avut postare de genul “Cum Să Votaţi Pentru Mine” pierd din rating. Motivul – lipsa de imaginaţie.

Design-ul unui blog nu prea mă priveşte atât timp cât nu este scris roz pe alb, sau negru pe negru, sau nu are prea multe floricele pe câmpii, fie mai verzi, fie mai roz. La capitolul utilizabilitate (usability, eng) in genere nu are sens de discutat, deoarece majoritatea blogurilor sunt plasate pe domenii gratis (blogspot, wordpress, etc). Îmi place să văd site-uri cu un design plăcut, bine structurat şi gândit, înţeleg în usability şi apreciezi aceste „mărunţişuri”, doar că de data această nu cred că este cazul de pus prea mult accent pe acestea. Mai mult, membrii juriului au bloguri practic FĂRĂ design şi FĂRĂ usability.

Despre Punctul 5) – contribuţia la dezvoltarea Blogosferei Moldoveneşti. Dacă aşi participa la blogovăţ, aşi întreba ce mai este şi asta şi cu ce se mănâncă. Ar fi oare infinitatea de mesaje despre Blogovăţ? Sau poate pomenirea Blogosferei Virtuale si moldoveneşti la fiecare a doua postare? Deci dupa mine cam straniu punct, să nu zic acum mai brutal. Se omite. Dacă sunt satisfăcute 1,2,3 şi punctul meu b) atunci în mod implicit este satisfăcut si 5).

Pornim cu "Cel mai bun articol de blog"
  1. Moldova - economie agrară, autor Alexandru Culiuc.
    După mine, pe departe cel mai bun articol. In mod explicit şi clar sunt tratate câteva (opt) afirmaţii (ipoteze) bine cunoscute precum că "Moldova este o ţară agrară." Fiecare paragraf al analizei merită citit. Îmi aminteşte despre Freakonomics (o carte care sigur merită citită). Mai recent, o idee similară despre unele ipoteze ce ţin de Los Angeles

  2. Emigranţii moldoveni – între statistici şi realitate, autor Stela Popa
    O tentativă bună de a reda starea emigranţilor în stil narativ. Ceva cifre şi statistici. Temă hot dar până la urmă articolul nu are o idee cheie, sau un gând dus până la un sfârşit logic. Spre deosebire de autorul precedent, Stela scrie mai româneşte – propoziţii prea lungi, cuvinte mai complicate decât cere textul, mai mult mioritic decat analitic.
Restul articolelor ori sunt apa chioară (compuneri pe teme libere) ori prea uşurel scrise şi necesită analiză mai profundă şi idei mai conturate. Admit, unele din ele au idei bune, şi păcat ca nu sunt duse la un sfârşit logic.

Blog media
Cred că îmi scapă ceva şi nu prea înţeleg ce este blog media, dar aparent mai bine de jumătate de bloguri nu prea se încadrează in această categorie. La fel nu-mi este clar de ce există această rubrică separată şi nu este o parte din blogurile de specialitate. La fel şi categoria Societate Civilă. Oricum, câteva bloguri din categoria Media sunt bunicele, cu un stream bun de noutăţi şi istorii tratate în mod particular. Aşadar, lista s-a redus la trei:
1) Stela Popa - "Nu fi simplu (tele)spectator!"
2) un observator
3) Jurnalist de Dimineata

Jurnalist de dimineaţă cade din listă deoarece blogul a fost pornit doar anul acestă (dacă greşesc, sorry). "Nu fi simplu (tele)spectator!" şi "Un Observator" cam la egal. Place că sunt noutăţi mai puţin sdandard, chiar dacă mai puţin hot. Evident ambii blogeri sunt jurnalişti profesionişti, şi nici nu mă apuc acum să fac teoria chibritului despre cum scriu. Succese.

Blog societatea civilă – categoria dată mă depăşeste, deci o sărim.

Continuare:
Partea II - Blog de Specialitate

Partea III - Blog Personal

Un comentariu: