6 mar. 2009

Internet - informare sau dezinformare? /K.Marx, 1867/, AMERO - in Aprilie 2009 /V.I.Lenin, 1913/

Recent, tot mai des si mai des intalnesc pe forumuri si bloguri următorul citat:
Owners of capital will stimulate the working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable. The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks, which will have to be nationalised, and the State will have to take the road which will eventually lead to communism.
Karl Marx, Das Kapital, 1867
si in varianta rusa
Владельцы капитала будут стимулировать рабочий класс покупать все больше и больше дорогих товаров, зданий и техники.
Толкая их тем самым для того, чтобы они брали все более дорогие кредиты, до тех пор, пока кредиты не станут невыплачиваемыми.
Невыплачиваемые кредиты ведут к банкротству банков, которые будут национализированы государством, что в итоге и приведет к возникновению коммунизма.
К. Маркс, 1867г

Totul ar fi bine, dar sune prea actual şi modern ca să fie adevăr. Too good to be true. Primul dubiu apare la cuvântul „comunism”, de care, din câte ştiu eu, Marx nu avea de unde să ştie. Dar, mai ştii. De fiecare dată când vre-o informaţie (mai ales de pe net) îmi creează disconfort şi dubii nu am decât să verific veridicitate. Vorba aia, ce-i scris pe net … îi scris pe net. Graţie că există Google şi că există Capital în original, o simplă căutare ne arată că nici pomenină dă aşa propoziţii in marea lucrare a lui Marx. Mai mult, paragraful de mai sus apare pe net doar de câteva luni. Bună a fost prostia gluma!

O altă prostie/provocare/dezinfomare foarte populară (in particular pe internetul rusesc):
curând dolarul american va fi înlocuit cu o noua valută numită AMERO,care va fi valuta comună pentru Canada, Mexic si SUA. Mai mult, pe internet deja o să găsiţi şi poze cu valuta în cauză, prealabil tipărite de guvernul SUA. O să găsiţi o infinitate de argumente de ce aceasta trebuie să se întâmple etc.
Las pe sama cititorului (care sunt sigur ca au IQ>110) să “googălească previziunea” dată şi să descopere adevărul. Nu de altă, dar dacă dau răspuns la toate întrebările pierdem din farmecul “a cunoaşte şi a cerceta”.

6 comentarii:

  1. Quant,
    poate si ai facut "cercetari" in Capital dar daca ai avea cunostinte mai bune in istoria economica ai sti si despre existenta Manifestului COMUNIST scris de catre Marx si Engels in 1847. Deci dupa cum poti vedea din titlu, Marx era la curent cu existenta notiunii de comunism.
    Sint convins ca nu ai citit nici o lucrare de'a lui K. Marx ca daca ai fi citit, realizai si singur ca ideile sale sunt extrem de actuale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Romanciuc,

    te asigur ca am citit si am studiat Marx, Engels si Lenin mai mult decat tu iti imaginez. Existenta manifestul - prima data aud de el :D la fel cum prima data aud si de varianta noua Financial Modelers' Manifesto. Sa fim seriosi.

    M-am exprimat gresit spunand ca Marx nu stia de comunism, DAR, tu care vad ca ai studiat in detalii lucrarile lui, aratami te rog unde in Kapital este scris paragraful despre care eu vorbesc? Ar fi actual ce spunea Marx (intr-un sens) dar pe de parte nu-i ce se intampla acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. nici nu am zis ca Marx a scris despre criza actuala, ideile sale cum si cele a lui Keynes, Schumpeter, Georgescu, Galbraith si multii altii sunt de actualitate!

    cat despre citat, tre de verificat in TOATE volumele Capital. si nici nu conteaza daca e mot à mot ceea ce a zis Marx, oricum poate fi recunoscuta usor amprenta sa.

    RăspundețiȘtergere
  4. "nici nu am zis ca Marx a scris despre criza actuala, ideile sale cum si cele a lui Keynes, Schumpeter, Georgescu, Galbraith si multii altii sunt de actualitate!"

    Stimate, de ce generalizatzi la tot pasul ???

    Care idei ???
    Care aspect al actualitatzii ??

    Poate ne bucuratzi cu ceva mai consistent...

    RăspundețiȘtergere
  5. Am probivit dupa pasajul in rusa cautand in toata opera format .pdf, pe urma inca o data cautand doar dupa primul inunt. Nu a gasit nimic. Ori textul nu coincide cu originalul, ori intradevar Marx nu a scris acest pasaj (ceea ce-s inclinat sa cred mai mult)

    RăspundețiȘtergere