24 mar. 2009

rezervele BNM - si din nou muzica

Muzica continue:
BNM mai arunca pe piata inca 54mil USD in 8 zile (5 zile lucratoare), sau cate 7mil/zi (11mil/zi lucratoare).

De la inceputul anului rezervele au scazut cu 447mil USD, sau 6.1 mil/zi.

31-Dec 1672 mil USD
13-Feb 1448
6-Mar 1279
14-Mar 1225

Stable and linear, indeed.

Mai vreau analize economice :)

ps: BNM.md poate ajungeti in pas cu lumea si puneti toate cifrele intr-o baza de date normala si nu PDF? Afara este 2009! I hate to collect data from pdfs.

9 comentarii:

  1. bine ca sunt macar PDF-uri :)))

    ...ashtia de la BNM au un nivel de transparentza, zici ca-i hedge fund...

    ...nishte date privind situatzia rezervelor shi atat...

    Шарашкина контора :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Larry,

    eu totusi au facut "progres nebun". Pana nu demult nici ratele de schimb istorice MDL/USD nu erau afisate. Doar zilnice. Acum poti lua XLS file. WOW. Graficul lor ii "super cool".

    Navigarea pe site, si clasificare datelor ii de jale! Ca sa ajungi la rezerve, de exemplu, tre sa mergi undeva la nivelul trei-patru in interior. Ei si sunt un "hedge-fund", daca ne uitam la volumul de bani care-l dirijeaza :) 1.2 miliarde de USD ... ar trebui sa lucreze acolo cel mult 20 persoane (asta tare optimistic). De tramsparenta nici nu mai spun.

    ia spune (pur intuitiv), tu ce crezi, o sa cada leul sau nu? Vorba ta, vad ca esti baiat de-al nostru (fara prostii in cap).

    RăspundețiȘtergere
  3. intrebarea nu-i daca va scadea -- It's a one way bet. intrebarea este cu cit si pe cit de controlat. eu zic ca atacurile speculative nu vor izbute sa pravale leul (cel de saptamina trecuta s-a inecat).

    RăspundețiȘtergere
  4. Sandu, "it is a one way bet", bine spus. Eu sunt mai pisimist, dar nu cu mult. My bet is 55-60 ca atacul va reusi. Il privesc mai mult ca un atac provocat de panica decat unul pur speculativ. Nu ma intreba de unde asa cifre, pur intuitiv. Nimeni nu poate spune exact cifrele, I guess.

    DAR, repet, mi-asi dori totusi sa nu treaca panica in actiune.

    RăspundețiȘtergere
  5. panica tot atac speculat este. si nu oricare panica (sau atac) poate sa dea jos o valuta. depinde de raportul rezervelor la masa monetara. Lumea nu poate transforma in dolari osuma mai mare decat suma totala de lei in circulatie. In realitatea numarul de lei "liberi", care pot fi transformati intr-o alta valuta, e mult mai mic -- tre' lei pentru tranzactii curente. Mi-i lene sa fac calculele necesare... maybe one day...

    Daca pur intuitiv, eu zic 12.5 (+/- 0.5) la vara (conditional on nothing major happening with the dollar). But don't quote me on it... vedem...

    RăspundețiȘtergere
  6. again, cuvantul speculativ :). Spun eu ca I hate it.

    In postul precedent am spus: M0=6700mil, M3=30380 mil. Imparte la 10 si avem peste 600 mil USD si respectiv 3000 mil USD. Am I missing something? Cati dintre ei sunt "liberi"?

    RăspundețiȘtergere
  7. Mdeee...

    Imi amintesc de '98 cand se tzineau cu dintzii de curs, iar cand a venit tipping pointu' au inceput sa vanda din rezerve ca nishte inadecvatzi (zeci de milioane zilnic) pana intr-un moment cand a venit FMI-ul shi le-a spus: "Bai, voi shi atzi afighit ??? Ceea ce va mai ramas este deja al nostru. Shi atzi uitat ???"
    Iaka asha...

    Ma intreb oare daca nu vom vedea un replay la acest subiect...

    Referitor la atacul eshuat de saptamana trecuta :

    Atacul a avut succes shi va spun de ce.

    Fratele sotziei are cateva case de schimb valutar in Chishinau. Din pacate nu pot sa va spun prea multe ,dar faptul ca s-au dat sunete de la Big Brother shi s-au transmis anumite indicatzii este absolut cert. Pe langa "rugamintea" de a nu face pressing organizat shi nefondat(!!!), s-a mai dat o recomandare extrem de curioasa. De a-si faci rezerve de valuta cat mai mari (acest lucru s-a observat prin spread-ul ridicol de mic fatza de lunile precedente, la USDMDL am vazut shi 9 banutzi !!!)
    Shi acum intrebarea - de ce asha gen de sfaturi,oare BNM shtie ceva ce nu shtim noi ???

    Ma apuca groaza cand ma gandesc ca vom fi martori la un DEUS EX MACHINA in stil basarabean :((

    La capitolul prognoze, sunt mai putzin optimist shi sunt de acord cu Quant in ceea ce priveshte procentajul de reushita al urmatorului atac(uri), care de altfel o sa vina in valuri, ci nu ca un tzunami...deshi luand in calcul gradul de intzelegere shi consecventza a actziunilor intreprinse de BNM, ma ashtept la orice !!! (Kazahstanului scenario)

    Run for your life, moldovan(Alexandru,e ok asha?) leu !!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Larry, I see your point.

    Exact de astea si-mi este frica: casele valutare (care-s multe) tre sa fie foarte risk-lovers ca sa stea acum pe lei si nu pe dolari (one way bet:)). Ramane intreabrea valida, cati LEI reali sunt pe piata. In plus, mai sunt si bani virtuali, depusi in banci in forma de depozite. Pentru ai transfera in $ nu-ti trebuie lei, doar un click de mouse si transfer dintr-un cont in altul. Si apoi banca are grija de overnight. Cred ca totusi in MD nu-s asa de multi LEI in forma de depozite a persoanelor fizice, deci un factor mai putin important. Again, nu stiu exact numerele, dar tre sa fie undeva pe la BNM.

    Apropo, cate active detine o casa de schimb valutar de marime medie? 10K-20K USD?

    RăspundețiȘtergere
  9. Rulaj mediu zilnic putzin peste $10.000...

    RăspundețiȘtergere