13 apr. 2010

avalansa lui Gorbik

Pentru inceput, ca sa fie clar, ar trebuie sa spun un lucru evident: traiesc intre capitalisti; chiar si pe timpul sovieticelor, fiind copil, aveam spirit de capitalist si activam pe piata libera cu micul nostru buisness de familie. Cred in piata libera, dar si in una reglata si monitorizata. Cu toate aceste imi este greu sa explic "celor de la west" ca miscarile lui Gorbaceov din 1986+ au fost unele tampite, si ca trebuie de privit (chiar de judecat) ca un destrugator al societatii si a multor soarte umane. A dat un frumos show pentru ce-i de la west, si a trantit in noroi si mizerie natiuni intregi. Avea un singur dar, de a vorbi mult si fara nici un sens, inclusiv despre marele partid si pe cat este el de neinvins. Nu a avut nici cea mai vaga ideie cum lucreaza o piata la nivel de o economie. A fost un lunatic. A daramat cortina de fier, un lucru remarcabil, doar ca a facut peste noapte. Un om normal la cap nu opreste autocarul trantind-ul in peretele din fata. La fel, pentru a merge cu masina 150km/ora, nu tre sa-i tragi un sut cu T80. Avalansa ... a dat drumul la avalansa. Pentru ce-i de la west - desigur este diferenta mare de a privi o avalansa, sau a sta in fata ei. G a perturbat societatea pe multi zeci de ani inainte, cu tot cu "terapia de shok". Tre judecat de rand cu toti restul ... you name them.

Ce trebuia sa faca? S-o ia incetisor si catinel. In loc de a introduce legea despre interzicera alcoolului, pornea mai bine micul buisness cu 5 ani mai devreme. Deschidea incetisor piata pentru ce-i din exterior. Atragea capital strain. Pornea un sistem bancar bine pus la calea. Si da, utiliza masina sovietica de propoganda pentru a reprograma mintile maselor largi, de la socialism la capitalism, excluzand in primul rand cuvantul "spekuliant" din vocabular.

Bonus de la Raul.

3 comentarii:

  1. si era sa ajunga urss-ul a doua (sau chiar prima) China :)

    RăspundețiȘtergere
  2. anonim, nu-i neapart. Au ma-i trecut lumea prin schimbare de regim, si mai putin dramatic decat USSR si China. Doar ca ei erau mai aproape de kapitalism, deci shock-ul a tinut.

    RăspundețiȘtergere