8 apr. 2010

finante, mate si quanti

pana se scrie "Casa Noua" si pana revin la o stare mai lucrativa si sanatoasa, o sa raspund la cateva intrebari.

Intrebarea 1. Quant, Cu ce se ocupa un quant engineer? Cita matematica foloseste un quant? Vrea sa stiu ce viata duc oamenii care lucreaza ca quanti intr-un hedge fund, etc?

Intrebarea 2, Quant, am tot invatat la facultate microeconomie si statistica. Matematici liniare si altele. Spune-mi te rog daca stii exemple unde matematicianul ar putea fi implicat in cadrul intreprinderii, si modelele microeconomice daca sunt oameni care le pot programa matematic si implementa.

De fapt o sa rapund la una mai larga: "ce fac quantii si pentru ce exista astea?"


Who?
Versiunea oficiala:
"Quant" prescurtare de la "quantitative financial analysis" dupa cum spune wiki. Termenul se aplica persoanelor din sistemul financiar bancar care utilizeaza metode analitico-matematice la rezolvarea problemelor de pe pietile financiare.
Versiunea neoficiala: primii quanti erau in buna partea Ph.D. (doctori) din domeniul fizicii sa umatematicii, care nu mai aveau ce face in proiectul Manhattan. Toti price-ueu, dar duceau dorul dupa Quantum Mechanics si chestii de astea. Au fost si sunt o parte foarte speciala in intreg sistem bancar, uneori putin inteleasa de restul "bankirilor". Gluma este ca toti teoreticienii astea radiaza niste unde speciale neintelese de restul lumii (traderi, valuation guys, etc)
Versiunea reala: cel mai bine a sris despre ei Wiki Derman in "My Life as a Quant"

What?
Nu o sa pornesc clasificare detaliata la toate categoriile de quanti (vezi Wiki, na hudoi konetz). Mai bine o sa explic pe degete ce probleme rezolva (unele, most common), prin intermediul unor exemple absolut triviale.
Pune Pretul: este usor de spus cat costa azi o actiune IBM sau a unui pachet de tigari Marlboro ultra lights. Ambele preturi sunt accesibile/observabile pe piata, fie la NYSE sau la ghereta Veteran de la colt. Pretul pietii, se cumpara si se vinde langa el (plus minus un bid-ask spread). Ok, dar exista si produce financiare mai complexe. Presupunem ca clientul X vrea sa cumpere de la o banca un contract mai exotic: intr-un an de zile, X vrea sa fie platit 300 de euro, daca peste un an (cand expira contractul) pretul unei actiuni IBM este mai mare decat $140, si daca intre timp Grecia nu a dat faliment, sau sa fie platit 200 lire sterline daca lira va fi cotata la cel putin 19.30 lei moldovenesti (la data expirarii contractului). Intrebare este - cat sa ceara banca de la clientul X, sau care-i pretul acestui contract. In realitatea contractele pot fi si cu mult mai sofisticate, scrise pe cateva pagini. In acest caz, brokerul poate avea vre-o vaga idei de pret, dar mai degraba va apela la un quant dejurnai sa afle pretul teoretic (conform modelelor existente). Quantul porneste compul, baga niste schimbari in modelele existente, schimba aici acolo niste parametri, sau daca este necesar mai trandeste un model peste cele existente, si bamtz - pretul apare, impreuna cu inca cativa parametri importanti (the greeks and others). Printre altele, contractele respective se numesc si derivate deoarece sunt derivari de la contracte mai simple (actiunea IBM, pachetul de tigari, cursul usdeur etc).
Afla Hedging-ul: OK, conractul s-a vandut, banii sau luat. Ce facem mai departe? Hedge-uim ar spune un trader. Adica din banii acumulati facem un portfolio format din instrumente financiare simple (alea cu IBM etc) care va fi rebalansat intre timp in dependenta de unde merge piata, si care la sfarsit va avea valoare contractului ala exotic. Magic, strangi bani la inceput, ai receta ce sa faci cu ei, si la sfarsit ai suficient bani ca sa acoperi contractul respectiv. Deci receta si este "hedging strategy", care tot vine impreuna cu pretul. Defapt fara hedging pretul ii nimic, doar o cifra.
Modeleaza: fac modele penru instumentele financiare noi, ca mai tarziu sa afle pretul si hedgingul la toate prostiile de contracte.
Calculeaza Riskul: mama lui de risk :) unde sunt profituri acolo este risk. Profiturile usor se calculeaza, ln(P(t)/P(t-1)). Cu riskurile mai greu, cu multmai greu. De exemplu, presupunem ca ai o suta de mii de lei acum. Ce faci eu ei? Posibilitati mai mule: poti sa le pui la una din banci, poti sa le imprumuti sub procente la druji, poti sa le pui la coltun, poti sa-i schimbi 50/50 in euro si dolari etc. Toate aceste strategii o sa aduca profituri diferit. Problema este cat risk contine fiecare din ele? Acum imaginativa ca o banca are sute de traderi, fiecare opereaza cu sute de mln de dolari (cel putin), cu pozitii de tot neamul. La sfarsit de zi, banca trebuie sa stie cat de cat care-i riskul pe toate pozitile agregate, si normal care-i riskul pe fiecare trader in parte. Toti au limita! Bancile de la guvern (teoretic, stiu, stiu), traderii de la sefi, sefii de la alti sefi etc. La urma urmei fiind trader o sa ai apetitul sa-ti asumi risk suficient de mare ca sa faci profituri tot mari, mai ales ca daca lucrurile merg rau, pierzi banii bancii (ok si jobul), in caz contrar devii "stimat". Deci, risk managment.
Algo Trading: tot mai populara devine treaba cu targuila algoritmica (algo trading sau arbitrage trading sau statistical arbitrage). Inventarea a noi algoritmi care proifita de posibilitati de arbitrage, de regula de scurta durata (milesecunde). Spre deosebire de cele descrise in punctele precedente pentru Algo Trading nu exista nici o baza teoretica serioasa. It just works, and that's enough. Pareri diferite de la "complete bs" pana la "only the best can produce the holy grail"

How? sau ce tre sa stie un quant?
Raspunsul la toate intrebarile mentionate anterior (mai putin ultima) sunt bazate pe modele matematice, mai exact metode probabiliste, implementate prin metode numerice. Deci este o matematica aplicata suta la suta. Toate formulele la sfarsitul zilei sunt programte. Si raspunzand la intrebarea doi, da exista asa persoane care fac aceste lucruri sa lucreze. De regula posturile sunt ocupate de Ph.D. in mate, fizica sau statistica, sau masteranzi cu studii specializate in Financial Mathematics. In arsenalul de cunostinte, in mod obligatoriu:
(din mate) probabilitate inclusiv procese aleatoare si analiza stocastica avansata, statistica inclusiv serii de timp, ecuatii cu derivate partiale, monte carlo, analiza numerica avansata (pana la solutii numerice pentru ecuatii cu derivate partiale)
(din finante) cu cat mai mult cu atat mai bine. Minim in detalii cartea lui Hull si a lui Bodie; precum si cum se pune pretul la toate contractele standard (put, call, forwads, futures, swapuri)
(din programare): C++ avansat (de regula nu java si nu C), matlab, cunoasterea algoritmilor sdandard si clar lucru la perfectie MS Excel. Un SAS, S-plus si niste baze de date nu strica.
(miscellaneous): lucru cu baza de date financiare gen Bloomberg, datastream etc
(finally): Excelent Communication Skills, be creative! - jmurici si neponiatie ghenii la nimeni nu trebuie.

How to become one
dupa cum am spus, un doctorat in mate cu specializare in procese stocastice, sau un masterat specializat Depinde de calibrul si locul care vrei sa-l ocupi (mai programer, mai analist, mai trader, mai in front office, mai in back office etc). Pe cat este de posibil? Daca lasam costul studiilor la o parte, si vorbim de un masterat, apoi cu un pic de background in stiinte exacte esti admis si in doi ani de zile esti comp :)

Cum ii viata?
parital raspuns la intrebare 1. Grupuri de quanti de regula se gasesc pe la bancile (nu, nu Victoria sau Mobias) mari cum ar fi Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America, Lehman Brothers, merrill lynch, Credit Swiss, Citi, UBS, etc Unele hendge funduri si buticuri mai mici pot avea cativa analisti, de regula pentru implementarea Algo Trading sau Risk Managment. In general pentru ei este mai simplu sa angajeze un consultant-expert temporar decat sa intretina o unitate speciala. In general viata ii ca in inestment banking - adica poate fi foarte stresanta. CEO si mare boss nu o sa devii. In ierarhia bancara - second batch dupa investment bankers (aia cu valuations, acusitions, mergers, IPOs) si traderi (dar nu toti).

Bottom Line: evident la intrebari de genul "da tu unde lucrezi si cat este salariul" raspunsuri nu vor fi date. Orice alte intrebari de bun simti are welcomed. Asi fi bucuros sa aud, de exemplu, vocea unor studenti curiosi de la ASE.

aproape concluzie: poate ca mai cizelezi gramatica in acest articol il bag pentru premiul mare la multstimatul blogOVETZ :D

apropo contractul din text, care a fost unul aleator, poate fi "price-uti" comparativ simplu. Unica problema este rata GBPMLD pentru care nu avem forwards/futures (?).

20 de comentarii:

  1. Quant merci pentru postare. Captivanta şi deschizătoare de drumuri.
    Nu am inteles prea clar, dacă apelează băncile sau fondurile noastre, nu mai vorbim de companii la "quanti".
    Este sens pentru o intreprdindere să apeleze la serviciul unui "quant" pentru a putea stabili cel mai bun preţ, în dependenţă de costuri şi de preţurile pieţei?
    Dacă, da, ai întâlnit "quanţi" liber-profesionişti care ar putea oferi consultaţii?
    Mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Quant , ză băst post ăvar !

    Dzăşi baluri !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mereu te anini de studentzi de la ASE... eu invatz acolo, totzi sunt la fel de inteligentzi ca shi la alte univestitatzi...

    Sau crezi ca la ASEm sunt numai copkii ultra-intelictuali,? masteri in finantze? EU SUNT SINGURUL OM din tot asemul care se mai holbeaza pe bloguri de ale Larry Livingstone shi Quant ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Quant,

    Multumesc pentru post. Totusi am asa o intrebare cum anagajeaza bancile PhD in Math sau Fizica cind astia nu saresc nici-o s^&a in finante? Stii astia care fac PhD in Math si Fizica stiu matematica dar nu au avut nu au lucrat si nu au experienta in finante (as I am :)).

    RăspundețiȘtergere
  5. Larry, thanks man. Sa stii ca a durat ceva pana l-am scris :)

    Johnny, ar fi gresit sa spun categoric ca ele nu apeleaza, dar personal NU cred ca ele apleaza la quanti de nivelul descris in post. Cel putin din simplu motiv - in MD nu exista piata financiara, nu exista bursa care sa lucreze, nu exista contracte complicate, si cel mai imortant NU EXSITA investitori sofisticati. Bancili au si ele acolo niste portfolii la care stau si se belesc din plcitiseala urmarind niste cursuri valutare si (omg, maybe) niste bonduri europene.

    Mai exista Financial Analyst, care de regula sunt persoane cu studii in finante (masters) si care au suficienta pregatire matematica ca sa poate sa faca niste pronosticuri. Astea isi gasesc job peste tot, nu-i neaparat in sistemul bancar. Orice companie privata mai maricica (100+ angajati) o sa aiba un sector de "finance", care zi si noapte o sa pregatesca diverse dari de seama, si o sa faca numeroase pronosticuri. Why? Pentru ca investorii, si boardul de directori vor sa stie in detalii care-i situatia companiei. Venture Capital is a tricky busness, unii devin Google, MS sau Dell altii exista cativa ani si falimenteaza. Eu nu-s spetz in domeniul asta dar ce-i care au lucrat in ambele sisteme (md si sua) spun ca lucrurile stau tare diferit, unele fiind diametral opuse. In moldova contabilii sunt "regii" companiei, si jobul se reduce la lupta cu fiscul, compunerea schemelor de evadare fiscala si alte chestii de genul asta. Nobody gives a shit despre pronosticuri, doar ii clar si asa, inchizi un ochi si se vede. Candva cand PriceWaterHouse face marea evaluarea se mai "incerca" de a face previziuni, dar hai mai bine sa nu comentam de care. In sua un contabil face ce face un contabil, si mai pregateste taxele. Pentru asta ii suficient 4 ani de univer, si un CPA. Analystii fac un pic mai mult, si sunt mai quant oriented.

    Dar, totusi sutele de absolventi ai ASE-ului undeva se angajeaza. Probabil ca bancile totusi fac un risk-managment acolo, si banca centrala tot deseana grafice, si mai acem o miriada de grupuri de experti, si ONG-uri, si alte chestii. Cred ca ce-i mai buni si mai pregatiti nimersc pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  6. opa, pana eu am compus, lumea a mai scris.

    Alex! man, take it f. easy. Nu am nimic impotriva ASE-ului, si hai sa fim seriosi, eu tot din sistemul ala am iesit. Mai fac misto din prietenie. Asa ca primeste ca compliment. Dar, de data asta chiar am intrebat pe bune, fara sarcasm. Noi speram ca tu nu vei fi unicul care va citi blogul. Dupa cate vezi, mie, si cred ca si lui Larry ni se rupe ce tine de capitolul "sa am un blog care sa-mi aduca venit". Eu il fac for fun and for goodness of the future! Intorc datoria, blin ...

    Leonidas,
    hmmmm, let me disagree with you :) Quantii au aparut pe la banci cam prin 80, in forma mai masiva. Atunci da, nu prea intelegeau care=i faza. Acum, ce-i care vor sa faca asta se pregatesc din timp. Dupa cate stim, fisca sistemului american de studii este ca poti sa-ti alegi clasele care le doresti! Intre timp cat se scrie docul, lumea ia classes pe la econ si business schools. Deci timpurile in care era suficient sa spui "eu stiu sa calculezi curbura Richi si inteleg in mecanica quantica" au trecut. Piata a reglat treaba :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Quant, inteleg ca nu vrei sa pui salariul tau, da macar un range ceva? ;)

    Ca sa nu vin cu maina goala, iaca sharuesc din industria mea - programatorii din jocuri (videogames) au in mediu urmatoarele salarii (dupa anii de experienta):

    < 3 - $55K-$60K
    3-6 - $75K-$80K
    6+ - $105K-$120K

    RăspundețiȘtergere
  8. LaBordei,

    deamu la asa miscare cu calul :) nu prea am ce face. Ok, o sa pun niste cifre. Evident, depinde de banca, statut, an etc. Dar the base salary, cu posibil deviatii suficient de mari (read risk):

    <3 years cu Masterat, Junior Quant $80-100K
    5 years, cu masterat, sau starting cu Ph.D. 100+
    7+ years, senior quant 140K+

    Plus, cel mai important sunt bonusurile! in dependenta de an, pot ajunge frumusele ca procent din salariul de baza comparativ cu restul industriilor unde 10-15% este norma. Stirele despre asta au scris mult :)

    mai departe ca salariul la GS ii mai mare, si ca bonusul de anul trecut a rup buzunarul ii alta poveste. Nu uitam ca multi super talentati patzani au strans smotchile intr-o cutie de carton intr-o buna zi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ok, m-ai convins sa ma transfer in quant. Unde semnez? :D

    Funny story - prin '99 ma mutasem din NY in LA, capatasem un job offer mai bine platit. Un cunoscut din NY aflase de asta postfactum si m-a telefonat sa ma mut imediat inapoi si mi-a oferit post de quant la GS, cu salariu dublu din start, no questions asked (evident si toate cheltuielile de mutare, apartament temporar, etc.). Ap mult mi-am incretit mozgu sa decid ce sa fac - fun cu games sau bani cu sacu...

    RăspundețiȘtergere
  10. Hei Alex, nu eshti tu chiar unicul din ASEm...
    Cel putin suntem doi :)

    ... raspundeam nu de mult la niste intrebari din anchete pentru angajare (asha ca sa ma antrenez pentru interviewuri - cineva spunea ka pentru un expromt bun trebuie sa ceri un ragaz de vreo saptamina:) ... si iata ka azi am aflat ca in conditii idealizate eu as dori sa am un job care de fapt se numeste quant :)

    Q: care sunt metodele (dak se poate ex concret) de Credit Risk Management utilizate specific in Europa shi care in zonaSUA?

    ce-ar fi sa faci niste postari gen lectie sau nu stiu cum sa-i spun... asa pentru ashtia deal de mine, novice...

    RăspundețiȘtergere
  11. LaBordei,
    ei, la GS :) ... acolo salariile sunt mai mari un pic decat le-am indicat eu. Important sa faci ce-ti place. Banii asta-i o chestie asa, buna, si necesara, dar dupa o limita anumita nu mai conteaza, in presupunerea ca esti normal la cap.

    Andrew, to make sure ca nu vorbim despre lucruri diferite.
    daca vorbim de Risk Managment, la moment cam toti fac VaR (google it, value at risk) sau alte modificari ale lui, ca ceva de baza. In rest fiecare casa cu metoda lui de masurare a riskului.

    Insusi Credit Risk ii alta poveste, si de regula vorbim de contracte CDS, CDO, LCDO, MBS si restul rahaturilor :) cum spune Larry. Cel mai de baza este CDS - credit default swap. Cumperi asigurare de la banca contra falimentului unei companii (tari). Platesti bancii o suma anumita la fiecare juma de an. Daca compania in cauza da faliment, banca iti palteste sa zicem $100K. Care-i pretul si cum hedgeuim. Cred ca asta ai intrebat.
    se aplica metode probabilistice. 1) structural approach si 2) hazard function approach. Pe scurt nu prea se poate de povestit, dar ideia-i ca tre sa modelezi cumva momentul de faliment a unei corporatii. Care evident nu-i cunoscut :) la moemntul semnarii contractului. De exemplu sa luam Grecia :)

    Credit default swaps insuring Greece's bonds for one year were up 125 basis points to 600 basis points, or $600,000 to insure $10 million in debt, after rising to a record 650 basis points earlier in the day, according to Markit Intraday.

    Greece's five-year CDS also jumped 40 basis points to a new high of 450 basis points, or $450,000 per year for five years to insure $10 million in debt, Markit data show.

    RăspundețiȘtergere
  12. Quant, cat de real , cu foarte multe rezerve of course , sa cotezi un CDS spread pe VMS-urile noastre ? :-)))

    Sau too many "IF" ?

    RăspundețiȘtergere
  13. Quant, tu personal cu ce lucrezi? Risk management, derivative pricing, modelare-shmodelare? Presupun ca lucrezi in matlab? Unde ai invatzat sa il folosesti? Ce studii ai? Ai studii in matematica sau economie? Ai luat cursuri la econometrie? Cat de des foloseshti sus-numitul C++?:)

    despre credit risk si risk management: pai VaR asta e risk measurement nu management din cate intzeleg eu. pentru credit risk este credit VaR si tone de indicatori (ex. coeficienti de default): http://www.risklab.ca/seco/LectureNotes/PortfolioCreditRisk2.pdf

    este asha un document principles for the management of credit risk de la BIS (aici nu numai ce tine de quants, dar in general principii care tre sa stea la baza credit risk managementului intr-o banca): http://www.bis.org/publ/bcbs54.pdf?noframes=1

    la credit risk management se includ si sistem de limite pentru a limita expunerea, si practici pentru evoluarea si controlul operatiunilor, internal risk rating system si ceea ce implica quantitative economics/finance: stress-testuri, simulari, modelari (principiul 11-12-13) etc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Tolik, nici o instituţie financiară cu acţionari sănătoşi la cap , nu aplică instrucţiunile BIS in forma lor recomandată...

    Asta-i fuflo pe băţ pentru public...

    Util doar ca material didactic

    Quant, amigo, vă rog să mă contraziceţi dacă am greşit undeva :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. Tolik ku Kamazu :) iasna dela ca la ce am scris se poate de adaugat si preczat multe. Oricum, merci de adauguri si completari.

    eu cu modelarea-smodelarea, inclusiv la credit instruments.

    well, tu il numesti risk measurements, altii risk management. credit VaR ar fi el o versiune de VaR, dar nu chiar. Deci am avut in vedere risk measurement in sensul classic. acum clar ca sunt varietati o mie si o suta, wvar, tvar shortfall si alte nebunii. Toate masoara "the risk" of a position. Alea legate de credit ... apu da, si default probabilities, si hazard functions, si defult intesities copulas si restul nebuniilor partial mentionate in PDF-ul de mai sus, eu le consider Credit Risk Management. Ce tine de BASEL Unu si Doi http://en.wikipedia.org/wiki/Basel_II da, este docul de baza, dar cred ca depaseste ce am vrut sa spun un post. Eu am rezervele mele despre BASEL smeizel.

    si stress-testing, si sensativity analysis si simulari totul ii corect. Sunt multe, ai dreptate. Eu am povestit doar THE KEY points, IMHO. Doar nu scriu aici carte :)

    Da, am luat curusuri de economie si finante (complete and incomplete markets, time series, futures options and other derivatives, credit markets, fixed income, portfolio management ...), de la top schools. Pentru durty jobs - matlab, pentru ceva mai stabil si mai cu multe calcule C++/C#. Daca ceva simplu nu-mi este rusine sa trag si un Excel. Time matters! Studii - doc. C++/C# des. Candva la facultate am invatat eu primul limbaj si bazele programarii. Restul, matlbab/c++/c# singurel, din carti si practica. Dar iarasi, eu nu-s developer si nu prea ma clasific ca super programer, dar ce-i pointer si reference stiu :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Larry, referitor la CDS pe VMS-uri noi putem scrie, dar cum puii mei sa calibram modele pentru a trage un pret cat de cat meangfull, cand nu avem nici macar miros de piata financiara :) In plus, si valuta asta numita MLD care nu-i chiar valuta tot strica tata afacerea ;)

    BIS a fost o incercare, considerata cam ratata pana la urma. Si in plus, ii tare plictisitor de citit :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Ясно :-)

    Lasciate ogni speranza voi ch 'entrate...

    RăspundețiȘtergere
  18. clar. dar tu ai studii de baza in programare? sau in matematica? (bachelor si master) esti sa intzeleg nu in MD (ar fi greu de inchipuit quantitative methods in MD)?

    RăspundețiȘtergere
  19. Tolik, atatea intrebari - ca la dopros. Chiar asa de mult conteaza titlurile? :) Nu nu-s in Moldova. Si nu-s programer.

    RăspundețiȘtergere
  20. Merci Tolik

    numa k mlea eu treb s ma apuk de invatat engleza ca sa ma descalt in acelea, de econometrie nici nu mai spun...

    total deacord cu Larry
    eu iak asa o.O ma uitam cind am vazut RECOMANDARILE pentru structura si concentrarea portofoliuliu de credit la o banca din RM
    nish pe aproape de principii
    cred ca la celelalte e cam tot asha

    asta iarna in proiectu de specialitate eu analizam portofoliul de credite de la Mobias
    ap iak ei aveau pentru Q32009 64% credite in industrie si comert pe cind cu doi ani in urma numa 25% shi asta tat in timp ce per ansamblu portofoliul avea trend descrescator ultemele 6 trimestre
    trebuia cumva sa explic de ce ei pun ouale intr-un cos

    RăspundețiȘtergere