top business and engineering school - easy
one of the best cinema schools in the world - да не проблема
nicest campus in US - so what?
nu da iaca: From the 1904 through the 2004 Olympic games, 375 *** athletes took home 112 gold medals (at least one gold at every summer Olympics since 1912); have been more *** in the Olympics than from any other university in the world; if *** were a nation, it would rank 11th in the world by gold medals; *** sent 35 athletes to the Athens in 2004 and won 17 medals (eight golds, five silvers and four bronzes);
stau si ma gandesc la Institutul de Educatie Fizica din MD cu intrebare "pentru ce Moldovei institutie separata pentru sport?"
Sa pominesc si despre ASE? Oricum pana la moment nu am inteles de ce ASE s-a detasat de USM? Fara mari balbaieli, imi explica cineva spin-off-ul asta din 1991? Chiar are nevoie MD de o infinitate de Economisti? ASE are 16 mii de studenti, deci produce circa 3-4 mii pe an. What a jump, de la cateva sute pe timpul sovieticilor la 16 mii pe timpul "kapitalistelor".
ps: numele primei univeristatii nu conteaza, dar nu-i Harvard nici MIT. Are circa 35 mii de students (inclusiv masteranzi si doctoranzi).
29 dec. 2009
6 oct. 2009
.gov vs .com
Sunt sigur ca cititorii blogului, putini dar cu IQ>mu+sigma, vor aprecia "must read link"
Interesant ca in SUA ambele situatii aparent isi au existenta. Din pacate in Moldova eu cu greu vad una, ca sa nu spun nici una. Let's hope!
Interesant ca in SUA ambele situatii aparent isi au existenta. Din pacate in Moldova eu cu greu vad una, ca sa nu spun nici una. Let's hope!
teoretic si practic
Teoretic. Ieri Roubini, Markets have gone up too much, too soon, too fast
Practic. Azi S&P500 +1.49%
Who the hell is right? Is market dumb, or Dr.Doom doomed?
Clar una, show must go, dar in principiu astea cu prezicerea si profetarea incep sa ma rupa. OK guys, ati ghicit /tipa estimat/ o data, o singura data. So what?
In alta ordine de idei.
Practic. Azi S&P500 +1.49%
Who the hell is right? Is market dumb, or Dr.Doom doomed?
Clar una, show must go, dar in principiu astea cu prezicerea si profetarea incep sa ma rupa. OK guys, ati ghicit /tipa estimat/ o data, o singura data. So what?
In alta ordine de idei.
4 oct. 2009
I hate Apple ...
Ca să fie clar din primul rând, nu-s anti Mac OS, Windows, sau Linux/Unix înrăit, dar nici nu sunt pro cu toate falangele pentru vre-o una din ele. Asta daca vorbim de sistemele de operare. Am stat pe toate din ele mai mult sau mai puțin, și îmi dau seama de avantaje și dezavantaje nu din spuse sau auzite. Povestea stabilității Mac sau Linux ramâne o poveste pentru a fi povestita de către prAgrameri (care cred că toți restul sunt niște tonți) celor fără studii în domeniu. Când nu esți sysadmin, și portofoliu de taskuri zilnice se întinde de la programare in Matlab, C++, C#, scrierea și publicarea docurilor in MSWord, Latex, fișiere xls de câteva sute de MB cu VBA in ele, prelucrarea angro a pozelor in PhotoShop, tipărirea a sute de pagini la câteva imprimate aruncate pe rețea, tragerea datelor din DataStream, etc, atunci ultima ce-ți dorești să stai și să cauți metode cum să le faci pe toate fără a sari de pe un sistem pe altul. Cel mai important toate aceste sunt făcute în colaborare cu peste 20 de persoane diferite. Apropo de colaborare:
Conform W3School, circa 90% de utilizatori stau pe Windows, 4% pe Linux si 6% pe Mac.
Deci, dacă totuși hotărăsti să fii acel cool guy, și să stai in acelea 10% de outliers, nu ai decât s-o faci. Eu prefer să-mi consum timpul mai util decât Why OpenOffice does not have this trivial function. De ce in Linux totul lucreaza cu exceptia la USB port si imprimanta centrala, Why Google Doc can not freeze the cells. Why, why, why … Lista este aproape infinită.
Ah, da, Mac are acum procesor Intel si poți instala Win pe el. Pardon, dar winul de pe mac se crashueste mai des decat ala de pe PS, aşa că mersi. Da, da, poți pune Linux si Window dual boot, noi asta tot știm, si avem. Poți porni Win din Mac - și asta forma de mazohism stim. Cel mai interesant că aia de pe Mac nu pot sa-mi dea un argument normal la cap de ce totuși Mac. Așa, bâlbâială in vânt.
Bottom line: mai este ceva timp până voi trece pe sistemul de operare Non-Win. Și da, nu am nici o problemă ca Mr.Gates este miliardar. Asta măcar a produs ceva, alții de pe lista miliardarilor nu au făcut nici atât (vezi numarul doi de pe listă). Dar, fiind liberal în suflet, nici cu aia nu am nici o problema. Bravo lor. Nu uităm ca Gates si ala cu numarul doi de pe lista au facut cele mai mari donatii si acțiuni filontropice, pe când Jobs tot cu aroganța se chinuie. Printre altele, pentru mine personal Jobs si Gates sunt ambii geniali la egal.
I hate Apple, BUT …
Adevărul este ca sunt mort după designul lor. Fiecare obiect produs este piece of art. Magazinele lor sunt un paradis care bucură ochii. Este greu, aproape imposibil, de găsit ceva ce nu-i făcut la 100% (mai puțini freak-shi din magazin care tipa vor sa-ți propună ceva - f youself freaking freaks). Forme, culori, detalii – impecabile. Asta este marea afacere Apple, IMHO. Restul producătorii de calculatoare, si nu numai, au rămas în spate pur si simplu la ani lumină. MP3 players – ya, iPod arată tare cool, dar funcționalitate – am un MP3 player, care arată cu mult mai prost dar funcțional ii net super unui iPod. Apropo de funcționalitate și noile tehnologii – Mr Jobs, unde-i iBook-ul varianta tablet? Auu, afară îi 2009, octombrie. Încă un mare minus în linia tehnologică Apple. Da, I love my Lenovo Tablet. Poate nu arară așa de cool (ca design) ca un MacBookPro, dar îi tablet. A meritat fiecare $ pe care l-am dat (mai huge thanks to my friend who made this possible). Ar fi AirBook cel mai usor si subțire, dar nu-i tablet, pe care îl utilizez cu succes mai bine de câțiva ani. Și da, nu scap nici un moment sa accentuiezi colegilor "Yes, I Just Love my tablet."
And the Phone, the iPhone
Nu, nu mă apuc acum să critic pe cât de prost este iPhonul. Mai mult, după mult chin, investigații, și analize, am decis sa procur unul. Il am de 2 luni. Still happy, super happy. Ce face un iPhonul să fie The Phone? Un pic designul, un pic funcționalitatea, un pic tehnologia, dar cel mai mult ce-și merită prețul sunt Applicațiile (mici programe produce de toata lumea). Pe bune, există aplicați pentru orice, grație contribuției comunității enorme de programatori (amatori și profesioniști). Cel mai reușit pas strategic făcut de Apple în ultimul an - a permis producerea liberă a aplicațiilor și realmente vinderea lor prin intermediul Apple Store. The Tipping Point s-a întâmplat, și da, acum "There Is an App for Everything." Restul este istorie. Probabil va exista o tema separata despre aplicațiile pe care le-am ales. La moment stiu una, fără ele iPhone era să fie încă un cool devise, și doar atât.
Prețul: Ca și la orice alte produse, Apple are niște prețuri pur si simplu tâmpite. Fără plan-tarifar, prețul este 660-770USD. Printre altele, asta evident include, în mod ascuns, munca tuturor celor care au scris applicații pentru iPhone. Prețul telefonului devine 220-330, dacă cumperi abonament de la AT&T, minimum de $80/luna. Evident planul ATT include Future CashFlow, adica Apple are venit lunar de la ATT pentru fiecare contract semnat. Culmea, poți fi abonat doar la ATT. Repet DOAR ATT! Și acum sa-mi spună mie cineva că Apple este inger si Microsoft Must Die. MS au băgat pe gât sistemul de operare, Apple bagă pe cât serviciile unui singur distribuitor GSM, fără ați permite să alegi. Legitim NU ai dreptul să utilizezi iPhone cu T-Mobile sau orice alt operator, chiar dacă plătesți prețul max pentru telefon. Alternativ, cumperi iPhonul fără reduceri, il hackuețti (ne-oficial și nelegitim) și-l utilizezi cu altă companie de servicii GSM. WTF? Free Market? Give me a break. Uite aici I hate Apple Angro. In genere preturile de la Apple imi put a Microsoft care imparte gratis sistemul de operare pe la Universitati (free lunch, tipa) si apoi te rupe.
Apple soft. Sistemul de operare de pe iPhone ii OK, și are câteva elemente foarte plăcute și gândite. Ar fi păcat să spun ca este o ratare. Apropo, o cauza de ce am intins procurare până acum este Cut&Paste. Da, a durat 2 ani până aia de la Apple au implimentat așa o chestie simplă și banală ca Cut&Paste.
OK, în altă ordine de idei, țineți minte de ce comunitatea de programeri (aka programatori pro) sunt înrăiți pe Microsoft? Well, viruși, Gates bogat și alt BS sunt variantele pentru copii. Zarva mare era faptul ca nu există acces liber la codul-sursa a sistemului de operare Windows, spre deosebire de Linux care ii open-sourse (deci poti contribui, modifca sistema de sinestătător etc). Bingo! iPhone nu poate fi accesat in mod direct, doar prin intermediul la iTunes cu posibilități super reduse. Nu există acces la fișiere, la sistemul de operare, la nimic. Nici macăr fundalul nu poți schimba. Ei, dar lumea (aka programerii) tot liberali au rămas. Deja legendară, echipa iPhone Dev Team sparge iPhonul in trei pași și două mișcări. Kudos for them.
iTunes, programe de conectare a iPhone cu compul, se crashueste mai des decât orice altă programa care o am. Eu știu una, dacă ei sunt așa de buni la toate (remember, Mac guys are proud of their OS too) de ce nu ar face o progă care să nu cade nici sub Windows, și să arate cum trebuie să fie o proga ideală. Ok, măcar nu mai rea decât alte programe care le am (câteva duzini bune). La moment am impresia că a fost scrisă de amatori, sau dacă erau pro erau induși. Pe mașină de 64bits cu XP pe ea pur și simplu a refuzat să se instaleze. Da, ii una să faci sistemă de operare pentru hardul propriu și este cu totul altă poveste să faci una universală. Apple guys, ia luați voi niște lecții de la Microsoft la capitolul asta.
In final, iPhone+aplicațiile disponibile este o chestie bună și utilă. Îți va schimba viața? Well, nu cred că în mod radical și în toate direcțiile, dar la sigur multe lucruri devin mai simplu de efectuat. It is just a tool not an idol. .
Conform W3School, circa 90% de utilizatori stau pe Windows, 4% pe Linux si 6% pe Mac.
Deci, dacă totuși hotărăsti să fii acel cool guy, și să stai in acelea 10% de outliers, nu ai decât s-o faci. Eu prefer să-mi consum timpul mai util decât Why OpenOffice does not have this trivial function. De ce in Linux totul lucreaza cu exceptia la USB port si imprimanta centrala, Why Google Doc can not freeze the cells. Why, why, why … Lista este aproape infinită.
Ah, da, Mac are acum procesor Intel si poți instala Win pe el. Pardon, dar winul de pe mac se crashueste mai des decat ala de pe PS, aşa că mersi. Da, da, poți pune Linux si Window dual boot, noi asta tot știm, si avem. Poți porni Win din Mac - și asta forma de mazohism stim. Cel mai interesant că aia de pe Mac nu pot sa-mi dea un argument normal la cap de ce totuși Mac. Așa, bâlbâială in vânt.
Bottom line: mai este ceva timp până voi trece pe sistemul de operare Non-Win. Și da, nu am nici o problemă ca Mr.Gates este miliardar. Asta măcar a produs ceva, alții de pe lista miliardarilor nu au făcut nici atât (vezi numarul doi de pe listă). Dar, fiind liberal în suflet, nici cu aia nu am nici o problema. Bravo lor. Nu uităm ca Gates si ala cu numarul doi de pe lista au facut cele mai mari donatii si acțiuni filontropice, pe când Jobs tot cu aroganța se chinuie. Printre altele, pentru mine personal Jobs si Gates sunt ambii geniali la egal.
I hate Apple, BUT …
Adevărul este ca sunt mort după designul lor. Fiecare obiect produs este piece of art. Magazinele lor sunt un paradis care bucură ochii. Este greu, aproape imposibil, de găsit ceva ce nu-i făcut la 100% (mai puțini freak-shi din magazin care tipa vor sa-ți propună ceva - f youself freaking freaks). Forme, culori, detalii – impecabile. Asta este marea afacere Apple, IMHO. Restul producătorii de calculatoare, si nu numai, au rămas în spate pur si simplu la ani lumină. MP3 players – ya, iPod arată tare cool, dar funcționalitate – am un MP3 player, care arată cu mult mai prost dar funcțional ii net super unui iPod. Apropo de funcționalitate și noile tehnologii – Mr Jobs, unde-i iBook-ul varianta tablet? Auu, afară îi 2009, octombrie. Încă un mare minus în linia tehnologică Apple. Da, I love my Lenovo Tablet. Poate nu arară așa de cool (ca design) ca un MacBookPro, dar îi tablet. A meritat fiecare $ pe care l-am dat (mai huge thanks to my friend who made this possible). Ar fi AirBook cel mai usor si subțire, dar nu-i tablet, pe care îl utilizez cu succes mai bine de câțiva ani. Și da, nu scap nici un moment sa accentuiezi colegilor "Yes, I Just Love my tablet."
And the Phone, the iPhone
Nu, nu mă apuc acum să critic pe cât de prost este iPhonul. Mai mult, după mult chin, investigații, și analize, am decis sa procur unul. Il am de 2 luni. Still happy, super happy. Ce face un iPhonul să fie The Phone? Un pic designul, un pic funcționalitatea, un pic tehnologia, dar cel mai mult ce-și merită prețul sunt Applicațiile (mici programe produce de toata lumea). Pe bune, există aplicați pentru orice, grație contribuției comunității enorme de programatori (amatori și profesioniști). Cel mai reușit pas strategic făcut de Apple în ultimul an - a permis producerea liberă a aplicațiilor și realmente vinderea lor prin intermediul Apple Store. The Tipping Point s-a întâmplat, și da, acum "There Is an App for Everything." Restul este istorie. Probabil va exista o tema separata despre aplicațiile pe care le-am ales. La moment stiu una, fără ele iPhone era să fie încă un cool devise, și doar atât.
Prețul: Ca și la orice alte produse, Apple are niște prețuri pur si simplu tâmpite. Fără plan-tarifar, prețul este 660-770USD. Printre altele, asta evident include, în mod ascuns, munca tuturor celor care au scris applicații pentru iPhone. Prețul telefonului devine 220-330, dacă cumperi abonament de la AT&T, minimum de $80/luna. Evident planul ATT include Future CashFlow, adica Apple are venit lunar de la ATT pentru fiecare contract semnat. Culmea, poți fi abonat doar la ATT. Repet DOAR ATT! Și acum sa-mi spună mie cineva că Apple este inger si Microsoft Must Die. MS au băgat pe gât sistemul de operare, Apple bagă pe cât serviciile unui singur distribuitor GSM, fără ați permite să alegi. Legitim NU ai dreptul să utilizezi iPhone cu T-Mobile sau orice alt operator, chiar dacă plătesți prețul max pentru telefon. Alternativ, cumperi iPhonul fără reduceri, il hackuețti (ne-oficial și nelegitim) și-l utilizezi cu altă companie de servicii GSM. WTF? Free Market? Give me a break. Uite aici I hate Apple Angro. In genere preturile de la Apple imi put a Microsoft care imparte gratis sistemul de operare pe la Universitati (free lunch, tipa) si apoi te rupe.
Apple soft. Sistemul de operare de pe iPhone ii OK, și are câteva elemente foarte plăcute și gândite. Ar fi păcat să spun ca este o ratare. Apropo, o cauza de ce am intins procurare până acum este Cut&Paste. Da, a durat 2 ani până aia de la Apple au implimentat așa o chestie simplă și banală ca Cut&Paste.
OK, în altă ordine de idei, țineți minte de ce comunitatea de programeri (aka programatori pro) sunt înrăiți pe Microsoft? Well, viruși, Gates bogat și alt BS sunt variantele pentru copii. Zarva mare era faptul ca nu există acces liber la codul-sursa a sistemului de operare Windows, spre deosebire de Linux care ii open-sourse (deci poti contribui, modifca sistema de sinestătător etc). Bingo! iPhone nu poate fi accesat in mod direct, doar prin intermediul la iTunes cu posibilități super reduse. Nu există acces la fișiere, la sistemul de operare, la nimic. Nici macăr fundalul nu poți schimba. Ei, dar lumea (aka programerii) tot liberali au rămas. Deja legendară, echipa iPhone Dev Team sparge iPhonul in trei pași și două mișcări. Kudos for them.
iTunes, programe de conectare a iPhone cu compul, se crashueste mai des decât orice altă programa care o am. Eu știu una, dacă ei sunt așa de buni la toate (remember, Mac guys are proud of their OS too) de ce nu ar face o progă care să nu cade nici sub Windows, și să arate cum trebuie să fie o proga ideală. Ok, măcar nu mai rea decât alte programe care le am (câteva duzini bune). La moment am impresia că a fost scrisă de amatori, sau dacă erau pro erau induși. Pe mașină de 64bits cu XP pe ea pur și simplu a refuzat să se instaleze. Da, ii una să faci sistemă de operare pentru hardul propriu și este cu totul altă poveste să faci una universală. Apple guys, ia luați voi niște lecții de la Microsoft la capitolul asta.
In final, iPhone+aplicațiile disponibile este o chestie bună și utilă. Îți va schimba viața? Well, nu cred că în mod radical și în toate direcțiile, dar la sigur multe lucruri devin mai simplu de efectuat. It is just a tool not an idol. .
24 sept. 2009
Q&A / Tema pentru acasa
Întrebări şi răspunsuri:
Dacă aveţi întrebări sau doriţi să propuneţi o temă spre discuţie lăsaţi un comentariu în această temă/post.
Dacă aveţi întrebări sau doriţi să propuneţi o temă spre discuţie lăsaţi un comentariu în această temă/post.
23 sept. 2009
Foreword
pana se scrie urmatorul articol, care din criza de limita sta la juma de cale mai bine de o saptamana, dau un link drept foreword. In mode deosebit citim comentariile, au un farmec, nu gluma.
4 sept. 2009
27 aug. 2009
EVM-composite down
Preluat de pe Unimedia EVM-COMPOSITE: Căderi spectaculoase în evoluția indicelui bursier. Vedeţi care sunt motivele. Pun numai titlul. Asi putea spune probabil multe, si marunte, dar pe scurt ... pur si simplu mor cand vad asa noutati; orice noutati despre bursa din Moldova. Guys, just give me a f break!
ps: cand se va invata Unimedia sa puna poze legate de noutati? Mai banal decat sa trantesti o poza cu NYSE nu poate fi.
ps: cand se va invata Unimedia sa puna poze legate de noutati? Mai banal decat sa trantesti o poza cu NYSE nu poate fi.
6 iul. 2009
Made in China
Am avut o vizită de vre-o 10 zile in China, juma din ele cu treabă cam la 100 km de Beijing, şi restul tot cu treaba dar mai personale prin Beijing şi împrejurimi. Printre distracţii am avut pachetul standard: Zidul, Piaţa Tian'anmen, Oraşul Interzis, Stadionul Olimpic şi câteva locuri istorice mai mărunte, despre care au fost scrise multe, aşa ca nu mă repet. În mod succint o să redau câteva momente-observaţii, mai mult sau mai puţin economico-financiare, care mi-au atras atenţia.
Limba
De facto engleza vorbesc foarte puţini, dacă punem la o parte aeroportul. În afara capitalei fără traducător nu poţi să te descurci. Pe de altă parte organizatorii evenimentului vorbeau engleza cu mult peste aşteptările mele. Unicul loc unde toţi vorbeau o engleză bine pusă la punct a fost hotelul din Beijing. În restaurantele de pe strada centrala câţiva chelneri mai rupeau ceva engleză, pană luau comanda, apoi descurcate cum poţi, inclusiv cu nota de plată care efectiv era greşită de fiecare dată (cauza fiind evidentă). Mai există o grupa de vorbitori de engleză, care sunt “lucrătorii” străzii. De regulă undeva pe vre-o stradă centrală, se aproprie şi pornesc vorba standard “Hi, where are you from, how do you like China, what did you visit here ….” ca până la urma sa-ti propună ceva să cumperi (din galeria de arta de peste drum, o excursie mai diferită, o cină de la restaurantul de după colţ, etc). Frustrările limbii le-am savurat in acelea câteva ore dimineaţa şi seara când eram fără traducător. La sigur ne descurcam în Beijing şi fără traducător, doar că pierdeam cu mult mai mult timp şi eventual bani. Apropo, la acest capitol Moldova este la mulţi zeci de ani în spate. După cum ştim cu toţii, chiar dacă şi vorbeşti 3 limbi, in Moldova oricum îţi trage ţeapa la nota de plată, fie direct sau indirect (de exemplu cu preţ la o sticla de apa de 5 ori mai mare ca la o cafea). De limba nici nu mai spun, cu toate că avem probabil unii dintre ce-i mai şcoliţi chelneri (mă refer la diplome nu şi la cunoştinţe).
Traficul şi drumurile
Majoritatea chinezilor localnici sunt mândri că sunt mulţi, şi deseori auzi întrebarea “Nu cum, aşa că multă lume ii pe strada? Aşa ca-i trafic?”. Aaaaaaa, dacă cinstit, eu nu mi-am făcut aşa impresii. Da lume pe stradă, dar aparent în locurile aglomerate nu era mai dens decât, să zicem, in Manhattan, sau Downtown Chicago sau San Francisco. Aşa, prin centrul capitalei cam ceva similar cu Chişinău. Trafic de maşini? Clar una, ei nu ştiu ce-i trafic real, trafic în care toate cinci benzi de autostradă devin efectiv o parcare mare pentru câteva ore, de exemplu cum se întâmplă in Los Angeles sau NYC. Cert una, mişcarea browniană care ei o numesc trafic este creată de lipsa de cultură şi deprinderi de a merge cu maşina şi de a respecta regulile de circulaţie. Dacă credeţi că in Chişinău sau Bucureşti se merge prost, apoi in China se merge cu mult mai prost. Senzaţia generală că semafoarele există pentru extratereştri – pietonii traversează pe diagonală, bicicliştii (care-s mulţi!) merg printre maşini şi contra sens, marcarea drumurilor a fost făcută pentru a trece comisia olimpică, se parchează oriunde, important, ca şi în Moldova, să deţii vre-un cartonaş mai şmecher şi mai roşu.
Drumurile, în buna parte, sunt bune, chiar excelente. Toate deplasările le-am făcut cu autocarul. Autostrăzile îmi creau senzaţia că mă aflu undeva prin Nebrasca sau Iowa, doar că erau cu plată şi costau, apropo, mai scump decât in SUA. Calitatea drumurilor mai degrabă este un spillover efect de la jocurile olimpice, cu toate că continuau să construiască magistrale auto moderne şi in fundul ţării.
The economy is blooming ...
Desigur se vede cu ochiul liber că au exces de bani şi că economia merge(a?) in sus. Construcţii şi renovări de clădiri la fiecare pas. Forţă de munca ieftină, enorm de multe lucruri se fac manual cu eficienţă lângă zero. Oraşul se mătură cu măna, la parcare tichetele se dau de gardian, în interiorul parcării încă vre-o câţiva angajaţi îţi arată unde să parchezi, la ieşire o alta persoană strânge banii. Lux de care nu prea am văzut in state, de exemplu. La şantierele de construcţii muncitorii stau câte zece pe un metru pătrat. Fiecare local public este păzit de santinelă, la fiecare ogradă (complex de câteva clădiri) stă pază 24 de ore. Cât va dura aceasta probabil că nimeni nu ştie. În cel mai bun caz piaţa îşi va face treaba, şi neeficienţa va dispărea, dar probabil mai greu într-o ţară cu regim semi-dictatorial şi economie semi-centralizată. Apropo, pe unicul post de TV în care se vorbea Engelza, pe lângă bullshit-ul despre marele realizări ale partidului, în mod insistent se transmitea mesajul “pentru a salva economia tării noastre, care a fost bazată pe exporturi, este necesar să consumăm la moment cât mai multe bunuri, deoarece exportul scade drastic”. Pe bune, aveam senzaţia că nici nu am ieşit din state “we have to consume more and boost up the economy”. În paralel Bloomberg si CNN explicau academic aceste lucruri banale, băgând cifre angro.
În general nu-i ieftin, pornind de la mâncare şi terminând cu taxa de intrare la muzee. Divergenţa de paturi sociale este enormă. Clasă medie practic nu există. Toată propaganda comunistă şi tot BS-ul respectiv demult este dat uitării. Este o ţară cu regim dictatorial şi cu înclinaţii capitaliste.
The economy is blooming, BUT ...
După câteva zile de uh şi ah pe cât de multe construcţii moderne există şi cum totul înfloreşte începi să observi şi cealaltă parte a monedei, graţie faptului că nu tot timpul am fost ghidat. Chiar în spatele străzilor centrale mai există încă multe, multe hutonguri – străzi mici, înguste, aglomerate cu bojdeuci organizate în grupuri, în care trăiesc sute de locatori (zeci pe metru pătrat, efectiv). O mizerie totală, fără nici o normă sanitară. Ar fi vorba că nu le-au demolat pentru a păstra spiritul clasic al anilor 50. Cel puţin asta este varianta oficială, spusă turiştilor. Realitate este că astfel de hutonguri încă predomină Beijingul. Am avut ocazia să ajung departe de centru (inelul 5 şi 6), şi peisajul era similar: strada centrală frumuşel amenajată, vopsită, drumuri desenate, dar un bloc in vale te scufundai in secolul XVII. Credeam ca SUA este ţara contrastelor, unde mii de vagabonzi pot sta liniştit întinşi la 10 metri de case cu valoare de milioane de dolari, dar nu, contrastele Chinei mi-au depăşit imaginaţia. Cu alte cuvinte, mai au încă multe de demolat.
Mâncarea ... ah mâncarea chinezească
Da, admit, in SUA mergeam în China Town în mod special, ca să-mi potolesc pofta de mâncare chinezească sau să gust ceva mai exotic. Desigur în China problema aceasta dispare, mai exact ea apare şi devine permanentă. De trei ori pe zi acelaşi tip de mâncare a fost prea mult. Cum spunea un coleg “returning back home (in SUA), it will be strange to have in the morning a bowl of cereals”. Important să nu-ti pui prea multe întrebări: ce mănânc? cum a fost pregătit? Criza apare când din întâmplare tragi cu coada ochiului la bucătărie, sau in spatele restaurantului în afara programului de lucru.
Totul este Made in China
La direct, şi la figurat. Impresia că totul este făcut foarte superficial. De la trotuarul pus acum câteva luni, care deja este dezbătut, până la muzeele care pretind să reflecte cultura antică chinezească. Ar fi avut ei cultura, acum N secole, dar la moment nu mai prinzi faza unde-i nou si unde-i vechi. Se construieşte totul peste noapte, şi imediat se da de vechi. În cel mai bun caz undeva mărunt va fi scris ca sunt reproduceri. Ei, dar cum ei nu prea păstrători, şi grijulii, peste 10-20 ani şi astea construite azi vor arata suficient de antic şi atunci şi inscripţia măruntă va fi aruncată.
A fost o distracţie plăcută. Cel puţin o dată merită de ajuns pe acolo.
Limba
De facto engleza vorbesc foarte puţini, dacă punem la o parte aeroportul. În afara capitalei fără traducător nu poţi să te descurci. Pe de altă parte organizatorii evenimentului vorbeau engleza cu mult peste aşteptările mele. Unicul loc unde toţi vorbeau o engleză bine pusă la punct a fost hotelul din Beijing. În restaurantele de pe strada centrala câţiva chelneri mai rupeau ceva engleză, pană luau comanda, apoi descurcate cum poţi, inclusiv cu nota de plată care efectiv era greşită de fiecare dată (cauza fiind evidentă). Mai există o grupa de vorbitori de engleză, care sunt “lucrătorii” străzii. De regulă undeva pe vre-o stradă centrală, se aproprie şi pornesc vorba standard “Hi, where are you from, how do you like China, what did you visit here ….” ca până la urma sa-ti propună ceva să cumperi (din galeria de arta de peste drum, o excursie mai diferită, o cină de la restaurantul de după colţ, etc). Frustrările limbii le-am savurat in acelea câteva ore dimineaţa şi seara când eram fără traducător. La sigur ne descurcam în Beijing şi fără traducător, doar că pierdeam cu mult mai mult timp şi eventual bani. Apropo, la acest capitol Moldova este la mulţi zeci de ani în spate. După cum ştim cu toţii, chiar dacă şi vorbeşti 3 limbi, in Moldova oricum îţi trage ţeapa la nota de plată, fie direct sau indirect (de exemplu cu preţ la o sticla de apa de 5 ori mai mare ca la o cafea). De limba nici nu mai spun, cu toate că avem probabil unii dintre ce-i mai şcoliţi chelneri (mă refer la diplome nu şi la cunoştinţe).
Traficul şi drumurile
Majoritatea chinezilor localnici sunt mândri că sunt mulţi, şi deseori auzi întrebarea “Nu cum, aşa că multă lume ii pe strada? Aşa ca-i trafic?”. Aaaaaaa, dacă cinstit, eu nu mi-am făcut aşa impresii. Da lume pe stradă, dar aparent în locurile aglomerate nu era mai dens decât, să zicem, in Manhattan, sau Downtown Chicago sau San Francisco. Aşa, prin centrul capitalei cam ceva similar cu Chişinău. Trafic de maşini? Clar una, ei nu ştiu ce-i trafic real, trafic în care toate cinci benzi de autostradă devin efectiv o parcare mare pentru câteva ore, de exemplu cum se întâmplă in Los Angeles sau NYC. Cert una, mişcarea browniană care ei o numesc trafic este creată de lipsa de cultură şi deprinderi de a merge cu maşina şi de a respecta regulile de circulaţie. Dacă credeţi că in Chişinău sau Bucureşti se merge prost, apoi in China se merge cu mult mai prost. Senzaţia generală că semafoarele există pentru extratereştri – pietonii traversează pe diagonală, bicicliştii (care-s mulţi!) merg printre maşini şi contra sens, marcarea drumurilor a fost făcută pentru a trece comisia olimpică, se parchează oriunde, important, ca şi în Moldova, să deţii vre-un cartonaş mai şmecher şi mai roşu.
Drumurile, în buna parte, sunt bune, chiar excelente. Toate deplasările le-am făcut cu autocarul. Autostrăzile îmi creau senzaţia că mă aflu undeva prin Nebrasca sau Iowa, doar că erau cu plată şi costau, apropo, mai scump decât in SUA. Calitatea drumurilor mai degrabă este un spillover efect de la jocurile olimpice, cu toate că continuau să construiască magistrale auto moderne şi in fundul ţării.
The economy is blooming ...
Desigur se vede cu ochiul liber că au exces de bani şi că economia merge(a?) in sus. Construcţii şi renovări de clădiri la fiecare pas. Forţă de munca ieftină, enorm de multe lucruri se fac manual cu eficienţă lângă zero. Oraşul se mătură cu măna, la parcare tichetele se dau de gardian, în interiorul parcării încă vre-o câţiva angajaţi îţi arată unde să parchezi, la ieşire o alta persoană strânge banii. Lux de care nu prea am văzut in state, de exemplu. La şantierele de construcţii muncitorii stau câte zece pe un metru pătrat. Fiecare local public este păzit de santinelă, la fiecare ogradă (complex de câteva clădiri) stă pază 24 de ore. Cât va dura aceasta probabil că nimeni nu ştie. În cel mai bun caz piaţa îşi va face treaba, şi neeficienţa va dispărea, dar probabil mai greu într-o ţară cu regim semi-dictatorial şi economie semi-centralizată. Apropo, pe unicul post de TV în care se vorbea Engelza, pe lângă bullshit-ul despre marele realizări ale partidului, în mod insistent se transmitea mesajul “pentru a salva economia tării noastre, care a fost bazată pe exporturi, este necesar să consumăm la moment cât mai multe bunuri, deoarece exportul scade drastic”. Pe bune, aveam senzaţia că nici nu am ieşit din state “we have to consume more and boost up the economy”. În paralel Bloomberg si CNN explicau academic aceste lucruri banale, băgând cifre angro.
În general nu-i ieftin, pornind de la mâncare şi terminând cu taxa de intrare la muzee. Divergenţa de paturi sociale este enormă. Clasă medie practic nu există. Toată propaganda comunistă şi tot BS-ul respectiv demult este dat uitării. Este o ţară cu regim dictatorial şi cu înclinaţii capitaliste.
The economy is blooming, BUT ...
După câteva zile de uh şi ah pe cât de multe construcţii moderne există şi cum totul înfloreşte începi să observi şi cealaltă parte a monedei, graţie faptului că nu tot timpul am fost ghidat. Chiar în spatele străzilor centrale mai există încă multe, multe hutonguri – străzi mici, înguste, aglomerate cu bojdeuci organizate în grupuri, în care trăiesc sute de locatori (zeci pe metru pătrat, efectiv). O mizerie totală, fără nici o normă sanitară. Ar fi vorba că nu le-au demolat pentru a păstra spiritul clasic al anilor 50. Cel puţin asta este varianta oficială, spusă turiştilor. Realitate este că astfel de hutonguri încă predomină Beijingul. Am avut ocazia să ajung departe de centru (inelul 5 şi 6), şi peisajul era similar: strada centrală frumuşel amenajată, vopsită, drumuri desenate, dar un bloc in vale te scufundai in secolul XVII. Credeam ca SUA este ţara contrastelor, unde mii de vagabonzi pot sta liniştit întinşi la 10 metri de case cu valoare de milioane de dolari, dar nu, contrastele Chinei mi-au depăşit imaginaţia. Cu alte cuvinte, mai au încă multe de demolat.
Mâncarea ... ah mâncarea chinezească
Da, admit, in SUA mergeam în China Town în mod special, ca să-mi potolesc pofta de mâncare chinezească sau să gust ceva mai exotic. Desigur în China problema aceasta dispare, mai exact ea apare şi devine permanentă. De trei ori pe zi acelaşi tip de mâncare a fost prea mult. Cum spunea un coleg “returning back home (in SUA), it will be strange to have in the morning a bowl of cereals”. Important să nu-ti pui prea multe întrebări: ce mănânc? cum a fost pregătit? Criza apare când din întâmplare tragi cu coada ochiului la bucătărie, sau in spatele restaurantului în afara programului de lucru.
Totul este Made in China
La direct, şi la figurat. Impresia că totul este făcut foarte superficial. De la trotuarul pus acum câteva luni, care deja este dezbătut, până la muzeele care pretind să reflecte cultura antică chinezească. Ar fi avut ei cultura, acum N secole, dar la moment nu mai prinzi faza unde-i nou si unde-i vechi. Se construieşte totul peste noapte, şi imediat se da de vechi. În cel mai bun caz undeva mărunt va fi scris ca sunt reproduceri. Ei, dar cum ei nu prea păstrători, şi grijulii, peste 10-20 ani şi astea construite azi vor arata suficient de antic şi atunci şi inscripţia măruntă va fi aruncată.
A fost o distracţie plăcută. Cel puţin o dată merită de ajuns pe acolo.
24 iun. 2009
I am back
OK, am disparut pentru ceva timp nu din cauza ca blogul se va inchide. Curent am revenit dintr-o deplasare din China, despre care curand poate scriu un post.
Keep in touch.
Keep in touch.
1 iun. 2009
GM - bang, bang, the baby's shutting down
După mult chin si durere, astăzi legendara companie General Motors (GM) îşi anunţă falimentul. (vezi si retrospectiva crizei financiare pentru Marea Troica. Era mai mult decât clar că orice încercare de a salva cadavrul este o încercare proasta si contra-intuitivă din partea guvernului. Bailout? Give me a break! Intr-o piaţa libera (gen capitalista) nu poate o companie sa existe până la infinit când îşi plăteşte muncitorii de doua ori mai mult decât concurenţii săi şi totodată face produse de doua ori mai proaste.
Da, maşinile lor sunt proaste, comparativ cu cele japoneze sau europene. Fără a citi super recenzii de la specialişti auto, mergând la auto-show şi urcând intr-un camion GM înţelegeai cu câţi ani au rămas in spate.
Impotenţii de la sindicate tot o să sugă laba in continuare, cerând beneficii infinite pentru "clasa muncitoare." Sindicatele sunt bune când au limită.
Intr-un cuvânt, piaţa şi-a făcut treaba. If you begin to love sucking, you suck deeper and forever. Acum rămâne să vedem Who is next?
Da, maşinile lor sunt proaste, comparativ cu cele japoneze sau europene. Fără a citi super recenzii de la specialişti auto, mergând la auto-show şi urcând intr-un camion GM înţelegeai cu câţi ani au rămas in spate.
Impotenţii de la sindicate tot o să sugă laba in continuare, cerând beneficii infinite pentru "clasa muncitoare." Sindicatele sunt bune când au limită.
Intr-un cuvânt, piaţa şi-a făcut treaba. If you begin to love sucking, you suck deeper and forever. Acum rămâne să vedem Who is next?
22 mai 2009
A Programer Motto
mi-am amintit de "the best programmer motto":
daca o programa lucreaza la prima compilare la sigur undeva este vre-o gresala
Daca aveti un prieten programator si dorinti un pic de has si veselie, puneti undeva pe la mijloc unui cod de cateva mii de randuri o impartire la zero. Garantat multe fwords pentru cateva ore :)
Exemplu.
in loc de: DomIntRateMid[t] = (DomIntRateBor[t] + DomIntRateDep[t]) / 2.0;
punem: DomIntRateMid[t] = (DomIntRateBor[t] + DomIntRateDep[t]) / 2/0;
daca o programa lucreaza la prima compilare la sigur undeva este vre-o gresala
Daca aveti un prieten programator si dorinti un pic de has si veselie, puneti undeva pe la mijloc unui cod de cateva mii de randuri o impartire la zero. Garantat multe fwords pentru cateva ore :)
Exemplu.
in loc de: DomIntRateMid[t] = (DomIntRateBor[t] + DomIntRateDep[t]) / 2.0;
punem: DomIntRateMid[t] = (DomIntRateBor[t] + DomIntRateDep[t]) / 2/0;
14 mai 2009
Intel - un nou Microsoft
13 Mai, 2009, Intel Corporation (INTC:Nasdaq) a inhatat o amenda de $1.45 miliarde de la UE, in uram procesului anti-monopol, similar cu procesul de acum cativa ani contra Microsoft. Interesant ca actiunele INTC nu au cazut:
Prev Close - 15.21, Today Close - 15.13.
Nu prea am inteles ce nu le-a placut celor de la UE, si cum definesc ei monopol si lupta contra monopolului, dar cert una, pentru AMD e bucurie. Interesant, in Moldova ce fel de monopol avem?
Prev Close - 15.21, Today Close - 15.13.
Nu prea am inteles ce nu le-a placut celor de la UE, si cum definesc ei monopol si lupta contra monopolului, dar cert una, pentru AMD e bucurie. Interesant, in Moldova ce fel de monopol avem?
4 mai 2009
Economia US - strong leverage
De regula nu-mi place sa fac postari cu linkuri spre niste noutati, fara a aduga ceva de la mine. Dar, asta chiar merita o postare separata. Ceva intermediar intre economie si finante.
How Deep a Hole Has the U.S. Dug for Itself?
pointed by Larry (good points as usually).
How Deep a Hole Has the U.S. Dug for Itself?
pointed by Larry (good points as usually).
3 mai 2009
Alegerea Preşedintelui – un contract financiar swap
Se vorbeşte mult despre votul 61 pentru alegerea Preşedintelui ţarii, votul iuda, votul logic, votul kamikadze. Nu contează cum îl numim, oricum jocul politic este clar. Comuniştilor le-ar trebui acest vot din pământ, excepţie fiind dorinţa de a se mai juca de-a alegerile şi Ceapaev. Alegerile repetate pare o mişcare absolut stupidă pentru comunişti, deci vor găsi ei votul respectiv. Pentru opoziţie lucrurile sunt mai complicate. Conform declaraţiilor pre-post-electorale, votul decisiv nu ar trebui să vină de la ei, care implică alegeri repetate. Nu-i clar dacă acest scenariu este convenabil opoziţiei, dar ar fi unul logic. Declaraţia deschisă că votează un preşedinte comunist este echivalentă cu o sinucidere adevărată pentru liderii partidului (vezi roşca şi ppcd), iarăşi scenariu puţin probabil. Dar, nu uităm că votul va fi unul închis. Atât timp cât opoziţia merge la vot, totul devine limpede şi clar.
În esenţă, comuniştii propun să cumpere votul şi cineva din opoziţie accepta această propunere. Un contract clasic de tip swap.
Orice contract are preţ!
În primul rând, comuniştii ar fi naivi dacă vor cumpăra doar un singur vot. Pentru siguranţă vor cumpăra 3-5 voturi (just in case). La urma urmei contractul nu-i trecut prin bursă, deci nimeni nu garantează că una dintre părţi nu fa da faliment (counterparty risk). În al doilea rând, cumpără contract ieftin. Vor fi naivi să-i propună contract lui Dorin sau Vlad. Nu că nu există preţ pentru contractul dat, doar că este mai scump şi cu risc mai mare. Ăştea au planuri mari pentru politică, deci preţul curent are valoare cu mult mai mare decât să zicem al candidatului numărul 9 sau 13 (habar nu am cine-i). La fel, Dorin şi Vlad pot să-şi permită să tragă o ţeapă (risk). Şi vă rog, nu-mi spuneţi de patriotism, mai bine mort decât cu comuniştii, şi alt bullshit. Vorbim despre politică, în plus de politică in Moldova. În final preţul contractului respectiv va fi variabil, la fel cum două persoane diferite pot obţine rate bancare de împrumut diferite sau salarii diferite pentru aceeaşi muncă. Cum va fi efectuată această tranzacţie financiaro-politică este doar un detaliu tehnic: numerar, post administrativ, favori etc.Oricum va fi cu mult mai ieftin şi mai puţin dureros decât să se facă alegeri repetate.
In concluzie
Dacă opoziţia boicotează votarea (bănuiesc că legitim pot s-o facă, cel mai probabil că nu avem preşedinte nou, cu excepţia cazului în care totuşi se găseşte acel cumpărător-kamikadze. Dacă opoziţia întră în „butka de votare”, cu o probabilitate de 99% preşedintele va fi ales. Interesant că în dependenţă de aceste două scenarii, preţul contractului variază enorm (câteva zeci de ori?). Dar să nu ne facem griji, la acest capitol politicienii moldoveni sunt profesori mari, şi vor determina cu exactitate preţul.
În plus, dacă opoziţia hotărăşte că ar fi mai bine pentru ţară, viitor, economie şi stabilitate totuşi să voteze un preşedinte comunist, nici nu trebuie să anunţe despre aceasta. Este mai mult decât suficient doar să meargă la votare.
PS: am organizat o mini votare pe pagina centrală, aşa că welcome cu părerea.
UPD 4 Mai, 2009.
Între timp Sorin Hadârcă propune o alta abordare a problemei prin intermediul Teoriei Jocurilor. Formalizarea idei este continuata de in blogul Analize False. O idee interesantă şi bine abordată, ce-i drept eu nu prea văd de ce acest model ar fi valabil. Prea mulţi factori importanţi ca să fie redusă doar la doi jucători. Mai ales ca nu-i joc simetric, si preferinţele sunt foarte diferite. Tocmai de asta contractele SWAP şi derivatele lor nu-s analizate ca un Joc şi nu prea este aplicabilă teoria Nash.
În esenţă, comuniştii propun să cumpere votul şi cineva din opoziţie accepta această propunere. Un contract clasic de tip swap.
Swap (finanţe) – contract de schimbare a unei hârtii de valori prin alta.
Pentru ce-i mai perverşi a se vedea şi Swap (a.k.a. Swinging)
Orice contract are preţ!
În primul rând, comuniştii ar fi naivi dacă vor cumpăra doar un singur vot. Pentru siguranţă vor cumpăra 3-5 voturi (just in case). La urma urmei contractul nu-i trecut prin bursă, deci nimeni nu garantează că una dintre părţi nu fa da faliment (counterparty risk). În al doilea rând, cumpără contract ieftin. Vor fi naivi să-i propună contract lui Dorin sau Vlad. Nu că nu există preţ pentru contractul dat, doar că este mai scump şi cu risc mai mare. Ăştea au planuri mari pentru politică, deci preţul curent are valoare cu mult mai mare decât să zicem al candidatului numărul 9 sau 13 (habar nu am cine-i). La fel, Dorin şi Vlad pot să-şi permită să tragă o ţeapă (risk). Şi vă rog, nu-mi spuneţi de patriotism, mai bine mort decât cu comuniştii, şi alt bullshit. Vorbim despre politică, în plus de politică in Moldova. În final preţul contractului respectiv va fi variabil, la fel cum două persoane diferite pot obţine rate bancare de împrumut diferite sau salarii diferite pentru aceeaşi muncă. Cum va fi efectuată această tranzacţie financiaro-politică este doar un detaliu tehnic: numerar, post administrativ, favori etc.Oricum va fi cu mult mai ieftin şi mai puţin dureros decât să se facă alegeri repetate.
In concluzie
Dacă opoziţia boicotează votarea (bănuiesc că legitim pot s-o facă, cel mai probabil că nu avem preşedinte nou, cu excepţia cazului în care totuşi se găseşte acel cumpărător-kamikadze. Dacă opoziţia întră în „butka de votare”, cu o probabilitate de 99% preşedintele va fi ales. Interesant că în dependenţă de aceste două scenarii, preţul contractului variază enorm (câteva zeci de ori?). Dar să nu ne facem griji, la acest capitol politicienii moldoveni sunt profesori mari, şi vor determina cu exactitate preţul.
În plus, dacă opoziţia hotărăşte că ar fi mai bine pentru ţară, viitor, economie şi stabilitate totuşi să voteze un preşedinte comunist, nici nu trebuie să anunţe despre aceasta. Este mai mult decât suficient doar să meargă la votare.
PS: am organizat o mini votare pe pagina centrală, aşa că welcome cu părerea.
UPD 4 Mai, 2009.
Între timp Sorin Hadârcă propune o alta abordare a problemei prin intermediul Teoriei Jocurilor. Formalizarea idei este continuata de in blogul Analize False. O idee interesantă şi bine abordată, ce-i drept eu nu prea văd de ce acest model ar fi valabil. Prea mulţi factori importanţi ca să fie redusă doar la doi jucători. Mai ales ca nu-i joc simetric, si preferinţele sunt foarte diferite. Tocmai de asta contractele SWAP şi derivatele lor nu-s analizate ca un Joc şi nu prea este aplicabilă teoria Nash.
30 apr. 2009
Pet'ka, Vaslivanici si alti moldoveni
pe bune, vreau să cred că politica in Moldova este un joc complex, dar tot mai mult şi mai mult văd doar Chapaev. Politicienilor si analiştilor pentru antrenament. Eu m-am distrat cu plăcere.
Se vorbeşte despre un potenţial Iuda. I bet you guys, we will have several of them.
27 apr. 2009
New Math - formulele vietii
via Freaconomics blog: o serie de formule ale vietii, unele suficient de hazlii, prezentate de Craig Damrauer, New Math.
Cateva favorite:
prognoza meteo - actual la clima din Chicago, unde pronosticul meteo esta rau sub 30%
Arta Moderna - exact!
Cateva favorite:
prognoza meteo - actual la clima din Chicago, unde pronosticul meteo esta rau sub 30%
Arta Moderna - exact!
likbez: CDO
CDO - Collateralized Debt Obligation
Una ditre cele mai clare explicatii despre CDO si de ce un numar mic de falimentari in sectorul ipotecar au dus la criza financiara mondiala.
soursa: the economist, march 2009.
Una ditre cele mai clare explicatii despre CDO si de ce un numar mic de falimentari in sectorul ipotecar au dus la criza financiara mondiala.
soursa: the economist, march 2009.
24 apr. 2009
e-mail iritant, sau "ca la mine nu-i la nimeni"
Zilnic răspund la zeci de e-mail-uri, legate strict de job. Frustrarea depăşeşte limitele când lumea nu respectă nici cele mai simple reguli de corespondenţă. Bănuiesc că buna parte din corespondenţi o fac din originalitate, mai exact din lipsă de originalitate în alte domenii. Vorba aia – “ca la mine nu-i la nimeni.”
Deci mă rup:
Utilizarea serviciilor de poştă gratuită.
Repet, vorbim de business corespondenţă. Eşti afiliat la vre-o organizaţie? Păi atunci utilizează adresa respectivă, indiferent de comoditatea serviciul respectiv. Mie mi se rupe că gmail este mai comod, şi are POP3, şi că tot se forwardează spre el.
Adresa de e-mail stupidă,
care nu se asociază cu persoana care a scris mesajul. Exemplu: brightestgirl@gmail.com sau clonned@fmail.com, şi mai mul nimic. De unde puii mei eu să ţin minte cine-i clonned and WhoTF is brightestgirl? Scrie de pe adresa asta lui thestupidestguyonearth@fmail.com
Adresa fără numele complet
Ex: vasilebombonica@guvernul.md. Dom Vasîli, adresa ta tre să apară în câmpul From: ca, From: Vasile Bombonica <vasilebombonica@guvernul.md>. Să nu credeţi că sunt super fericit când fac reply şi imi apare “Dragă vasilebombonica” în loc de “Dragă Vasile”. La fel de iritante sunt şi abrevierile. V. Bombonica la reply îmi dă “Dragă V.”
Numele scris cu alte caractere decât cele latine
“Hi 梁霞” Mă doare in cot cum se scrie numele tău în limba ta maternă cu toate căsuţele eroglifiate şi diacriticele ciudate la juma de litere. Eu şi mai ales compul meu poate citi doar caracterele latine. La reply, în caz dacă ai speranţă la vre-un răspuns, vor apărea doar pătrăţele.
Reply la sfârşit de mesaj
Dacă îmi răspunzi, porneşte cu răspunsul, şi nu cu ce am scris eu. Nu am timp să caut prin toată miriadă de mesaje unde ai bagat şi tu doua cuvinte.
Semnături cu toate gradele şi adresele posibile
Dacă nu ne cunoaştem este OK să vad adresa, telefonul, gradele şi rangul. La fel este ok când semnătura (footer-ul) nu-i lung şi borboţat. Dar când scrii doua rânduri, şi semnătura este de zece să ştii ca mă rupi.
Send confirmation
Nu am înţeles faza asta niciodată. Cred că aşi trimite confirmare doar în câteva cazuri foarte excepţionale, şi relax, tu nu eşti printre ele.
Mai sunt câteva, dar cu alea pot trai.
Deci mă rup:
Utilizarea serviciilor de poştă gratuită.
Repet, vorbim de business corespondenţă. Eşti afiliat la vre-o organizaţie? Păi atunci utilizează adresa respectivă, indiferent de comoditatea serviciul respectiv. Mie mi se rupe că gmail este mai comod, şi are POP3, şi că tot se forwardează spre el.
Adresa de e-mail stupidă,
care nu se asociază cu persoana care a scris mesajul. Exemplu: brightestgirl@gmail.com sau clonned@fmail.com, şi mai mul nimic. De unde puii mei eu să ţin minte cine-i clonned and WhoTF is brightestgirl? Scrie de pe adresa asta lui thestupidestguyonearth@fmail.com
Adresa fără numele complet
Ex: vasilebombonica@guvernul.md. Dom Vasîli, adresa ta tre să apară în câmpul From: ca, From: Vasile Bombonica <vasilebombonica@guvernul.md>. Să nu credeţi că sunt super fericit când fac reply şi imi apare “Dragă vasilebombonica” în loc de “Dragă Vasile”. La fel de iritante sunt şi abrevierile. V. Bombonica la reply îmi dă “Dragă V.”
Numele scris cu alte caractere decât cele latine
“Hi 梁霞” Mă doare in cot cum se scrie numele tău în limba ta maternă cu toate căsuţele eroglifiate şi diacriticele ciudate la juma de litere. Eu şi mai ales compul meu poate citi doar caracterele latine. La reply, în caz dacă ai speranţă la vre-un răspuns, vor apărea doar pătrăţele.
Reply la sfârşit de mesaj
Dacă îmi răspunzi, porneşte cu răspunsul, şi nu cu ce am scris eu. Nu am timp să caut prin toată miriadă de mesaje unde ai bagat şi tu doua cuvinte.
Semnături cu toate gradele şi adresele posibile
Dacă nu ne cunoaştem este OK să vad adresa, telefonul, gradele şi rangul. La fel este ok când semnătura (footer-ul) nu-i lung şi borboţat. Dar când scrii doua rânduri, şi semnătura este de zece să ştii ca mă rupi.
Send confirmation
Nu am înţeles faza asta niciodată. Cred că aşi trimite confirmare doar în câteva cazuri foarte excepţionale, şi relax, tu nu eşti printre ele.
Mai sunt câteva, dar cu alea pot trai.
18 apr. 2009
Moldova - reactii internationale intarziate sau lipsite?
Stau şi urmăresc reacţia presei internaţionale (fără rusia), şi tot rămân mirat cât de mică rezonanţă au creat evenimentele de după distrugerea parlamentului şi preşedinţiei. UE efectiv face nani. Opoziţia preocupată de numărarea voturilor şi strângerea probelor. Doar două trei site-uri locale au un stream cât de cât complete de noutăţi.
De ce totuşi presa internaţională a reacţionat aşa de lejer? Doar întrebări:
- Prea devreme?
- Prea mică şi prea săracă ţară că să-i pase cuiva?
- Interesul politic scăzut faţă de zona respectivă?
- Liderii din opoziţie prea slabi ca să-i ia cineva în serios?
- Dubii la ce sa întâmplat?
- Maşina propagandistă şi-a făcut treaba la nivel internaţional?
- Why?
La moment avem
altceva pe undeva? Esec sau nu?
Întreg scenariu se priveşte jalnic. Seamănă cu o partidă de … aşi vrea să spun şah, fie chiar jucată de amatori … dar o văd mai mult ca o partidă de Chapaev.
De ce totuşi presa internaţională a reacţionat aşa de lejer? Doar întrebări:
- Prea devreme?
- Prea mică şi prea săracă ţară că să-i pase cuiva?
- Interesul politic scăzut faţă de zona respectivă?
- Liderii din opoziţie prea slabi ca să-i ia cineva în serios?
- Dubii la ce sa întâmplat?
- Maşina propagandistă şi-a făcut treaba la nivel internaţional?
- Why?
La moment avem
The Economist, Apr 16th 2009
Protests in Moldova and Georgia Street scenes
The Economist scrie mai mult sau mai puţin ceva complet şi relevant despre situaţia generală din Moldova.
NYTimes, April 12, 2009
Moldovan Capital’s Mayor Speaks Against Communism
ating cazul primului decedat. renumararea voturilor.
BBC, Friday, 17 April 2009 16:40 UK
Moldova recount 'confirms result'
Voturile sunt confirmate, Voronin acuză România
US Department of State: Washington, DC, April 16, 2009
Moldova: Aftermath of Protests
Peste 9 zile, doua paragrafe. Studentii si jurnalistii sunt asupriti. Voronin anunta amnistie ... Cerem rezolvarea conflictelor prin metode pasnice.
Reuters, Fri Apr 10, 2009 3:48am EDT
Fearing people power, Russia slams Moldova protests
Reactia Moscovei. Sure!
Bloomberg.com April 15
Moldova Tension Rises as Recount Divides President, Opposition
nici pomina de violenta
Telegraph, Last Updated: 1:22AM BST 16 Apr 2009
Leader of Moldova's 'Twitter revolution' in hiding,
N.Morar ... o, ya, big deal.
NYTimes, April 14
As East and West Pull on Moldova, Loyalties and Divisions Run Deep
cum titlul asa si articolul: Moldova este situata intre Rusia si Romania.
CNN.com April 10, 2009
Moldovan government attacking journalists, reporter says
ca si oricand, cnn doarme
altceva pe undeva? Esec sau nu?
Întreg scenariu se priveşte jalnic. Seamănă cu o partidă de … aşi vrea să spun şah, fie chiar jucată de amatori … dar o văd mai mult ca o partidă de Chapaev.
8 apr. 2009
PMAN: raspunsuri la intrebari
Am urmărit la maxim evenimentele din Chişinău (PMAN). O senzatie foarte ***
1) Bottom line. Tare opozitie mai avem ...
2) Intre timp, piata reactioneaza la evenimente in modul explicit (pointed by Larry). We are even junkier than before.
3) In Noutati Internationale:
BBC
The Economist
The New York Times
Reuters
FP
Bloomberg
CNN (se trezesc si astea, in final)
1) Bottom line. Tare opozitie mai avem ...
2) Intre timp, piata reactioneaza la evenimente in modul explicit (pointed by Larry). We are even junkier than before.
3) In Noutati Internationale:
BBC
The Economist
The New York Times
Reuters
FP
Bloomberg
CNN (se trezesc si astea, in final)
6 apr. 2009
4 apr. 2009
Inainte de alegeri: Political Science for Dummies
It was too good to ignore it. Ne-am incheiat saptamana de munca cu placere.
DEMOCRAT
You have two cows.
Your neighbor has none.
You feel guilty for being successful.
You push for higher taxes so the government can provide cows for everyone.
REPUBLICAN
You have two cows.
Your neighbor has none.
So?
SOCIALIST
You have two cows.
The government takes one and gives it to your neighbor.
You form a cooperative to tell him how to manage his cow.
COMMUNIST
You have two cows.
The government seizes both and provides you with milk.
You wait in line for hours to get it.
It is expensive and sour.
CAPITALISM, AMERICAN STYLE
You have two cows.
You sell one, buy a bull, and build a herd of cows.
BUREAUCRACY, AMERICAN STYLE
You have two cows.
Under the new farm program the government pays you to shoot one, milk the other, and then pours the milk down the drain.
AMERICAN CORPORATION
You have two cows.
You sell one, lease it back to yourself and do an IPO on the 2nd one.
You force the two cows to produce the milk of four cows.
You are surprised when one cow drops dead.
You spin an announcement to the analysts stating you have downsized and are reducing expenses.
Your stock goes up.
FRENCH CORPORATION
You have two cows.
You go on strike because you want three cows.
You go to lunch and drink wine.
Life is good.
JAPANESE CORPORATION
You have two cows.
You redesign them so they are one-tenth the size of an ordinary cow and produce twenty times the milk.
They learn to travel on unbelievably crowded trains.
Most are at the top of their class at cow school.
GERMAN CORPORATION
You have two cows.
You engineer them so they are all blond, drink lots of beer, give excellent quality milk, and run a hundred miles an hour.
Unfortunately they also demand 13 weeks of vacation per year.
ITALIAN CORPORATION
You have two cows but you don't know where they are.
You break for lunch.
Life is good.
RUSSIAN CORPORATION
You have two cows.
You have some vodka.
You count them and learn you have five cows.
You have some more vodka.
You count them again and learn you have 42 cows.
The Mafia shows up and takes over however many cows you really have.
TALIBAN CORPORATION
You have all the cows in Afghanistan , which are two.
You don't milk them because you cannot touch any creature's private parts.
You get a $40 million grant from the US government to find alternatives to milk production but use the money to buy weapons.
IRAQI CORPORATION
You have two cows.
They go into hiding.
They send radio tapes of their mooing.
POLISH CORPORATION
You have two bulls.
Employees are regularly maimed and killed attempting to milk them.
BELGIAN CORPORATION
You have one cow.
The cow is schizophrenic.
Sometimes the cow thinks he's French, other times he's Flemish.
The Flemish cow won't share with the French cow.
The French cow wants control of the Flemish cow's milk.
The cow asks permission to be cut in half.
The cow dies happy.
FLORIDA CORPORATION
You have a black cow and a brown cow.
Everyone votes for the best looking one.
Some of the people who actually like the brown one best accidentally vote for the black one.
Some people vote for both.
Some people vote for neither.
Some people can't figure out how to vote at all.
Finally, a bunch of guys from out-of-state tell you which one you think is the best looking cow.
CALIFORNIA CORPORATION
You have millions of cows.
They make real California cheese.
Only five speak English.
Most are illegal.
Arnold likes the ones with the big udders.
The last one is just hilarious :)
Dar, tara noastra "agricola" nu-i in lista. Cine incerca sa scrie una si pentru Moldova?
DEMOCRAT
You have two cows.
Your neighbor has none.
You feel guilty for being successful.
You push for higher taxes so the government can provide cows for everyone.
REPUBLICAN
You have two cows.
Your neighbor has none.
So?
SOCIALIST
You have two cows.
The government takes one and gives it to your neighbor.
You form a cooperative to tell him how to manage his cow.
COMMUNIST
You have two cows.
The government seizes both and provides you with milk.
You wait in line for hours to get it.
It is expensive and sour.
CAPITALISM, AMERICAN STYLE
You have two cows.
You sell one, buy a bull, and build a herd of cows.
BUREAUCRACY, AMERICAN STYLE
You have two cows.
Under the new farm program the government pays you to shoot one, milk the other, and then pours the milk down the drain.
AMERICAN CORPORATION
You have two cows.
You sell one, lease it back to yourself and do an IPO on the 2nd one.
You force the two cows to produce the milk of four cows.
You are surprised when one cow drops dead.
You spin an announcement to the analysts stating you have downsized and are reducing expenses.
Your stock goes up.
FRENCH CORPORATION
You have two cows.
You go on strike because you want three cows.
You go to lunch and drink wine.
Life is good.
JAPANESE CORPORATION
You have two cows.
You redesign them so they are one-tenth the size of an ordinary cow and produce twenty times the milk.
They learn to travel on unbelievably crowded trains.
Most are at the top of their class at cow school.
GERMAN CORPORATION
You have two cows.
You engineer them so they are all blond, drink lots of beer, give excellent quality milk, and run a hundred miles an hour.
Unfortunately they also demand 13 weeks of vacation per year.
ITALIAN CORPORATION
You have two cows but you don't know where they are.
You break for lunch.
Life is good.
RUSSIAN CORPORATION
You have two cows.
You have some vodka.
You count them and learn you have five cows.
You have some more vodka.
You count them again and learn you have 42 cows.
The Mafia shows up and takes over however many cows you really have.
TALIBAN CORPORATION
You have all the cows in Afghanistan , which are two.
You don't milk them because you cannot touch any creature's private parts.
You get a $40 million grant from the US government to find alternatives to milk production but use the money to buy weapons.
IRAQI CORPORATION
You have two cows.
They go into hiding.
They send radio tapes of their mooing.
POLISH CORPORATION
You have two bulls.
Employees are regularly maimed and killed attempting to milk them.
BELGIAN CORPORATION
You have one cow.
The cow is schizophrenic.
Sometimes the cow thinks he's French, other times he's Flemish.
The Flemish cow won't share with the French cow.
The French cow wants control of the Flemish cow's milk.
The cow asks permission to be cut in half.
The cow dies happy.
FLORIDA CORPORATION
You have a black cow and a brown cow.
Everyone votes for the best looking one.
Some of the people who actually like the brown one best accidentally vote for the black one.
Some people vote for both.
Some people vote for neither.
Some people can't figure out how to vote at all.
Finally, a bunch of guys from out-of-state tell you which one you think is the best looking cow.
CALIFORNIA CORPORATION
You have millions of cows.
They make real California cheese.
Only five speak English.
Most are illegal.
Arnold likes the ones with the big udders.
The last one is just hilarious :)
Dar, tara noastra "agricola" nu-i in lista. Cine incerca sa scrie una si pentru Moldova?
2 apr. 2009
Lectura: Viata fara lawyeri si lawyerite
Indiferent, sunteţi aproape sau departe de juridică sau jurişti şi juristicuţe, cărţulia merită citită: Life Without Lawyers: Liberating Americans from Too Much Law, de Philip Howard
Este scrisă de lawyer nu pentru lawyeri. O mulţime de exemple, aparent stupide, pe urma cărora avocaţii pot face a million dollar deal. Adresează întrebarea critică supra-reglementare (overregulation). O bună lectură pentru finansişti şi economişti; pentru cei care au fost/sunt in state şi înţeleg stupiditatea unor legi; pentru cei care au auzit cum McDonalds a plătit un milion de dolari pentru că o proastă s-a fript de la paharul de cafea (dragă, o cafea bună tre să fie fierbinte). Finally it is a fun reading.
Este scrisă de lawyer nu pentru lawyeri. O mulţime de exemple, aparent stupide, pe urma cărora avocaţii pot face a million dollar deal. Adresează întrebarea critică supra-reglementare (overregulation). O bună lectură pentru finansişti şi economişti; pentru cei care au fost/sunt in state şi înţeleg stupiditatea unor legi; pentru cei care au auzit cum McDonalds a plătit un milion de dolari pentru că o proastă s-a fript de la paharul de cafea (dragă, o cafea bună tre să fie fierbinte). Finally it is a fun reading.
28 mar. 2009
Ora Planetei / Earth Hour / Час Земли - inca o ...
Ora Planetei – stinge lumina de la 8:30-9:30pm, şi salvează planeta.
Eu mă întreb, ce deştept a compus nebunia asta?
Acest act are doar o singură parte pozitivă – este un act de solidaritate prin care poţi arată că nu eşti indiferent de problemele ecologice. De fapt asta şi este scopul WWF, cred eu.
Dar …
De ce anume deconectarea luminii ar fi formă de a te manifesta pentru planeta Pământ rămâne enigmă pentru mine? De ce la ora 8:30pm? Ar fi cu mult mai logic să fie la 2:30pm? Poate un sticker pe maşina ar fi suficient? Sau o insignă in piept?
Sau …
Clarificări pentru ecologişti:
Nici nu mă gândesc să particip la actul dat. Ba din contra, pe parcursul acestei ore o să fac tot ce am de făcut legat de electricitate (vezi punctul a)). Este cu mult mai important că ştiu că zi de zi sunt mai ecologist decât majoritatea gloatei cu lumina deconectată azi la 8:30.
Eu mă întreb, ce deştept a compus nebunia asta?
Acest act are doar o singură parte pozitivă – este un act de solidaritate prin care poţi arată că nu eşti indiferent de problemele ecologice. De fapt asta şi este scopul WWF, cred eu.
Dar …
De ce anume deconectarea luminii ar fi formă de a te manifesta pentru planeta Pământ rămâne enigmă pentru mine? De ce la ora 8:30pm? Ar fi cu mult mai logic să fie la 2:30pm? Poate un sticker pe maşina ar fi suficient? Sau o insignă in piept?
Sau …
Clarificări pentru ecologişti:
- electricitatea se produce şi nu poate fi depozitată. Indiferent, aţi consumat-o sau nu ea este produsă
- buna parte a electricităţii este consumată de sectorul industrial. In general economisirea electricităţii din partea populaţiei are efect minim
- utilizarea altor surse de lumină este o prostie şi mai mare. Luminările sunt de 100 ori mai ineficiente decât un bec incandescent. Două lumânări vor produce mai mult CO2 timp de o oră decât a fost emis pentru producerea electricităţii respective de a lumina un bec timp de o oră
- Dacă mai trageţi şi un “after party” sticlele, hârtia, plasticul utilizat a distrus planeta cu mult mai mult decât aţi salvat-o prin actul de o oră
- Electricitatea şi alte resurse utilizate pentru infinitatea de mesaje şi publicitate a acestui eveniment depăşesc ce se va sălva (salva teoretic, ca nimic nu salvăm in realitate)
- Şi lista continue.
Nici nu mă gândesc să particip la actul dat. Ba din contra, pe parcursul acestei ore o să fac tot ce am de făcut legat de electricitate (vezi punctul a)). Este cu mult mai important că ştiu că zi de zi sunt mai ecologist decât majoritatea gloatei cu lumina deconectată azi la 8:30.
24 mar. 2009
Hey PK where the hell are ya, man?
It is just hilarious :D
The lyrics:
In alta ordine de idei: an economist from academia vs a real WS banker.
What a difference man! PK please stay where you are :)
News Hour - Paul Krugman & Donald Marron discuss Geithner's plan
Part 1, Part 2
The lyrics:
Hey Paul Krugman,
Why aren’t you in the administration?
Is there some kind of politicking that I don’t understand?
I mean, Timothy Geithner is like some little weasel.
Wasn’t he in a position of power
when all this sh*t went down in the first place?
When I listen to you, things seem to make sense
When I listen to him, all I hear is blah, blah, blah.
Hey Paul Krugman,
where the hell are ya, man?
‘Cause we need you on the front lines
not just writing for The New York Times.
I’d feel better if you were calling some shots
instead of writing your blog and probably thinking a lot.
I mean, don’t you have some influence?
Why aren’t you secretary of the Treasury?
For God’s sake, man, you won the Nobel Prize.
Timothy Geithner uses TurboTax.
When I listen to you, things seem to make sense.
When I listen to him, all I hear is blah, blah, blah.
Hey Paul Krugman, where the hell are ya, man?
(Obama Breakdown)
Sing it with me!
When I listen to you, things seem to make sense.
When I listen to him, all I hear is blah, blah, blah.
Hey Paul Krugman, where the hell are ya, man?
Your country needs you now.
In alta ordine de idei: an economist from academia vs a real WS banker.
What a difference man! PK please stay where you are :)
News Hour - Paul Krugman & Donald Marron discuss Geithner's plan
Part 1, Part 2
CDO, CDS, AIG, FED, TARP
Sper că abrevierile din titlu nu va-u speriat completamente, mai ales că nu-s atât de straşnice cum par. Mai mult, în mare măsură, criza financiară poate fi explicată prin acest şir scurt de abrevieri.
Despre detaliile crizei financiară a fost scris mult, şi mărunt, pentru toţi şi pentru tonţi. Unele publicaţii erau mai reuşite, altele evident erau scrise de persoane care habar nu au ce este CDS. Unele erau scrise academic, well, să scrii despre Wall Street în mod academic “at least sounds ridiculous”. Altele erau simpliste şi cu greşeli/inexactităţi. Cu alte cuvinte practic nici unul nu-mi căzuse pe inimă. În sfârşit, recent prin mai multe blogurile financiare-economice tot apare link la un articol de Matt Taibbi publicat în Rolling Stones, Martie 19, 2008. Este scris exact după gustul meu. Limbaj, stil, detalii atât tehnice cât şi intuitive, informaţii interne, cifre reale şi comparaţii utile. După mine, autorul redă cel mai exact şi inedit ce sa întâmplat pe Wall Street. Deja titlul spune multe: "The Big Takeover: The global economic crisis isn't about money - it's about power. How Wall Street insiders are using the bailout to stage a revolution" La-m citit cu plăcere. Dacă încă nu-l citiţi, iată câteva citate.
Enjoy-iţi.
Despre detaliile crizei financiară a fost scris mult, şi mărunt, pentru toţi şi pentru tonţi. Unele publicaţii erau mai reuşite, altele evident erau scrise de persoane care habar nu au ce este CDS. Unele erau scrise academic, well, să scrii despre Wall Street în mod academic “at least sounds ridiculous”. Altele erau simpliste şi cu greşeli/inexactităţi. Cu alte cuvinte practic nici unul nu-mi căzuse pe inimă. În sfârşit, recent prin mai multe blogurile financiare-economice tot apare link la un articol de Matt Taibbi publicat în Rolling Stones, Martie 19, 2008. Este scris exact după gustul meu. Limbaj, stil, detalii atât tehnice cât şi intuitive, informaţii interne, cifre reale şi comparaţii utile. După mine, autorul redă cel mai exact şi inedit ce sa întâmplat pe Wall Street. Deja titlul spune multe: "The Big Takeover: The global economic crisis isn't about money - it's about power. How Wall Street insiders are using the bailout to stage a revolution" La-m citit cu plăcere. Dacă încă nu-l citiţi, iată câteva citate.
It's over — we're officially, royally fucked. no empire can survive being rendered a permanent laughingstock, which is what happened as of a few weeks ago, when the buffoons who have been running things in this country finally went one step too far. ...
...
How much of what kinds of crap is actually on our balance sheet, and what did we pay for it? When exactly will the rent come due, when will the money run out? Does anyone know what the hell is going on? And on the linear spectrum of capitalism to socialism, where exactly are we now? Is there a dictionary word that even describes what we are now? It would be funny, if it weren't such a nightmare.
...
You Don't Get It. These people were never about anything except turning money into money, in order to get more money; valueswise they're on par with crack addicts, or obsessive sexual deviants who burgle homes to steal panties. Yet these are the people in whose hands our entire political future now rests...
Enjoy-iţi.
rezervele BNM - si din nou muzica
Muzica continue:
BNM mai arunca pe piata inca 54mil USD in 8 zile (5 zile lucratoare), sau cate 7mil/zi (11mil/zi lucratoare).
De la inceputul anului rezervele au scazut cu 447mil USD, sau 6.1 mil/zi.
31-Dec 1672 mil USD
13-Feb 1448
6-Mar 1279
14-Mar 1225
Stable and linear, indeed.
Mai vreau analize economice :)
ps: BNM.md poate ajungeti in pas cu lumea si puneti toate cifrele intr-o baza de date normala si nu PDF? Afara este 2009! I hate to collect data from pdfs.
BNM mai arunca pe piata inca 54mil USD in 8 zile (5 zile lucratoare), sau cate 7mil/zi (11mil/zi lucratoare).
De la inceputul anului rezervele au scazut cu 447mil USD, sau 6.1 mil/zi.
31-Dec 1672 mil USD
13-Feb 1448
6-Mar 1279
14-Mar 1225
Stable and linear, indeed.
Mai vreau analize economice :)
ps: BNM.md poate ajungeti in pas cu lumea si puneti toate cifrele intr-o baza de date normala si nu PDF? Afara este 2009! I hate to collect data from pdfs.
19 mar. 2009
Tipping point sau inca o data despre MDL/USD. Cadere libera sau totusi stabilitate?
Fundamentals are strong
Deja s-au făcut suficiente analize despre cum Leul Moldovenesc (MDL) nu are de unde să se prăbuşească (import, export, balanţa de plăţi, remitenţe etc). Banca Naţională (BNM) strigă că este doar o panică şi deţin rezerve suficiente. Politicienii ne asigură că criza economică mondială va trece pe lângă Moldova cum a trecut şi gripa aviară :).
Presupunem că toţi indicatorii economici rămân constanţi, datele macro rămân constante. Deci totul se reduce la panică.
Şi totuşi se va prăbuşi valuta noastră tare?
Lăsăm teoriile economice şi calculele macro la o parte (oricum lumea de rînd nu le citeşte) şi privim problema direct şi simplu. Este clar ca BNM ţine leul moldovenesc (MDL) din răsputeri. Vezi graficul de mai jos - rezervele valutare scad pe zi ce trece. Ce trebuie pentru o panică bună? Mai exact cât trebuie pentru a porni reacţia în lanţ?
Curent BNM dispune de 1360 mil USD. Conform politicii monetare rezervele nu pot scădea mai jos de 400 mil USD (parcă aşa, cu toate că nu găsesc la moment info exactă). Deci BNM mai poate arunca pe piaţa circa 1000 mil USD. Presupunem că 300-500 mii de oameni vor intra în panică şi vor schimba lei in dolari (sau euro). Rezervele de 1000 mil USD se vor epuiza dacă fiecare persoană schimba circa $2000-3000. Aşadar, dacă circa 300 mii de gospodari simultan transformă 30 mii de lei în 3 mii USD, leul pur şi simplu va zbura. Clar că aşa nu se va întâmpla, şi totul va decurge mai lent. În primul rând suma de 1000 mil dolari sau aproximativ 11000 mil lei este mare pentru dimensiunile Moldovei (unde M0=6700mil, M3=30380 mil). În al doilea rând, totul se va întâmpla treptat, pe parcursul a câtorva zile în cazul dacă panica ia foc. Deci leul se va devaloriza treptat, şi prin urmare mai puţin dolari va fi nevoie de aruncat pe piaţa. Scenariul critic, când BNM aruncă toţi banii (1 miliard USD) este şi el imposibil. BNM nu va reuşi pur şi simplu fizic s-o facă, şi mass-media o să fie înaintea BNM cu noutăţile. Cred ca panica va lua foc chiar dacă BNM ajunge să arunce 500 mil USD ajungând la nivelul rezervelor din 2006. Ultima fiind echivalentă cu $1000/persoane pentru 500 mii întraţi în panică. O mie de dolari/persoană nu-i mult! BNM nu va ţine piept la un aşa atac, şi probabilităţile sunt mari.
De ce probabilitatea unei panici este mare?
Bottom line
Lumea va începe (a început) să schimbe lei în dolari, şi “tipping point” pentru MDL are şanse reale de a fi atins. Avalanşa îşi ia putere şi cu probabilităţi suficient de mari reacţia în lanţ se va porni.
Hope I am wrong!
------------------
Tipping point - any process in which, beyond a certain point, the rate at which the process proceeds increases dramatically.
Deja s-au făcut suficiente analize despre cum Leul Moldovenesc (MDL) nu are de unde să se prăbuşească (import, export, balanţa de plăţi, remitenţe etc). Banca Naţională (BNM) strigă că este doar o panică şi deţin rezerve suficiente. Politicienii ne asigură că criza economică mondială va trece pe lângă Moldova cum a trecut şi gripa aviară :).
Presupunem că toţi indicatorii economici rămân constanţi, datele macro rămân constante. Deci totul se reduce la panică.
Şi totuşi se va prăbuşi valuta noastră tare?
Lăsăm teoriile economice şi calculele macro la o parte (oricum lumea de rînd nu le citeşte) şi privim problema direct şi simplu. Este clar ca BNM ţine leul moldovenesc (MDL) din răsputeri. Vezi graficul de mai jos - rezervele valutare scad pe zi ce trece. Ce trebuie pentru o panică bună? Mai exact cât trebuie pentru a porni reacţia în lanţ?
Curent BNM dispune de 1360 mil USD. Conform politicii monetare rezervele nu pot scădea mai jos de 400 mil USD (parcă aşa, cu toate că nu găsesc la moment info exactă). Deci BNM mai poate arunca pe piaţa circa 1000 mil USD. Presupunem că 300-500 mii de oameni vor intra în panică şi vor schimba lei in dolari (sau euro). Rezervele de 1000 mil USD se vor epuiza dacă fiecare persoană schimba circa $2000-3000. Aşadar, dacă circa 300 mii de gospodari simultan transformă 30 mii de lei în 3 mii USD, leul pur şi simplu va zbura. Clar că aşa nu se va întâmpla, şi totul va decurge mai lent. În primul rând suma de 1000 mil dolari sau aproximativ 11000 mil lei este mare pentru dimensiunile Moldovei (unde M0=6700mil, M3=30380 mil). În al doilea rând, totul se va întâmpla treptat, pe parcursul a câtorva zile în cazul dacă panica ia foc. Deci leul se va devaloriza treptat, şi prin urmare mai puţin dolari va fi nevoie de aruncat pe piaţa. Scenariul critic, când BNM aruncă toţi banii (1 miliard USD) este şi el imposibil. BNM nu va reuşi pur şi simplu fizic s-o facă, şi mass-media o să fie înaintea BNM cu noutăţile. Cred ca panica va lua foc chiar dacă BNM ajunge să arunce 500 mil USD ajungând la nivelul rezervelor din 2006. Ultima fiind echivalentă cu $1000/persoane pentru 500 mii întraţi în panică. O mie de dolari/persoană nu-i mult! BNM nu va ţine piept la un aşa atac, şi probabilităţile sunt mari.
De ce probabilitatea unei panici este mare?
- Oamenilor de rând li se rupe de analizele care le spun că totul va fi OK.
Lumea nu are încredere în guvern şi avizul BNM este perceput doar ca o lozincă politică şi nu de stabilizare (indiferent de starea reală a lucrurilor) - Dacă azi dolarul este 10.85 lei şansele să devină 9 sunt mai mici decât să ajungă la 14. La urma urmei şi experţii economişti spun că leul se va devaloriza, doar că nu abrupt. Mai mult, dacă acum dolarul este scump şi leul îşi revine la valoarea 9MDL/USD, la o sută de dolari în buzunar pierzi aproximativ 200 lei sau 18%. Dar dacă va cădea în panică, va ajunge cu mult peste 14 (fie chiar pentru o perioadă scurtă) şi 100USD vor costa peste 1400lei, deci creştere de 300 lei sau 27%. Iarăşi cu şanse mai mari spre 14 decât spre 9. Chiar dacă eşti speculant (market maker) miza ar trebui să fie pusă pe devalorizarea leului (fie pentru o perioadă scurtă de timp) decât pe apreciere.
- Punctele de schimb valutar (kind of market makers) şi ele nu vor să deţină risc în mână, şi o să facă tot posibilul ca activele să fie in valută şi nu în lei, încă în factor pro-panică.
- Ratele de depozit in lei au crescut – încă un indicator că băncile aşteaptă devalorizarea monedei naţionale.
- Alegerile sunt asociate cu instabilitate, inclusiv şi in politica monetară, deci logic economiile populaţiei vor fi transferate în ceva stabil (dolari sau euro).
Bottom line
Lumea va începe (a început) să schimbe lei în dolari, şi “tipping point” pentru MDL are şanse reale de a fi atins. Avalanşa îşi ia putere şi cu probabilităţi suficient de mari reacţia în lanţ se va porni.
Hope I am wrong!
------------------
Tipping point - any process in which, beyond a certain point, the rate at which the process proceeds increases dramatically.
11 mar. 2009
un mouse pentru doua calculatoare
Pe departe acest blog nu-i despre IT dar programuţa data m-a bucurat mult. Am doua calculatoare un desktop şi un laptop. Pentru laptop prefer să am ecran, tastieră şi mouse extern (dacă ştiu că lucrez mai mult la el). Este mai mult decât iritant să ai pe masa de lucru două seturi de mouse-tastieră. Soluţia simplă – Synergy. Synergy permite să utilizez un mouse şi o tastieră pentru doua sisteme independente. Fără cabluri, doar conectare la internet prin TCP/IP. Configurare minimală. Tragi mouse-ul de pe un ecran pe altul şi tastiera devine activă în sistema unde se află mouse-ul. Lucrează pentru orice combinaţie de sisteme de operare (Win, Linux, Mac) şi orice număr de sisteme. Sustine cut&paste dintr-un sistem in altul. Desigur pentru mai multe ecrane pe aceaşi sistemă soluţia simplă este Windows Extended desktop.
6 mar. 2009
and the BLOGOVAT 2009 GOES to … (Partea III, Blog Personal)
Anterior: Partea I si Partea II
Astazi - partea finală Blogovăţ – Blog personal
Spre marele meu regret, blogosfera moldovenească este cu mult mai plictisitoare şi mai puţin inteligentă decât am crezut. Dacă luam media, atunci avem un blog de genul
- n-am avut net vre-o doua zile
- sfaturi cum sa tratez raceala. (dacă vreau sfaturi merg la specialişti si nu la babe vrăjitoare)
- si din nou religie. (OK, eu stiu ce-i logodna, so what?)
- Comunistii nu-s buni, votati ... really?
- sange de roman, rusii tre sa plece acasa.
- unire cu Romania, Limba Noastra si Votarea. Offff. tare plictisitor.
Pentru multe bloguri a fost mai mult decât suficient să mă uit peste Tag-uri si Categorii şi totul era clar.
Bloguri scrise de profesionişti sau artileria grea
* Mihai Bologan mihaibologan.wordpress.com
* Jurnal Economic Personal de A.Lupuşor lupusor.com/
* Tudor Darie de la Unimedia tudordarie.md/
Nu-mi este clar de ce nu-s în categoria bloguri de specialitate, mai ales că buna parte de publicaţii sunt parte din job-ul autorilor. Majoritatea materialelor sunt originale. Artileria grea deoarece este greu (imposibil) de comparat cu restul streamului de bloguri. Fără ezitări am apăsat butonul Blogovăţ.
Nu Prea
Găsim multe bloguri a jurnaliştilor. Evident întreţinerea unui blog este un teren excelent pentru antrenament, Dar! Din păcate sunt scrise prost, fără stil, şi dau senzaţia că răsfoiesc presa autohtonă.
Ceva undeva cumva mi-au atras atenţia:
bloggerica - multe chestii despre cum sa configurezi un blog. Nu-i vorba, toate le găsesc pe net şi nu ştiu dacă mă apuc să fac implementări zilnice pe blogul meu. Curios.
inconstantin.ro - un blog mai inteligent. Un stream de noutăţi şi observaţii personale bine selectate (clar se ţine blogul pentru a face bani). Ar fi popular, dar nu mai mult.
Incă cateva apăsări de butoane:
Un blog favorit (aproape să-l bag în blog-roll, sau chiar să-l)
* Ce zic eu - ceziceu.wordpress.com
O română bine pusă la cale. Publicaţii inedite, scrise uşor, cu umor normal la cap. Din aceeaşi categorie Decolteu decolteu.wordpress.com. La un moment apare senzaţia că ambele bloguri sunt scrise de o mână. Ultimul doar este mai brutal, şi cu fix pe câteva teme/subiecte care devin plictisitoare/repetate. Mai mult, decolteu ştie clar ce să scrie şi pe cât de intrigant s-o facă că să fie populară. Bravo ei, but not in my blogroll. BTW, despre design - it just sucks :) dar bine că nu-i negru pe negru.
Cam atât. S-a închis cortina.
Astazi - partea finală Blogovăţ – Blog personal
Spre marele meu regret, blogosfera moldovenească este cu mult mai plictisitoare şi mai puţin inteligentă decât am crezut. Dacă luam media, atunci avem un blog de genul
- n-am avut net vre-o doua zile
- sfaturi cum sa tratez raceala. (dacă vreau sfaturi merg la specialişti si nu la babe vrăjitoare)
- si din nou religie. (OK, eu stiu ce-i logodna, so what?)
- Comunistii nu-s buni, votati ... really?
- sange de roman, rusii tre sa plece acasa.
- unire cu Romania, Limba Noastra si Votarea. Offff. tare plictisitor.
Pentru multe bloguri a fost mai mult decât suficient să mă uit peste Tag-uri si Categorii şi totul era clar.
Bloguri scrise de profesionişti sau artileria grea
* Mihai Bologan mihaibologan.wordpress.com
* Jurnal Economic Personal de A.Lupuşor lupusor.com/
* Tudor Darie de la Unimedia tudordarie.md/
Nu-mi este clar de ce nu-s în categoria bloguri de specialitate, mai ales că buna parte de publicaţii sunt parte din job-ul autorilor. Majoritatea materialelor sunt originale. Artileria grea deoarece este greu (imposibil) de comparat cu restul streamului de bloguri. Fără ezitări am apăsat butonul Blogovăţ.
Nu Prea
Găsim multe bloguri a jurnaliştilor. Evident întreţinerea unui blog este un teren excelent pentru antrenament, Dar! Din păcate sunt scrise prost, fără stil, şi dau senzaţia că răsfoiesc presa autohtonă.
Ceva undeva cumva mi-au atras atenţia:
bloggerica - multe chestii despre cum sa configurezi un blog. Nu-i vorba, toate le găsesc pe net şi nu ştiu dacă mă apuc să fac implementări zilnice pe blogul meu. Curios.
inconstantin.ro - un blog mai inteligent. Un stream de noutăţi şi observaţii personale bine selectate (clar se ţine blogul pentru a face bani). Ar fi popular, dar nu mai mult.
Incă cateva apăsări de butoane:
Un blog favorit (aproape să-l bag în blog-roll, sau chiar să-l)
* Ce zic eu - ceziceu.wordpress.com
O română bine pusă la cale. Publicaţii inedite, scrise uşor, cu umor normal la cap. Din aceeaşi categorie Decolteu decolteu.wordpress.com. La un moment apare senzaţia că ambele bloguri sunt scrise de o mână. Ultimul doar este mai brutal, şi cu fix pe câteva teme/subiecte care devin plictisitoare/repetate. Mai mult, decolteu ştie clar ce să scrie şi pe cât de intrigant s-o facă că să fie populară. Bravo ei, but not in my blogroll. BTW, despre design - it just sucks :) dar bine că nu-i negru pe negru.
Cam atât. S-a închis cortina.
Internet - informare sau dezinformare? /K.Marx, 1867/, AMERO - in Aprilie 2009 /V.I.Lenin, 1913/
Recent, tot mai des si mai des intalnesc pe forumuri si bloguri următorul citat:
Totul ar fi bine, dar sune prea actual şi modern ca să fie adevăr. Too good to be true.Primul dubiu apare la cuvântul „comunism”, de care, din câte ştiu eu, Marx nu avea de unde să ştie. Dar, mai ştii. De fiecare dată când vre-o informaţie (mai ales de pe net) îmi creează disconfort şi dubii nu am decât să verific veridicitate. Vorba aia, ce-i scris pe net … îi scris pe net. Graţie că există Google şi că există Capital în original, o simplă căutare ne arată că nici pomenină dă aşa propoziţii in marea lucrare a lui Marx. Mai mult, paragraful de mai sus apare pe net doar de câteva luni. Bună a fost prostia gluma!
O altă prostie/provocare/dezinfomare foarte populară (in particular pe internetul rusesc):
Owners of capital will stimulate the working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable. The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks, which will have to be nationalised, and the State will have to take the road which will eventually lead to communism.si in varianta rusa
Karl Marx, Das Kapital, 1867
Владельцы капитала будут стимулировать рабочий класс покупать все больше и больше дорогих товаров, зданий и техники.
Толкая их тем самым для того, чтобы они брали все более дорогие кредиты, до тех пор, пока кредиты не станут невыплачиваемыми.
Невыплачиваемые кредиты ведут к банкротству банков, которые будут национализированы государством, что в итоге и приведет к возникновению коммунизма.
К. Маркс, 1867г
Totul ar fi bine, dar sune prea actual şi modern ca să fie adevăr. Too good to be true.
O altă prostie/provocare/dezinfomare foarte populară (in particular pe internetul rusesc):
curând dolarul american va fi înlocuit cu o noua valută numită AMERO,care va fi valuta comună pentru Canada, Mexic si SUA. Mai mult, pe internet deja o să găsiţi şi poze cu valuta în cauză, prealabil tipărite de guvernul SUA. O să găsiţi o infinitate de argumente de ce aceasta trebuie să se întâmple etc.Las pe sama cititorului (care sunt sigur ca au IQ>110) să “googălească previziunea” dată şi să descopere adevărul. Nu de altă, dar dacă dau răspuns la toate întrebările pierdem din farmecul “a cunoaşte şi a cerceta”.
3 mar. 2009
"... and the BLOGOVAT 2009 goes to … " (Partea II, Blog de specialitate)
Pe lângă criterrile expuse in Parte I, mai adaug/repet:
Displac:
- Bloguri politice, mai ales cu înclinaţie spre un partid sau altul (nu-mi place propagandă);
- Bloguri cu postări lungi şi mărunte, adică scriitori de gen Lev Tolstoi, nu prea cad bine;
- Bloguri limitate la câteva teme plictisitoare (limba, alegeri, religie, fabrica de staruri, şi ruşii din MD). All of them are so over.
Chestii cum ar fi traficul, numărul de vizitatori, hosting şi url, nu-s relevante în analiza mea. Este foarte uşor de a pune “check mark” la toate aceste puncte, de exemplu dacă ai un blog cu o denumire mai deochiata (howtof.allgirls.md) cu redirect de la (howtof.allboys.md), să fii active in toate blogurile, să fii pozitiv în comentarii, prealabil cu nişte postări cât mai intrigante despre teme cât mai stupide şi ţipătoare.
Repet – de la un blog bun aştep: să aflu ceva nou, original, scris explicit şi nu mioritic, actual la zi.
Admit una, a fost cu mult mai plictisitor de analizat blogurile decat am crezut. Nu-s sigur ca am rabdare sa mai trec si peste Blogurile Personale. La moment nu am nici un favorit în această categire, şi dacă apare ceva scriu. La sigur nu revizui "lansarea anului" (în esenta coincide cu blog personal sau de specialitate).
Blog de Specialitate:
de data aceasta chiar trec peste intreaga lista.
Continuare:
Partea III - Blog Personal
Displac:
- Bloguri politice, mai ales cu înclinaţie spre un partid sau altul (nu-mi place propagandă);
- Bloguri cu postări lungi şi mărunte, adică scriitori de gen Lev Tolstoi, nu prea cad bine;
- Bloguri limitate la câteva teme plictisitoare (limba, alegeri, religie, fabrica de staruri, şi ruşii din MD). All of them are so over.
Chestii cum ar fi traficul, numărul de vizitatori, hosting şi url, nu-s relevante în analiza mea. Este foarte uşor de a pune “check mark” la toate aceste puncte, de exemplu dacă ai un blog cu o denumire mai deochiata (howtof.allgirls.md) cu redirect de la (howtof.allboys.md), să fii active in toate blogurile, să fii pozitiv în comentarii, prealabil cu nişte postări cât mai intrigante despre teme cât mai stupide şi ţipătoare.
Repet – de la un blog bun aştep: să aflu ceva nou, original, scris explicit şi nu mioritic, actual la zi.
Admit una, a fost cu mult mai plictisitor de analizat blogurile decat am crezut. Nu-s sigur ca am rabdare sa mai trec si peste Blogurile Personale. La moment nu am nici un favorit în această categire, şi dacă apare ceva scriu. La sigur nu revizui "lansarea anului" (în esenta coincide cu blog personal sau de specialitate).
Blog de Specialitate:
de data aceasta chiar trec peste intreaga lista.
- Sergiu Galusca - să cinstim încrederea in sine — http://blogs.unimedia.md/sergiugalusca/
Parcă ar fi un blog despre vinuri, dar puţine am aflat nou şi incă mai puţine lucuri interesnte - Alexandru Culiuc [Culiuc.com] — http://www.culiuc.com
Clasificat drept blog de specialitate, mai exact economie. Chiar şi postările ne-economice sunt scrise in stil economic. Spre deosebire de multe alte bloguri, articolele sunt scrise clar. Cele economice, după mine, sunt scrise cel mai bune în întreaga blogosferă moldovenească. Analize CLARE, explicite, de la simplu la compus, scrise pentru blog şi public larg. Mai există câteva bloguri econimice, dar din păcate sunt prea scrise prea ethnic şi prea ştiinţific, articolele cărora mai mult seamănă a lucrări de curs decât publicaţii de blog. Din nou, pe departe cel mai bun blog specializat. - Jolie.md - Puterea feminitatii! — http://www.blog.jolie.md/
Haios, dar plictisitor şi foarte puţin original. Mai exact buna parte a publicaţiilor sunt compilări de noutăţi. Şi tematica la fel, cam puţin inteligentă. - Iulian Postica — http://ipostica.wordpress.com
Blog politic, şi "bias". - Basarabia in Imagini Vechi ! — http://basarabia.cartofilie.ro/
Mi-a plăcut ideea, fiind fotograf amator, dar din păcate nu-i blog. Aşi trece peste el o dată la an, şi ar fi mai mult decât suficient. Orice publicare nu-i nouă, şi nu ţine pas timpului. - Dumitru Ciorici — http://www.dumitruciorici.com
Nu prea am prins firul ce specializare are blogul, dar aparent una politică. Ahhhh … rupturi de gânduri şi noutăţi. - Pe urmele Bizanţului — http://www.nichita.org/
Două postări pe o pagină că participi la blogovăţ, şi să votam, ii ironie totală. Postările nu despre blogovăţ, şi nu despre moartea cuiva sunt TARE lungi. - Blog incoerent — http://npopescu.yam.ro
Încă un blog favorit. Scris după placul meu. Tematică bine definită. Chiar şi noutăţile sunt prezentate în formă de comentarii ale autorului. Записки адвоката — http://zapiskiadvokata.blogspot.com/
In rusă, deci decade prin definiţia mea.medierea conflictelor — http://mediere.wordpress.com/
Din octombrie până acum 5 articole, toate conţin cuvântul mediere. Să ajungem la anul şi mai vedem.- Mihai Stipanov — http://mihaistipanov.com
Mihai scrie despre marketing. Eu în asta înţeleg puţine, dar (!) imi plac publicităţile bune, şi pot deosebi care mişcare de marketing îi proastă. Hai să fiu cuminte, şi să spun ca sunt neutra la acest blog. - New-Business Blog — http://galusca.com
Şi care-i specialitate blogului? Hmmmmm - Vacante.md — http://www.vacante.md/blog/
Puse impreună pe un site mai merge, de altfel de ce oare eu ar trebui să citesc acest blog? Când plec în vacanţă, atunci şi caut info despre unde merg. - Andrei Spinu - Marketing — http://www.andreispinu.com
Încă un blog de marketing. Pare mai interesant decât precedentul, tocmai din cauza că este scris mai lejer. - Sergiu Bagrin — http://sergiubagrin.com/blog/
Sergiu, despre ce-i blogul? Care-i tematica? Pare a fi secret, că nici la rubrica Despre Mine nu-i scris nimic. Radu Antohi — http://raduantohi.com
English, not our language. Sorry Radu.- Stas Sushkov Journal — http://stas.nerd.ro/
Stas is a geek and he is proud of this. I follow some other geeks' blogs that are much more interesting to read. FreeBSD or not, come one, I really do not care. - Blog CEDO — http://blogcedo.blogspot.com/
Noutati despre CEDO. Ar fi intresant, probabil pentru juristi. Prea ingust ca sa-mi placa tare. - Nelinisti, mai mult sau mai putin fotografice — http://moonitza.blogspot.com/
Blog cu fotografii OK, dar … de la un blog foto astept cu mult mai multe decat stream de foto. - blog de atitudine sportiva - Oleg Roibu — http://roibu.unimedia.md
Fotbal, fotbal european, fotbal. Doar cum am vazut tagurile „dinamo, nistru, sheriff” am inteles ca nu pot aprecia acest blog la nivelul respectiv.
Continuare:
Partea III - Blog Personal
28 feb. 2009
Tot cu ochii pe Citi
Nu ca am acţiunile C in buzunar, dar sunt curios (şi este important) o să cadă sau ba una dintre cele mai mari bănci comerciale, Citigroup (C), şi până la ce extreme Statul va da ajutor material băncilor (read bailout and nationalization). Citi timp de o săptămână cade de la 1.95 (Vineri, 20 Feb) la 1.50, (Vineri, 27 Feb). Este aproape de fund, cu tot cu ajutorul statului şi procurarea acţiunilor preferenţiale. În urma tuturor tranzacţiilor, guvernul SUA va deţine peste 36% din Citi.
In final un video scurt despre Face Bank, care mi-a ridicat dispoziţia pentru toată ziua.
Vreau sa am unul pe masa :)
In final un video scurt despre Face Bank, care mi-a ridicat dispoziţia pentru toată ziua.
Vreau sa am unul pe masa :)
26 feb. 2009
and the BLOGOVAT 2009 GOES to … (Partea I)
Spre deosebire de Oscar pentru Blogovăţ nu există piaţă de pariuri deci pronostic implicit nu mai ţine. Rămâne să facem analiză şi să cream piaţa.
Cum am apreciat blogurile_ Foarte subiectiv! La unele o să dau şi analiză, la blogurile alese si linkuri. Ţin să menşionez că NU particip la Blogovăţ, şi prezint alegerea mea doar din interes sportiv, şi nu cu scopul “bă, bagă un vot şi pentru mine”.
Criteriile prezentate de organizatorii Blogovăţ:
1) Calitatea conţinutului;
2) Frecvenţa actualizării;
3) Inovativitatea;
4) Design şi utilizabilitate;
5) Contribuţia la dezvoltarea blogosferei din Moldova.
Şi cum aleg eu:
Design-ul unui blog nu prea mă priveşte atât timp cât nu este scris roz pe alb, sau negru pe negru, sau nu are prea multe floricele pe câmpii, fie mai verzi, fie mai roz. La capitolul utilizabilitate (usability, eng) in genere nu are sens de discutat, deoarece majoritatea blogurilor sunt plasate pe domenii gratis (blogspot, wordpress, etc). Îmi place să văd site-uri cu un design plăcut, bine structurat şi gândit, înţeleg în usability şi apreciezi aceste „mărunţişuri”, doar că de data această nu cred că este cazul de pus prea mult accent pe acestea. Mai mult, membrii juriului au bloguri practic FĂRĂ design şi FĂRĂ usability.
Despre Punctul 5) – contribuţia la dezvoltarea Blogosferei Moldoveneşti. Dacă aşi participa la blogovăţ, aşi întreba ce mai este şi asta şi cu ce se mănâncă. Ar fi oare infinitatea de mesaje despre Blogovăţ? Sau poate pomenirea Blogosferei Virtuale si moldoveneşti la fiecare a doua postare? Deci dupa mine cam straniu punct, să nu zic acum mai brutal. Se omite. Dacă sunt satisfăcute 1,2,3 şi punctul meu b) atunci în mod implicit este satisfăcut si 5).
Pornim cu "Cel mai bun articol de blog"
Blog media
Cred că îmi scapă ceva şi nu prea înţeleg ce este blog media, dar aparent mai bine de jumătate de bloguri nu prea se încadrează in această categorie. La fel nu-mi este clar de ce există această rubrică separată şi nu este o parte din blogurile de specialitate. La fel şi categoria Societate Civilă. Oricum, câteva bloguri din categoria Media sunt bunicele, cu un stream bun de noutăţi şi istorii tratate în mod particular. Aşadar, lista s-a redus la trei:
1) Stela Popa - "Nu fi simplu (tele)spectator!"
2) un observator
3) Jurnalist de Dimineata
Jurnalist de dimineaţă cade din listă deoarece blogul a fost pornit doar anul acestă (dacă greşesc, sorry). "Nu fi simplu (tele)spectator!" şi "Un Observator" cam la egal. Place că sunt noutăţi mai puţin sdandard, chiar dacă mai puţin hot. Evident ambii blogeri sunt jurnalişti profesionişti, şi nici nu mă apuc acum să fac teoria chibritului despre cum scriu. Succese.
Blog societatea civilă – categoria dată mă depăşeste, deci o sărim.
Continuare:
Partea II - Blog de Specialitate
Partea III - Blog Personal
Cum am apreciat blogurile_ Foarte subiectiv! La unele o să dau şi analiză, la blogurile alese si linkuri. Ţin să menşionez că NU particip la Blogovăţ, şi prezint alegerea mea doar din interes sportiv, şi nu cu scopul “bă, bagă un vot şi pentru mine”.
Criteriile prezentate de organizatorii Blogovăţ:
1) Calitatea conţinutului;
2) Frecvenţa actualizării;
3) Inovativitatea;
4) Design şi utilizabilitate;
5) Contribuţia la dezvoltarea blogosferei din Moldova.
Şi cum aleg eu:
- (a) Conţinut original şi calitativ (combină criteriul 1 şi 3 al organizatorilor). Deci, bloguri preponderent cu noutăţi furate/copiate nu mă interesează. Blog-uri despre cum aţi petrecut dimineaţa, sau adunătura de umor de oficiu de mana a doua cad în cădere libere din listă. Bloguri pline cu poze de pe tot netul – pas. Informaţie nedocumentată şi fără indicarea sursei originale – au dispărut de pe orizont. Cu alte cuvinte vreau CONŢINUT şi nu „conţinut”
- (b) Scris in ROMÂNĂ. Totuşi este "Blogovăţ.MD - festival al blogurilor din Republica Moldova" (apropo, faceti redirect. la moment blogovat.md ii mort). Deci, pare rău, dar alea în rusă sau engleza dispar din lista în mod automat
- (c) Frecvenţa actualizări. Perfect dacă se actualizează aproximativ o dată două ori pe săptămână. Deci, aia cu 5 postări în ultimul an pot să stea liniştiţi, şi invers blogurile cu infecţie de burtică (блогговый понос, 69 postări pe zi) – pardon.
- (d) Blogurile care în mod explicit au avut postare de genul “Cum Să Votaţi Pentru Mine” pierd din rating. Motivul – lipsa de imaginaţie.
Design-ul unui blog nu prea mă priveşte atât timp cât nu este scris roz pe alb, sau negru pe negru, sau nu are prea multe floricele pe câmpii, fie mai verzi, fie mai roz. La capitolul utilizabilitate (usability, eng) in genere nu are sens de discutat, deoarece majoritatea blogurilor sunt plasate pe domenii gratis (blogspot, wordpress, etc). Îmi place să văd site-uri cu un design plăcut, bine structurat şi gândit, înţeleg în usability şi apreciezi aceste „mărunţişuri”, doar că de data această nu cred că este cazul de pus prea mult accent pe acestea. Mai mult, membrii juriului au bloguri practic FĂRĂ design şi FĂRĂ usability.
Despre Punctul 5) – contribuţia la dezvoltarea Blogosferei Moldoveneşti. Dacă aşi participa la blogovăţ, aşi întreba ce mai este şi asta şi cu ce se mănâncă. Ar fi oare infinitatea de mesaje despre Blogovăţ? Sau poate pomenirea Blogosferei Virtuale si moldoveneşti la fiecare a doua postare? Deci dupa mine cam straniu punct, să nu zic acum mai brutal. Se omite. Dacă sunt satisfăcute 1,2,3 şi punctul meu b) atunci în mod implicit este satisfăcut si 5).
Pornim cu "Cel mai bun articol de blog"
- Moldova - economie agrară, autor Alexandru Culiuc.
După mine, pe departe cel mai bun articol. In mod explicit şi clar sunt tratate câteva (opt) afirmaţii (ipoteze) bine cunoscute precum că "Moldova este o ţară agrară." Fiecare paragraf al analizei merită citit. Îmi aminteşte despre Freakonomics (o carte care sigur merită citită). Mai recent, o idee similară despre unele ipoteze ce ţin de Los Angeles - Emigranţii moldoveni – între statistici şi realitate, autor Stela Popa
O tentativă bună de a reda starea emigranţilor în stil narativ. Ceva cifre şi statistici. Temă hot dar până la urmă articolul nu are o idee cheie, sau un gând dus până la un sfârşit logic. Spre deosebire de autorul precedent, Stela scrie mai româneşte – propoziţii prea lungi, cuvinte mai complicate decât cere textul, mai mult mioritic decat analitic.
Blog media
Cred că îmi scapă ceva şi nu prea înţeleg ce este blog media, dar aparent mai bine de jumătate de bloguri nu prea se încadrează in această categorie. La fel nu-mi este clar de ce există această rubrică separată şi nu este o parte din blogurile de specialitate. La fel şi categoria Societate Civilă. Oricum, câteva bloguri din categoria Media sunt bunicele, cu un stream bun de noutăţi şi istorii tratate în mod particular. Aşadar, lista s-a redus la trei:
1) Stela Popa - "Nu fi simplu (tele)spectator!"
2) un observator
3) Jurnalist de Dimineata
Jurnalist de dimineaţă cade din listă deoarece blogul a fost pornit doar anul acestă (dacă greşesc, sorry). "Nu fi simplu (tele)spectator!" şi "Un Observator" cam la egal. Place că sunt noutăţi mai puţin sdandard, chiar dacă mai puţin hot. Evident ambii blogeri sunt jurnalişti profesionişti, şi nici nu mă apuc acum să fac teoria chibritului despre cum scriu. Succese.
Blog societatea civilă – categoria dată mă depăşeste, deci o sărim.
Continuare:
Partea II - Blog de Specialitate
Partea III - Blog Personal
23 feb. 2009
... and the OSCAR goes to ... sau "cum am votat?"
Pentru prima dată am privit Oscarul atent, fără chef şi fără pariuri. Însuşi ceremonia a fost superbă. Scenariu excelent, umor fin, muzică şi realizare bună. Nu regret de acelea câteva ore “pierdute” în faţa televizorului. Previziunile mele pentru 6 poziţii cheie au fost aproape exacte. Am „ghicit” 5 poziţii din 6, cu excepţie Actor în Rol Principal. Ok, este şi de înţeles, au votat membrii academiei pentru care Milk ar fi mai important (politic) decât The Wrestler.
Film: Slumdog Millionaire
Actor, rol principal: Mickey Rourke (The Wrestler)
Actor, rol principal: Sean Penn (Milk)
Actriţă, rol principal: Kate Winslet (The Reader)
Actor, rol secundar: Heath Ledger (The Dark Knight)
Actriţă, rol secundar: Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
Director: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
Aşadar, cum am făcut alegerea?
Simplu, am văzut toate filmele, am analizat, am citit multe recenzii, am discutat cu prietenii şi cunoscuţii din industria filmului (am stat 5 ani in LA), şi în final …. OK, joke …
Pentru primul an când am participat la completarea buletinelor de vot din cadrul Oscar Party, chiar văzusem majoritatea filmelor în premieră (avem trecere la Paramount Picture Theather, pe Melrose 555). Ascultam ce spun specialiştii, şi tot în final ghicisem doar 2 poziţii din 6. În următorii ani mi-am schimbat strategia la 180 grade. Pentru un finansist, soluţia era evidentă, am calibrat modelul conform pieţii 1). Treceam peste câteva totalizatoare unde se puneau pariuri pentru Oscar, şi aflam părerea pieţei. Cu alte cuvinte, aflam care sunt probabilităţile maximale, şi votam exact după ele. Similar am prezis şi anul acesta, am luat probabilităţile de pe intrade.com, no magic. Corect, puţin farmec in metoda dată, dar unde dragii mei aţi văzut farmec pe o piaţa financiară :)
Printre altele, în momentul când am făcut previziunea, probabilităţile erau:
0.84 Film: Slumdog Millionaire
0.60 Actor, rol principal: Mickey Rourke (The Wrestler)
0.62 Actriţă, rol principal: Kate Winslet (The Reader)
0.97 Actor, rol secundar: Heath Ledger (The Dark Knight)
0.64 Actriţă, rol secundar: Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
0.84 Director: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
Dacă eram forţat să votez pentru toate poziţiile (de exemplu cum făceam la Oscar party) şi puneam $10 pe fiecare categorie, câştigam $10.9-$10=$0.9. La fel, observaţi că cea mai mică probabilitatea de cîştig 0.6 a avut M.Rourke (The Wrestler), care şi nu a coincis.
Ca şi oricând, în finanţe – calibrarea şi diversificare.
---------------
1) calibrarea modelului – determinarea coeficienţilor modelul din preţurile curente
Film: Slumdog Millionaire
Actor, rol principal: Sean Penn (Milk)
Actriţă, rol principal: Kate Winslet (The Reader)
Actor, rol secundar: Heath Ledger (The Dark Knight)
Actriţă, rol secundar: Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
Director: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
Aşadar, cum am făcut alegerea?
Simplu, am văzut toate filmele, am analizat, am citit multe recenzii, am discutat cu prietenii şi cunoscuţii din industria filmului (am stat 5 ani in LA), şi în final …. OK, joke …
Pentru primul an când am participat la completarea buletinelor de vot din cadrul Oscar Party, chiar văzusem majoritatea filmelor în premieră (avem trecere la Paramount Picture Theather, pe Melrose 555). Ascultam ce spun specialiştii, şi tot în final ghicisem doar 2 poziţii din 6. În următorii ani mi-am schimbat strategia la 180 grade. Pentru un finansist, soluţia era evidentă, am calibrat modelul conform pieţii 1). Treceam peste câteva totalizatoare unde se puneau pariuri pentru Oscar, şi aflam părerea pieţei. Cu alte cuvinte, aflam care sunt probabilităţile maximale, şi votam exact după ele. Similar am prezis şi anul acesta, am luat probabilităţile de pe intrade.com, no magic. Corect, puţin farmec in metoda dată, dar unde dragii mei aţi văzut farmec pe o piaţa financiară :)
Printre altele, în momentul când am făcut previziunea, probabilităţile erau:
0.84 Film: Slumdog Millionaire
0.60 Actor, rol principal: Mickey Rourke (The Wrestler)
0.62 Actriţă, rol principal: Kate Winslet (The Reader)
0.97 Actor, rol secundar: Heath Ledger (The Dark Knight)
0.64 Actriţă, rol secundar: Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
0.84 Director: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
Dacă eram forţat să votez pentru toate poziţiile (de exemplu cum făceam la Oscar party) şi puneam $10 pe fiecare categorie, câştigam $10.9-$10=$0.9. La fel, observaţi că cea mai mică probabilitatea de cîştig 0.6 a avut M.Rourke (The Wrestler), care şi nu a coincis.
Ca şi oricând, în finanţe – calibrarea şi diversificare.
---------------
1) calibrarea modelului – determinarea coeficienţilor modelul din preţurile curente
21 feb. 2009
Piata la sfarsit de saptamana
Ar putea să se întâmple că săptămâna care vine să ne trezim încă cu vreo doi giganţi financiari sub apă: Citigroup Inc (C), si Bank of America Corp (BAC). Cu toate că ambele bănci in obţinut ajutor din partea Guvernului SUA (90mlrd), criză de capitalizare continue să persiste.
Astăzi:
Citigroup (C) cade cu 22%, preţ închidere $1.95. Timp de un an, acţiunile C au pierdut mai mult de 92%, de la $22 la $1.95.
Bank of America (BOC) – preţ închidere $3.79 (-3.56%), şi pe parcursul anului scade de la $40 la $5.56.
Graficul sumar cu evoluţia procentuală a marilor bănci comerciale
C, BAC, Goldman Sachs (GS), JP Morgan Chase (JPM) si S&P500 (^GSPC).
Sursa: Yahoo Finance
Toate băncile sunt in zona roşie. Cel mai bine o duce JPM cu o dinamică similară cu S&P500. GS îşi revine după injectarea de capital de către stat în Noiembrie. Tandemul C şi BAC rămân să fie în atenţia investitorilor cu zvonuri de naţionalizare.
Astăzi:
Citigroup (C) cade cu 22%, preţ închidere $1.95. Timp de un an, acţiunile C au pierdut mai mult de 92%, de la $22 la $1.95.
Bank of America (BOC) – preţ închidere $3.79 (-3.56%), şi pe parcursul anului scade de la $40 la $5.56.
Graficul sumar cu evoluţia procentuală a marilor bănci comerciale
C, BAC, Goldman Sachs (GS), JP Morgan Chase (JPM) si S&P500 (^GSPC).
Sursa: Yahoo Finance
Toate băncile sunt in zona roşie. Cel mai bine o duce JPM cu o dinamică similară cu S&P500. GS îşi revine după injectarea de capital de către stat în Noiembrie. Tandemul C şi BAC rămân să fie în atenţia investitorilor cu zvonuri de naţionalizare.
17 feb. 2009
Obsedarile Blogosferii Moldovenesti
Odată cu lansarea Blogovăţ 2009 am trecut fugitiv peste blogurile participante, şi … cam jale. Efectiv, în blogosfera moldovenească predomină câteva teme
Limba noastră. Obsedaţi mai suntem cum scrie lumea. Anume CUM scrie si nu CE scrie. O infinitate de articole despre cât de “cărturari” sunt autorii unor bloguri, pe cât de important este să scrii corect, pe cât de oribil arată unele fraze, etc. Da, ar fi o problema, dar totuşi eu nu am răspuns la întrebarea “De ce românii sunt atât de obsedaţi de limba mamă”? Cred că este undeva în subconştient, sau poate lipsă .... de a vorbi despre ceva mai profund.
Alegerile Parlamentare. O da, înţeleg că este foarte important, dar ceva mai original decât cut-and-paste de pe alte site-uri cu noutăţi? Doar câteva publicaţii care conţin analize bine scrise şi, cel mai important, independente. Dar blogurile respective nu participă la blogovăţ.
Compilare de noutăţi. Noutăţi de peste tot si despre orice. OK, evident cel mai uşor este să preiei o noutate de pe undeva şi s-o traduci, în cel mai bun caz, si să te alegi cu o postare noua la tine in blog. Dar, care-i sensul, în afară de a mări traficul la blog, care mă rog, ar fi cel mai important criteriu pentru menţinerea unui blog. Eu pot citi noutăţile, de regulă şi cu analize profesioniste, si pe site-urile originale. Cel mai rău, ca buna parte a autorilor nici nu mai dau link la noutatea originală. O excepţie ar face blor-roll-news specializate pe anumite direcţii, dar de astea nu prea sunt, dar care si există sunt plictisitoare.
Da, nu dau link nici la un blog, si nu pun nici un exemplu concret, din motive evidente.
Apropo, blogovăţ ar fi o ideie bună, dar mă depăşeste denumirea Blog-Ovăţ.
Participanţilor succese. Alegerea mea o pun mai târziu pe acest blog.
Limba noastră. Obsedaţi mai suntem cum scrie lumea. Anume CUM scrie si nu CE scrie. O infinitate de articole despre cât de “cărturari” sunt autorii unor bloguri, pe cât de important este să scrii corect, pe cât de oribil arată unele fraze, etc. Da, ar fi o problema, dar totuşi eu nu am răspuns la întrebarea “De ce românii sunt atât de obsedaţi de limba mamă”? Cred că este undeva în subconştient, sau poate lipsă .... de a vorbi despre ceva mai profund.
Alegerile Parlamentare. O da, înţeleg că este foarte important, dar ceva mai original decât cut-and-paste de pe alte site-uri cu noutăţi? Doar câteva publicaţii care conţin analize bine scrise şi, cel mai important, independente. Dar blogurile respective nu participă la blogovăţ.
Compilare de noutăţi. Noutăţi de peste tot si despre orice. OK, evident cel mai uşor este să preiei o noutate de pe undeva şi s-o traduci, în cel mai bun caz, si să te alegi cu o postare noua la tine in blog. Dar, care-i sensul, în afară de a mări traficul la blog, care mă rog, ar fi cel mai important criteriu pentru menţinerea unui blog. Eu pot citi noutăţile, de regulă şi cu analize profesioniste, si pe site-urile originale. Cel mai rău, ca buna parte a autorilor nici nu mai dau link la noutatea originală. O excepţie ar face blor-roll-news specializate pe anumite direcţii, dar de astea nu prea sunt, dar care si există sunt plictisitoare.
Da, nu dau link nici la un blog, si nu pun nici un exemplu concret, din motive evidente.
Apropo, blogovăţ ar fi o ideie bună, dar mă depăşeste denumirea Blog-Ovăţ.
Participanţilor succese. Alegerea mea o pun mai târziu pe acest blog.
16 feb. 2009
Criza Financiara pentru incepatori
The Baseline Scenario prezinta in mod accesibil si simplistic, elementele crizei financiare (in engelza) http://baselinescenario.com/financial-crisis-for-beginners/
upd: 18 Feb, 2009
Aseara am vazut documentarul (ENG) de la pbs.org - Frontline: Inside the Meltdown. Trateaza in detalii si suficient de clar (pentru public larg) despre cum au fost facute marele hotarari "bailout". Arata cat decat cum opereaza o banca investitionala, si cum reactioneaza piata financiara la noutati. Merita de privit (gratis), chiar daca in MD nu exista bursa de valori (ok, ok, semi-exista).
Intrebari?
upd: 18 Feb, 2009
Aseara am vazut documentarul (ENG) de la pbs.org - Frontline: Inside the Meltdown. Trateaza in detalii si suficient de clar (pentru public larg) despre cum au fost facute marele hotarari "bailout". Arata cat decat cum opereaza o banca investitionala, si cum reactioneaza piata financiara la noutati. Merita de privit (gratis), chiar daca in MD nu exista bursa de valori (ok, ok, semi-exista).
Intrebari?
Curiozităţi de la Quant
Similar problemei Anul2000 (Y2K) pentru Windows, am aflat că există Problema Anului 2038 pentru sistemul de operare Unix/Linux (The year 2038 problem, Unix Millennium bug, "Y2K38").
Chiar dacă staţi pe Windows, si Unix/Linux nu vă priveşte, pot să "vă bucur" că majoritatea serverilor stau pe Unix, majoritatea soluţiilor industriale sunt sub Unix, buna parte a nodurilor din reteau internet stau pe Unix. Windows predomină la nivel de utilizator obişnuit.
Printre soluţiile Y2K38: de trecut pe sisteme cu 64biţi, care si ele sunt cu memorie limitată, doar că Armageddon va veni peste aproximativ 290 miliarde de ani.
Rubrica curiozităţi va cuprinde noutăţi şi istorii care au trezit interes autorului, deci nu neapărat noi sau populare.
Amintim, pentru Windows problema Y2K provenea de la faptul că datele (ziua) aveau formatul ZZ.LL.AA, eg 14 Februarie, 1998 se scria in formatul calculatorului 14.02.98. S-a acceptat acest format doar din motive de economisire de memorie. Evident, la 1 ianuarie 2000 data ar fi apărut ca 01.01.00, adică anul zero, care putea crea un haos atât local cât şi global. În final problema sa rezolvat de la sine. Lumea a trecut pe calculatoare mai performante, toate softurile au fost adaptate la sistemul in care anul se scria cu 4 cifre.Problema Y2K38 vine de la modul în care sistema Unix păstrează Timpul Maşinei, numărat in secunde, cu începutul (seconda zero) la 00:00:00 1 Ianuarie, 1970. Un calculator are memorie fixată şi finită. De exemplu, cel mai mare număr (long int32) păstrat/accesat în memoria unui calculator pe 32-biţi (buna parte calculatoarele de astăzi) este 2,147,483,647. Exact atâtea secunde sunt între 00:00:00, 1 Ianuarie, 1970 şi 03:14:07, 19 Ianuarie, 2038. După acest moment calculatorul îşi va reseta timpul intern, atribuind valori negative.
Chiar dacă staţi pe Windows, si Unix/Linux nu vă priveşte, pot să "vă bucur" că majoritatea serverilor stau pe Unix, majoritatea soluţiilor industriale sunt sub Unix, buna parte a nodurilor din reteau internet stau pe Unix. Windows predomină la nivel de utilizator obişnuit.
Printre soluţiile Y2K38: de trecut pe sisteme cu 64biţi, care si ele sunt cu memorie limitată, doar că Armageddon va veni peste aproximativ 290 miliarde de ani.
Rubrica curiozităţi va cuprinde noutăţi şi istorii care au trezit interes autorului, deci nu neapărat noi sau populare.
13 feb. 2009
Cine câştigă Oscar-ul anul acesta?
La 22 Februarie, intersecţia Hollywood cu Highland, se va întinde covorul roşu, sute de limuzine vor aduce actori de toată mâna, milioane de oameni o să facă chefuri şi o să privească cine ridică faimoasa statuetă Oscar 1). În Los Angeles, şi sunt sigur că nu numai în LA, este tradiţie de a trage un Oscar Party, unde distracţia principală sunt pariurile Cine câştiga Oscar (pe fiecare poziţie în parte). Listă completă pentru anul 2009 2)
Anul astă, Quant-ul voteză astfel:
----------------------------------
1) Însuşi la intersecţie nu-i mare fun. Am fost o dată (2004).
2)Buletin de vot cu lista tuturor niminărilor
Anul astă, Quant-ul voteză astfel:
Film: Slumdog Millionaire"Cum şi de ce anume aşa", după 22 Feb, cu toate că lucrurile stau la suprafaţă :)
Actor, rol principal: Mickey Rourke (The Wrestler)
Actriţă, rol principal: Kate Winslet (The Reader)
Actor, rol secundar: Heath Ledger (The Dark Knight)
Actriţă, rol secundar: Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
Director: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
----------------------------------
1) Însuşi la intersecţie nu-i mare fun. Am fost o dată (2004).
2)Buletin de vot cu lista tuturor niminărilor
5 feb. 2009
Pachetul de stimulare - intrebari si raspunsuri
Zilnic cineva dintre cunoscuţi mă întreabă lucruri simple din domeniul pieţelor financiare. Ultimul timp tot mai des întrebările ţin de pachetul de stimulare propus de Obama. Viaţa devine mai uşoară, CNN publică răspunsuri academice (sau teoretice dacă vreţi) la unele întrebări frecvente despre Pachetul de Stimulare si Criza Economica din SUA.
4 feb. 2009
Continente, continente ... cate grade are vodka ... Rusia kanechno ...
O metodă veche de a face mişto de oameni este de a pune întrebări „simple” trecătorilor obişnuiţi. De exemplu în SUA talk-showul “The Tonight Show with Jay Leno” аre chiar rubrică specială Jay Walking. Mai devreme sau mai târziu găseşti persoane care dau răspunsuri “interesante”, deci gluma se primeşte. Recent am găsit un interviu similar făcut de moldoveni (care cred ca la văzut deja întreaga blogosferă moldovenească). E de râs şi de plâns. Desigur rezultatele acestor interviuri nu reprezintă ţara şi nivelul ei intelectual, şi sunt mai mult o glumă, dar vorbă veche, orice glumă conţine un mic adevăr.
Nu-i vorba, m-au amuzat răspunsurile, şi sinceritatea respondenţilor. DAR, şi există un dar, însuşi întrebările sunt amuzante.
- Câte grade are vodka?
După cum şi au răspuns majoritatea, depinde. Intrevare gresit formulata.
- Care este cea mai mare ţară care se află pe doua CONTINENTE?
Răspunsul sugerat de autori – Rusia, şi continentele fiind Europa si Asia.
Bănuiesc, că autorii NU sunt la curent ca răspunsul la această întrebare este ca şi in cazul cu vodka - depinde. Există câteva clasificări. Două din ele, cele mai frecvent utilizate:
Aţi observat ca bătrânelul care a răspuns la restul întrebărilor a ezitat la această întrebare? În fosta URSS, şi actualmente în Rusia, unele ex-republici sovietice şi Japonia, este utilizată prima clasificare, după care Rusia este situată pe un singur continent - Eurasia. Până prin ’90, era inadmisibil să încurci părţile lumii cu continentele.
Europa de vest, america de nord utilizează clasificarea cu 7 continente, după care Rusia este cea mai mare ţară situată pe doua continente.
Alte clasificări şi detalii.
Nu-i vorba, m-au amuzat răspunsurile, şi sinceritatea respondenţilor. DAR, şi există un dar, însuşi întrebările sunt amuzante.
- Câte grade are vodka?
După cum şi au răspuns majoritatea, depinde. Intrevare gresit formulata.
- Care este cea mai mare ţară care se află pe doua CONTINENTE?
Răspunsul sugerat de autori – Rusia, şi continentele fiind Europa si Asia.
Bănuiesc, că autorii NU sunt la curent ca răspunsul la această întrebare este ca şi in cazul cu vodka - depinde. Există câteva clasificări. Două din ele, cele mai frecvent utilizate:
6 continente – America de Nord, America de Sud, Eurasia, Africa, Australia si Antarctica
7 continente – America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Africa, Australia si Antarctica
Aţi observat ca bătrânelul care a răspuns la restul întrebărilor a ezitat la această întrebare? În fosta URSS, şi actualmente în Rusia, unele ex-republici sovietice şi Japonia, este utilizată prima clasificare, după care Rusia este situată pe un singur continent - Eurasia. Până prin ’90, era inadmisibil să încurci părţile lumii cu continentele.
Europa de vest, america de nord utilizează clasificarea cu 7 continente, după care Rusia este cea mai mare ţară situată pe doua continente.
Alte clasificări şi detalii.
Dragi autori, până a porni gluma, documentaţi-vă, chiar dacă nu sunteţi profesionişti, şi chiar dacă o faceţi la mişto. De altfel, merci, a fost o glumă dublă :)
29 ian. 2009
Criza Economica şi Pachetul de Stimulare in SUA - To Be or Not To Be
După cum am menţionat anterior, primul pas spre redresarea economiei SUA propus de către Preşedintele Obama este implementarea Pachetului de Stimulare. În esenţa Guvernul propune sa pompeze trilioane de dolari in economia ţării îndreptaţi spre construcţia drumurilor, podurilor, reformarea sistemul de comunicare in sistemul de spitale etc. Pe scurt, aceste proiecte vor crea locuri de munca noi, vor porni consumul, si prin urmare si economia in general. Fiecare dolar investit acum va întoarce realmente mai mult decât un dolar in bugetul guvernului. La baza acestor argumente sta teoria Keynesiana. Nu vom discuta pe cât de corectă si aplicabilă (situaţiei) este această teorie, cel puţin din simplul motiv ca există persoane cu mult cam competente în această întrebare. Dar, paradoxal, sau poate nu, economiştii de mana întâi (the best of the best) nu pot ajunge la o concluzie cât de cât unanimă. De mai bine de o luna urmăresc lupta, ca să nu spun războiul, dintre economiştii de elită: Paul Krugman, Greg Mankiw, John Cochrane, Eugene Fama, Brad DeLong.
Ţinem seama că toţi operează cu aceleaşi idei, buna parte predate de aceeaşi excelenţi economişti la cursurile de bază. Discuţiile şi divergenţele respective îmi sugerează din nou ca economia este o ştiinţă care foarte bine explică trecutul. Probabil că Pachetul de Stimulare are şanse 50/50 de a fi unul bun.
În altă ordine de idei, observăm că ideea principală este ridicarea nivelului de consum. Da, SUA este societatea consumatorilor, şi buna parte a economiei se ţine anume pe acest principiu. Referitor la acest capitol recomand de privit un clip de StoryOfStuff.
Concluziile le lăsăm pe seama cititorilor.
UPD 02 Feb: Discuţia continue Krugman vs Cowen
Ţinem seama că toţi operează cu aceleaşi idei, buna parte predate de aceeaşi excelenţi economişti la cursurile de bază. Discuţiile şi divergenţele respective îmi sugerează din nou ca economia este o ştiinţă care foarte bine explică trecutul. Probabil că Pachetul de Stimulare are şanse 50/50 de a fi unul bun.
În altă ordine de idei, observăm că ideea principală este ridicarea nivelului de consum. Da, SUA este societatea consumatorilor, şi buna parte a economiei se ţine anume pe acest principiu. Referitor la acest capitol recomand de privit un clip de StoryOfStuff.
Concluziile le lăsăm pe seama cititorilor.
UPD 02 Feb: Discuţia continue Krugman vs Cowen
25 ian. 2009
Cum in America $ cresc pe copaci si asteapta sa fie stransi, sau "Six Figures Dream"
Fiind in Moldova de mai multe ori am auzit cum lumea crede ca in SUA salariile sunt fabuloase, si ca sa faci "six figures" (expresie americana referinduse la salariul de peste 100 mii) nu este atat de greu, tara indeplinirii dorintelor, bla, bla, bla, dolarii cresc pe copaci si trebuie doar stransi. Admit, salariile sunt mai mari, GDP/capita este mai mare, dar, totusi cum stam cu "six figures". Cum stau lucrurile in realitate?
Fortune Magazine/CNN publica lista companiilor cu cele mai mari salarii in SUA pentru Associati (nivel mediu, cativa ani de experienta).
1) Bingham McCutchen, avocatura/juridica, $256k
2) Lehigh Valley Hospital & Health Network, medicina, $244K
3) avocati, $240K
4) avocati
5) avocati
6) Devon Energy, industira petroliera, $180K
7) Chesapeake Energy, petrol, $178
8) Salesforce.com, software, $172K
9) avocati
10) Adobe, software, $165K
11) EOG Resources, gas petrol, $158K
12) Goldman Sachs, Banca Finante, $144K
13) Boston Consulting Group, Fianante, $141K
14) Kimpton Hotels & Restaurants, $134K
15) NetApp, Software, $134K
16) Cisco Systems, Software, $130K
17) eBay, enginer-programator, $128k
18) Robert W. Baird, Analist Financiar, $128K
19) Texas Instruments, inginer, $126K
20) Shared Technologies, ingineri telephonie, $124K
21) Juniper Networks, inginer-tehnician, $123K
22) Scripps Health, medicina, $122K
23) MITRE, enginer, $121K
24) T-Mobile, telefonie mobila, Manager, $120K
25) Nugget Market, retia de magazine, Manager, $116K
In concluzie avem:
- top 10 predominat de 5 pozitii pentru avocati
- 9 din 25 pozitii sunt ocupate de ingineri-programatori
- doar doua companii din industria financiara, Goldman si Boston Consulting
- lista cu mai multe detalii
In principiu nu este de mirare ca avocatii (lawyer suna cu mult mai bine si mai profund) sunt ce-i mai platiti. Pentru a gasi partial raspuns la intrebarea "De ce lawyerii sunt ce-i mai platiti?", recomand spre lectura Life without lawyers de P.Howard. La fel nu este de mirare ca inginerii-programatorii sunt bine platiti. Pentru mine a fost foarte ciudata ca doar doua pozitii revin sectorului Medicina si Spitale. In primul rand stiu cat costa serviciile medicale in SUA, si cat primiesc medicii comparativ cu altii. Doar aceste numere, fara mare analiza statistica, pot sugera ca medicii nu mor de foame. In al doilea rand, conform altor statistici si clasificari, pozitiile cheie revin tocmai medicilor. De exemplu, conform Departamentului Muncii SUA, primele 8 pozitii revin medicilor (14/24 pozitii in general).
The top 24 according to the U.S. Department of Labor:
Raspuns: Banuesc ca numai una, pozitia 20 din ultima lista "Computer and Information Systems Manager".
Fortune Magazine/CNN publica lista companiilor cu cele mai mari salarii in SUA pentru Associati (nivel mediu, cativa ani de experienta).
1) Bingham McCutchen, avocatura/juridica, $256k
2) Lehigh Valley Hospital & Health Network, medicina, $244K
3) avocati, $240K
4) avocati
5) avocati
6) Devon Energy, industira petroliera, $180K
7) Chesapeake Energy, petrol, $178
8) Salesforce.com, software, $172K
9) avocati
10) Adobe, software, $165K
11) EOG Resources, gas petrol, $158K
12) Goldman Sachs, Banca Finante, $144K
13) Boston Consulting Group, Fianante, $141K
14) Kimpton Hotels & Restaurants, $134K
15) NetApp, Software, $134K
16) Cisco Systems, Software, $130K
17) eBay, enginer-programator, $128k
18) Robert W. Baird, Analist Financiar, $128K
19) Texas Instruments, inginer, $126K
20) Shared Technologies, ingineri telephonie, $124K
21) Juniper Networks, inginer-tehnician, $123K
22) Scripps Health, medicina, $122K
23) MITRE, enginer, $121K
24) T-Mobile, telefonie mobila, Manager, $120K
25) Nugget Market, retia de magazine, Manager, $116K
In concluzie avem:
- top 10 predominat de 5 pozitii pentru avocati
- 9 din 25 pozitii sunt ocupate de ingineri-programatori
- doar doua companii din industria financiara, Goldman si Boston Consulting
- lista cu mai multe detalii
In principiu nu este de mirare ca avocatii (lawyer suna cu mult mai bine si mai profund) sunt ce-i mai platiti. Pentru a gasi partial raspuns la intrebarea "De ce lawyerii sunt ce-i mai platiti?", recomand spre lectura Life without lawyers de P.Howard. La fel nu este de mirare ca inginerii-programatorii sunt bine platiti. Pentru mine a fost foarte ciudata ca doar doua pozitii revin sectorului Medicina si Spitale. In primul rand stiu cat costa serviciile medicale in SUA, si cat primiesc medicii comparativ cu altii. Doar aceste numere, fara mare analiza statistica, pot sugera ca medicii nu mor de foame. In al doilea rand, conform altor statistici si clasificari, pozitiile cheie revin tocmai medicilor. De exemplu, conform Departamentului Muncii SUA, primele 8 pozitii revin medicilor (14/24 pozitii in general).
The top 24 according to the U.S. Department of Labor:
- Surgeon: $181,850
- Anesthesiologist: $174,610
- OB/GYN: $174,610
- Oral and maxillofacial surgeon: $169,600
- Internist: $156,790
- Prosthodontist: $156,710
- Orthodontist: $153,240
- Psychiatrist: $151,380
- Chief Executive Officer: $140,880
- Engineering Manager: $140,210
- Pediatrician: $140,000
- Family or general practitioner: $137,980
- Physician/surgeon, all other: $137,100
- Airline Pilot: $134,090
- Dentist: $132,660
- Podiatrist: $111,130
- Lawyer: $110,590
- Dentist, any other specialist: $106,040
- Air Traffic Controller: $100,430
- Computer and Information Systems Manager: $100,110
- Marketing Manager: $100,020
- Natural Sciences Manager: $97,560
- Sales Manager: $96,950
- Astronomer: $96,780
Raspuns: Banuesc ca numai una, pozitia 20 din ultima lista "Computer and Information Systems Manager".
Abonați-vă la:
Postări (Atom)